Focşani

articolul anterior articolul urmator

Medic diabetolog: „Omul trebuie să simtă gustul strugurelui, al pepenelui, al unei bucăţi de ciocolată, al îngheţatei, dar în cantităţi reduse“

2
27 Nov 2021 02:52:39
Autor: Borcea Stefan
Dr. Gabriela Copaci, medic specialist diabetolog şi boli de nutriţie FOTO: Ştefan Borcea
Dr. Gabriela Copaci, medic specialist diabetolog şi boli de nutriţie FOTO: Ştefan Borcea

Medicii specialişti estimează că în următorii 25 de ani numărul persoanelor care au această boală aproape că se va dubla.

Diabetul zaharat tip I este o boală care a luat amploare în ultimele două decenii. Practic, pacienţii cu diabet sunt în număr din ce în ce mai mare, iar trendul este unul ascendent.

„În 2019, statisticile arătau că la nivel global număram 464 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat tip II şi previziunile nu sunt deloc încurajatoare. Se pare că anul 2045 vom număra 700 de milioane de persoane cu diabet. Se întâmplă asta din cauza stilului de viaţă din ce în ce mai defectuos. Cu toţii ştim că suntem pe fugă de dimineaţa, mesele le luăm aşa cum le luăm sau nu le luăm deloc, când reuşim să punem ceva în faţă poate nu este cel mai indicat aliment. Se adaugă şi alte neajunsuri, ca fumatul, ca sedentarismul, luăm în greutate, mai sunt şi tarele genetice, moştenite de la părinţi”, spune medicul specialist diabetolog Gabriela Copaci, de la Spitalul Militar Focşani, într-un interviu pentru Atlas Tv. 

Pandemia de coronavirus a redus foarte mult accesul pacienţilor la serviciile medicale, iar internările pacienţilor cu diabet în spital au scăzut cu 67%.

„Dat fiind frica şi temerea vizavi de infecţia cu virusul SarsCoV-2, toată lumea a încercat să amâne orice formă de urgenţă, a încercat să temporizeze acasă, telefonic, prin telemedicină, dar nu întotdeauna cu succes. Multă patologie s-a agravat, diabetul la multe persoane s-a decompensat şi la foarte mulţi s-a declanşat”, spune dr. Gabriela Copaci.

Tot mai mulţi copii diabetici

Deşi diabetul zaharat tip II este apanajul persoanelor adulte, în ultimii ani lucrurile au cunoscut o degradare şi s-a consemnat debutul bolii şi la copii. 

„În jurul nostru sunt foarte mulţi copii supraponderali, obezi. Primul pas în terapia diabetului zaharat este corectarea alimentaţiei, stimularea activităţii fizice, practic îmbunătăţirea, optimizarea stilului de viaţă. Alături de terapia medicamentoasă lucrurile pot avea un parcurs fără complicaţii”, mai spune medicul.

Prin urmare, specialistul susţine că atenţia către o alimentaţie corectă trebuie respectată de pacienţii cu diabet. Adică să nu mănânce orice tip de pâine, nu orice tip de fructe, legume, să evite carbohidraţii.

„Recomand pâinea neagră şi intermediară şi, foarte important, să nu fie proaspătă, adică să fie mai veche de o zi. Fructele sunt marele tentaţii ale diverselor sezoane. Sunt bune fructele autohtone, când nu sunt foarte dulci, cum ar fi cireşele, vişinele, caisele, piersicile. Păguboase sunt pepenii şi strugurii, însă un ciorchine nu a omorât pe nimeni. La consumul de struguri creşte foarte mult glicemia. Prefer să nu interzic în totalitate ceva. În timpul vieţii sale, omul trebuie să simtă gustul strugurelui, al pepenelui, al unei bucăţi de ciocolată, al îngheţatei, dar în cantităţi reduse. Ciocolata cu peste 80% cacao este foarte bună, reduce glicemia, este un produs foarte bun pentru organism. Afinele, cătina şi în general fructele mai crude sunt bune”, a ţinut să precizeze Gabriela Copaci.

Cât despre proteine, recomandată carnea albă, carnea de curcan, peştele, carnea de vită are, dar nu trebuie exclusă de tot nici carnea de porc, aici fiind vorba de cantitate şi de frecvenţă. Este bine ca alimentaţia să fie echilibrată, cu proteine, cu grăsimi, glucide şi lipide.

Medicul recomandă vaccinarea împotriva COVID-19 a persoanelor cu diabet, pentru că nu există nicio contraindicaţie.

Vă mai recomandăm:

De ce se tratează românii acasă, după ureche. Medic: „Banala aspirină are o contraindicaţie majoră”

De ce nu este bine să luăm medicamente cu suc de grepfrut. Sfatul medicului Mihaela Bilic
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Pisicul Tunetului
27.11.2021, 10:48:47

De asemenea trebuie sa simta mult alcool...efectul lui e cel mai important..

-2 (2 voturi)
Get Tyras
29.11.2021, 13:27:38

Cine a sris articolul de mai sus nu a mai deschis o carte de nutriție în ultimii 20 de ani, ori promovează interesul industriei farmaceutice. Dacă ve-ți face o analiză asupra acestui tip de articole, în marea lor majoritate indică un tratament medicamentos, fără sorți de izbândă. Se promovează la greu că predispoziția genetică este primordială, pacientul are marele nenoroc că are părinți care au aceleași boli, și uite tot ce ai de făcut este să urmezi un tratament medicamentos până dai ortu popii, și să urmezi o "dietă sănătoasă". La "dieta sănătoasă" garantat se pune accentul pe carnea albă și limitarea carbohidraților. Ceea ce nu cunoaște sau deliberat ascunde autorul acestui articol sunt următoarele adevăruri demonstrate prin nuneroase studii clinice: 1. Organismul are capacitatea de regenerare și vindecare, doar în cazul în care este lăsat să o facă. Un exemplu banal ar fi: ți-ai dat cu ciocanul peste deget, degetul s-a inflamat, învinețit, dar în decurs de o săptămână trauma se auto-vindecă, fără ajutor extern. În cazul în care deliberat de lovim degetul cu ciocanul în fiecare zi, în mai puțin de 3 săptămâni degetul va trebui amputat. 2. Suntem singura specie care consuma laptele altei specii. Această practică umană este foarte păguboasă pentru sănătatea noastră. Explic: Laptele este alimentul perfect, dar doar pentru copii și doar pentru fiecare specie în parte. Există experimente în care pui de șoareci au fost hrăniți cu lapte de om, la trei zile șoriceii au murit. De ce? laptele uman este otrăvitor?! Nu desigur, este doar inadecvat șoarecilor, pentru că laptele uman are un conținut proteic foarte redus comparat cu laptele de șoricioaică, și cel mai mic conținut proteic comparat cu toate mamiferele!!! 3. Factorul de creștere. Un vițel crește în greutate de cinci ori timp de un an. x5 !!! Un pui de om își triplează greutatea timp de un an. x3 !!! Toate alimentele au factorul de creștere diferit. Lactatele și cărnurile au factorul de creștere mai mare de 3. Produsele vegetale au factor de creștere între 0 și 3. Ce se întîmplă în organismul unui om adult care consumă preponderent alimente cu factor de creștere mai mare de 2?! Evident, omul crește mai departe, în lățime desigur! Un consum excesiv de alimente bogate în proteine, în special proteine complexe animale (de calitate, cum le place unor "mari nutriționiști") pune o presiune constantă pe sistemul digestiv și sanguin. Ficatul este constant forțat să proceseze aceste proteine complexe în aminoacizi, pancreasul constant este stors de enzime, iar inima și vasele sangvine sunt constant forțate să pompeze această "supă proteică superconcentrată". În timp, aceste organe vitale se uzează, exact ca în exemplul banal cu degetul și ciocanul. Ficatul și pancreasul pierde treptat capacitatea de a produce enzime, iar vasele devin fragile. 4. Statinele - medicament minune. Colesterolul rău, este de fapt colesterol BUN. Exemplu banal 2: Ai căzut și te-ai rănit la genunchi cu o zgirietură sângerandă. A doua zi, pe rană poți vedea sub crustă un lichid albicios - acesta este colesterolul așazis - "rău". Acum puneți-vă intrebarea, de ce oare vasele arteriale se infundă cu colesterol?! Exact! vasele arteriale expuse la un efort constant in a pompa sangele ingrosat se uzează și devin fragile. Ficatul produce colesterol in cantitati mai mari pentru a pansa vasele sangvine deteriorate. Medicina de astăzi vine cu un tratament pe masură - scade producția de colesterol a ficatului prin administrare de statine. Am rezolvat problema?! desigur nu! Singura cale de a scăpa de diabet și boala cardiacă este schimbarea regimului alimentar, bazat doar pe produse vegetale si plante integrale, neprocesate. Va doresc o viată lungă și încetați să dati cu ciocanul peste degete in fiecare zi!

Modifică Setările