Medicul epidemiolog care îi învaţă pe profesori cum să se apere de COVID-19:  „Înainte de a fi medic, sunt mamă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana Stoica (37 ani) este epidemiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Vrancea, iar în timpul ei liber merge din şcoală în şcoală pentru a le explica dascălilor cum să prevină infecţiile cu coronavirus.

Medicul Diana Stoica (37 ani)şi este de ani de zile singurul epidemiolog al celei mai mari unităţi spitaliceşti din Vrancea, Spitalul de Urgenţă “„Sf. Pantelimon” Focşani. Un domeniu al medicinei cu responsabilităţi multiple, unde activează puţini specialişti cu o pregătire avansată şi multe abilităţi pentru a studia bolile şi efectele lor asupra populaţiei. 

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Diana Stoica a fost cea care a lucrat la foc continuu pentru o educare reală în domeniul sănătăţii publice. Dincolo de aceste lucru, medicul este implicat în foarte multe proiecte de voluntariat, în special în şcoli, iar unul dintre acestea a pornit în zilele premergătoare deschiderii noului an de învăţământ. 

Din iniţiativa sa, în Focşani se derulează în premieră o campanie de instruire a personalului didactic din cele 20 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din oraş, cu privire la protecţia individuală, protecţia colectivă şi combaterea riscului îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV-2. Lucru pe care îl va face zilnic, după orele de program de la spital, până la deschiderea noului an de învăţământ. O iniţiativă lăudabilă, pe care au trebui să o multiplice cât mai mulţi profesionişti, în aceste vremuri tulburi, caracterizate printr-o acută lipsă de informaţii corecte. 

„Înainte de a fi medic, sunt şi părinte”

Medicul Diana Stoica este sprijinită în acest demers al său de Primăria Focşani, care i-a pus la dispoziţie suportul logistic pentru sfaturile pe care le va împărtăşi, timp de două săptămâni, profesorilor. „Înainte de a fi medic sunt şi părinte. Copilul meu va merge la şcoală fizic din 14 septembrie şi e bine că se întâmplă lucrul acesta, iar din interacţiunea cu cei din jurul meu am simţit că e nevoie să mă implic cu sfaturile mele de profesionist”, ne-a declarat dr. Diana Stoica. 

„Am apelat la primărie ca organizator să-mi faciliteze intrarea în şcoli, iar cei care se ocupă de gestionarea unităţilor mi-au pus la dispoziţie câte trei şcoli pe zi, cu câte zece reprezentaţi ai fiecărei şcoli, în cea mai mare sală pe care o deţin. Am cerut şi un suport multimedia, pentru că pe lângă explicaţii mă bazez foarte mult pe vizual. Nu am inventat eu roata, vreau să fac şi practic ceea ce ni se spune mereu de când a început pandemia. De la banalul spălat pe mâini şi până la modul cum purtăm masca, cum o aşezăm corect, cum o dăm jos corect de pe faţă. De asemenea circuitul elevilor în şcoală este la fel de important”, a adăugat medicul.

Imagine indisponibilă

O primă sesiune de instruire a cadrelor didactice a avut loc chiar în prima zi din această săptămână, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga”. Medicul a prezentat un plan privind protecţia elevilor şi cadrelor didactice  şi a recomandat ca fiecare sală de clasă să aibă un plan de curăţenie şi dezinfecţie, dar şi ce materiale să se folosească.  Astfel, se vor putea folosi produse speciale pentru curăţat băncile şi catedra, respectiv serveţele umede cu alcool  iar pentru dezinfecţia podelelor se vor folosi produse 2 în 1 cu detergent şi dezinfectanţi. 

Sistemul de educaţie nu este pregătit

Epidemiologul focşănean este de părere că sistemul de educaţie, ca şi cel sanitar, nu este pregătit pentru provocarea care va urma, deschiderea în condiţii de deplină siguranţă a şcolilor, în ciuda faptului că majoritatea cadrelor didactice se străduiesc să fie în regulă. „E o provocare la care se adaugă foarte multe neajunsuri. Vorbesc în primul rând despre  situaţia financiară, pentru că sunt bani puţini iar necesarul de materiale dezinfectante, care sunt scumpe, este mare. Eu mă întreb de ce sistemul nu a copiat modelul din spitale, prin angajări de personal didactic şi non-didactic, pentru a acoperi nevoia de personal”, mai spune Diana Stoica. 

Imagine indisponibilă

Acesta ne-a mai mărturisit şi că este convinsă că rolul părinţilor în campania de educaţie sanitară a copiilor lor este unul extrem de important, în condiţiile în care educaţia începe de acasă şi se continuă la şcoală. Din acest motiv, medicul consideră că ar fi de bun augur ca această campanie să se continue şi la nivel de întâlniri cu părinţii, pe teme de maximă actualitate în prevenirea infecţiilor. 

„Una dintre aceste teme importante ar fi despre vaccinare, în condiţiile în care vine sezonul rece, care se suprapune cu această pandemie de coronavirus. Eu nu mă voi opri aici, voi continua în limita timpului pe care îl am la dispoziţie să merg în şcoli, pentru campanii de instruire permanentă”, a concluzionat medicul Diana Stoica.

Vă mai recomandăm:

Ce se întâmplă cu copiii care intră la toamnă în clasa întâi. Ideile din pandemie ale oficialilor din Educaţie

Monica Anisie: Avem în vedere reluarea cursurilor în mod clasic. Ne gândim şi la alte scenarii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite