Metoda „Procurorul”, varianta recentă la metoda „Accidentul”. Cum a fost păcălit un primar să dea datele de pe cardul bancar, de teama unui fals procuror

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Romeo Vulpe, păcălit de escroci  FOTO: Facebook
Primarul Romeo Vulpe, păcălit de escroci  FOTO: Facebook

Nu mai puţin de 14 primari din Vrancea, toţi de la PSD, au fost contactaţi în această săptămână de persoane care s-au recomandat ca fiind procurori DIICOT, solicitându-li-se date de pe cardurile personale. Escrocii fac parte dintr-o reţea.

Încurajaţi probabil de numărul mare de politicieni şi reprezentanţi ai administraţiilor locale care cad aproape zilnic în plasa procurorilor, pentru fapte de corupţie, unii escroci găsesc tot felul de idei trăsnite să facă rost de bani nemunciţi.

Cum metoda „accidentul” pare să se fi perimat, infractorii încearcă să se specializeze pe o altă metodă de înşelăciune, numită „procurorul”.

Nu mai puţin de 14 primari din Vrancea au fost sunaţi în primele două zile din această săptămână de falşi procurori DIICOT, aceştia pretextând, chipurile, că efectuează cercetări într-un dosar de clonare de carduri. Primarilor din Odobeşti, Mărăşeşti, Tănăsoaia, Bogheşti, Garoafa, Vînători, Suraia, Milcovul, Popeşti, Ploscuţeni, Cîrligele, Negrileşti, Păuleşti şi Bordeşti li s-au solicitat telefonic, pe numărul de fix al instituţiilor pe care le conduc, codurile şi seriile cardurilor pe care le deţin.

Unii dintre edili şi-a dat seama că la mijloc este ceva necurat, dar s-au găsit şi primari care s-au pierdut complet în faţa aşa-zişilor oameni ai legii, „cooperând” cu ei total.

Vulpe, păgubit de 7000 de de lei

Este şi cazul primarului PSD al comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe, care a urmat exact instrucţiunile primite prin telefon.

„S-a recomandat ca fiind procurorul Constantin de la DIICOT, spunându-mi că au date ale cardurilor mele, cerându-mi doar să le confirm. Eu am zis că o să vin la DIICOT, dar a insistat că vrea numerele de cont şi cifrele de pe spatele cardului. Mi s-a părut că ştia prea multe aşa că am spus tot”, a spus în plângerea depusă la poliţie primarul păcălit Vulpe. Ulterior a aflat că escrocii s-au folosit de banii pe care îi avea pe unul din carduri, cumpărând online produse din anumite magazine de la Bucureşti. Infractorii au fost cu „bun simţ”, dacă putem spune aşa, folosindu-se doar de 7.000 de lei din cei 30.000 de lei pe care edilul îi avea pe primul card. Primarul Vulpe mai avea şi un alt card cu suma de 20.000 de lei, pe care escrocii nu au mai avut timp să-l golească, deşi aveau toate datele necesare.

Colegii săi primari, care au fost la rândul lor contactaţi, spun că Romeo Vulpe ar fi trebuit să-şi dea seama că e ceva necurat, mai ales când este vorba de date confidenţiale.

„Şi pe mine m-a sunat pe fix, s-a recomandat ca fiind procuror DIICOT. Pot să zic că m-am prins de la început că nu e în regulă, scuzându-mă că nu am documentele la mine, oferindu-i termen să revină în jumătate de oră să vorbim. În timpul acesta am sunat la poliţie, iar cei de acolo m-au sfătuit să nu răspund la telefon. Un procuror nu are cum să te întrebe chestii de astea la telefon, ci pur şi simplu te invită la parchet dacă are să-şi spună ceva. Dar totuşi, recunosc, te trece un fior când auzi la telefon că te caută un procuror”, ne-a precizat Vasile Grosu, primarul comunei Suraia.

La fel au stat datele şi în cazul primarului comunei Bordeşti.

Romeo Vulpe, alături de primarul din Bordeşti, Gheorghe Tătaru (foto Facebook)


„Eu i-am spus direct: <<Ce faceţi măi, aţi terminat-o cu metoda accidentul şi aţi luat-o acum cu metoda procurorul?>>. I-am zis să mă sune cam în jumătate de oră, dar nu a mai revenit. A sunat la poliţie şi le-am spus şi lor de telefonul primit”, ne-a spus edilul Bordeştiului, Gheorghe Tătaru.

1

Poliţia, pe drumul cel bun

Toţi cei 14 primari contactaţi de escroci au fost chemaţi la poliţie, pentru a da declaraţii. De caz se ocupă poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate, care se pare că s-au mişcat destul de rapid şi au reuşit să pună mâna pe infractori.

„Suntem încă în cercetări. Pot să vă spun doar că indivizii nu sunt de la noi din judeţ şi că ne aflăm pe drumul cel bun în finalizarea anchetei. Este vorba de un grup infracţional organizat, care se folosea de informaţiile de pe carduri pentru a face cumpărături online”, ne-a precizat comisarul şef Costel Manea, şeful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate.

Ca element de culoare, mai precizăm că toţi cei 14 primari luaţi în vizor de escroci sunt de la PSD.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite