Mina de aur din Vrancea. A început construirea bazei de tratament balnear de la Vizantea-Livezile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a turnat fundaţia noii baze de tratament FOTO. Dragoş Ciobotaru
S-a turnat fundaţia noii baze de tratament FOTO. Dragoş Ciobotaru

Autorităţile din comuna vrânceană Vizantea-Livezile au demarat construirea unei baze de tratament ultramoderne care va valorifica izvoarele de apă minerală din zonă, faimoase pentru proprietăţile curative.

O investiţie de aproape 8 milioane de euro, considerată reper pentru Vrancea şi turismul balnear, a început în această săptămână în comuna Vizantea Livezi, fiind turnată deja fundaţia. Construirea bazei de tratament are termen de realizare 24 de luni şi este finanţată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii.

Este o bază de tratament balnear care include bai la cadă cu apă minerală sulfuroasa, trei piscine interioare, un bazin cu apă sărată, trei tipuri de saune, numeroase de cabinete cu aparatură de ultima generaţie, respectiv băi galvanice, kinetoterapie, reflexoterapie, exfolieri, masaj, sudaţie, beauty, sala fitness, un hotel cu restaurant la parter de 200 de locuri şi 2 etaje cu camere dar şi o piscină exterioară încălzită.

„Termenul de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni, ne dorim aşadar că în 2024 să finalizăm cea mai mare investiţie de la zero în turism balnear din România. Avem în vedere construirea unui roller coaster, a unui parc de aventură, cu tiroliene, locuri de joacă pentru copii şi multe atracţii pentru că oamenii să aibă ce face la noi minimum 10 zile”, spune Dragoş Ciobotaru, primarul comunei Vizantea-Livezile. 

Macheta noii baze de tratament Sursa Primăria Vizantea-Livezile

vizantea baza tratament

Proprietăţile curative ale izvoarelor de la Vizantea sunt cunoscute şi dovedite de peste 130 de ani.

A fost necesară obţinerea licenţei de exploatare pentru cele 17 izvoare cu apă minerală, certificată prin buletine de analize care indică volumul şi proprietăţile fizico-chimice.

„Nu avem nici o emoţie de succesul acestui proiect având în vedere că nu există o asemenea locaţie în tot sud-estul României, cunoaştem proprietăţile curative ale apelor miraculaose de la noi şi cea mai bună reclamă va fi feed-back-ul primilor turişti şi pacienţi. Sperăm să îmbinăm tratamentul cu turismul, astfel încât oamenii să vină atât la relaxare, cât şi la tratament, dar şi la distracţie. Avem exact lângă amplasamentul investiţiei un număr de 9 loturi de teren, cu suprafeţe între 900 şi 1100 mp, care vor fi date în concesiune prin licitaţie persoanelor private pentru realizarea de investiţii în pensiuni, restaurante, pizzerii, baruri şi alte unităţi de agrement, aceste investiţii venind în completarea proiectelor noastre”, mai spune primarul Ciubotaru.

Mii de oameni se tratau anual la Vizantea


Prima staţiune balneoclimaterică a fost construită la Vizantea în urmă 130 de ani. Datele statistice arată că peste 4.000 de persoane se tratau anual la Vizantea. Specialiştii spun că valoarea terapeutică a acestor ape rivalizează cu cele din staţiuni celebre din lume, precum Weisbaden, Karlovy Vary sau Enghien Les Bains. Izvoarele au fost certificate pentru proprietăţile curative în 1869. A fost anul în care primul pacient a fost trimis acolo de medici să facă băi pentru reumatismul cronic de care suferea. Documentele arată că omul s-a pus pe picioare în doar o lună, cu ajutorul apelor sulfuroase. Vestea s-a întins, iar Vizantea a fost declarată staţiune în anul 1886.

Vedere din fosta staţiune Vizantea Livezile (1900) Sursa Primăria Vizantea Livezile

vizantea livezi

Pe atunci comuna avea doar 327 de case şi puţin peste 1.300 de locuitori. Cu timpul, staţiunea a fost considerată printre cele mai importante din ţară şi şi-a păstrat prestigiul şi în timpul ocupaţiei germane din Primul Război Mondial, soldaţii nemţi găsind aceste izvoare drept o „mină de aur“.

Înfiinţarea Oficiului Naţional de Turism printr-o lege din 29 februarie 1936 a făcut ca şi Vizantea să aibă noi forme de administrare, prin crearea oficiilor judeţene de cură şi turism. S-au făcut proiecte mari pentru staţiune, care au rămas însă pe hârtie. Războiul bătea la uşă şi nu s-au găsit bani pentru construirea unui nou bazin pentru captarea apelor minerale sau ridicarea unui hotel cu cazino. În anii comunismului, doar oamenii locului îşi aduceau apa cu bidoane, în gospodăriile proprii, pentru a se trata, lucru care se mai întâmplă şi azi la scară foarte redusă.

Vă mai recomandăm:

Ce s-a ales de băile Vizantea din Vrancea, locul cu ape minerale miraculoase care au tratat mii de oameni acum un secol

Apele miraculoase de la Vizantea. Acum un secol bolnavii veneau în staţiune pe targă şi plecau acasă vindecaţi

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite