Minerul care a refuzat să se dea bătut. Disponibilizat în anii '90, a pus pe picioare o afacere de succes: o fermă de păsări rare la Mărăşeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Chelmu creşte păsări de rasă pe care le vinde FOTO Ştefan Borcea
Laurenţiu Chelmu creşte păsări de rasă pe care le vinde FOTO Ştefan Borcea

Un fost miner în Valea Jiului, disponibilizat la finele anilor ’90, şi-a pus pe picioare, la Mărăşeşti, o fermă de păuni şi alte păsări exotice.

Curtea lui Laurenţiu Chelmu (47 de ani), din Mărăşeşti, este un rai al păsărilor exotice: păuni cu penaj uluitor, fazani viu coloraţi, raţe mandarine şi caroline, prepeliţe şi potârnichi. Moţate, cu pene colorate, mai mari sau pitice, păsările sunt îngrijite în ţarcuri speciale de crescătorul din Mărăşeşti. Sunt apoi vândute oamenilor cu stare care vor să-şi decoreze grădinile cu păsări rare.

Povestea fermei de păsări rare din Mărăşeşti a început la finele anilor ’90, iar acum poate fi declarată una de succes.

A ÎNCEPUT CU PREPELIŢE

Laurenţiu Chelmu, fost miner în Valea Jiului, a pornit afacerea când a fost disponibilizat din exploatarea Petrila. Cu banii primiţi din salariile compensatorii, aproximativ 12 milioane de lei vechi, a reuşit să-şi cumpere o căsuţă în cel mai sărac oraş din Vrancea – Mărăşeşti. Avea 31 de ani şi tocmai se stabilise într-o zonă defavorizată a ţării. I-a venit ideea unei crescătorii de păsări de rasă.

În 1997, a început să-şi cumpere cărţi şi reviste pentru a se documenta. În câteva luni, avea o micuţă crescătorie de prepeliţe. „Vindeam ouă de prepeliţă, apoi, după discuţii cu cei pe care îi întâlneam prin pieţe, m-am reprofilat pe găini. Am avut 25 de rase de găini decorative, iar cu micul capital câştigat am început să mă dezvolt încet“, povesteşte Laurenţiu Chelmu.

11

PĂUNII, CELE MAI PREŢIOASE PĂSĂRI

Astăzi, crescătorul deţine la ferma din propria curte aproape 300 de păsări. La găini a renunţat, pentru că, spune Laurenţiu, sunt mai pretenţioase şi nu se vând atât de bine. Păunii sunt totuşi cele mai preţioase exemplare din curtea lui, fiindcă sunt foarte căutate şi au o speranţă de viaţă de 28 de ani.

„O familie de păuni albaştri se poate vinde cu 500 de lei, când păsările au câteva luni, şi poate ajunge la peste 2.000 de lei, când acestea sunt adulte“, explică Laurenţiu.

În această afacere trebuie neapărat să şi investeşti, nu numai să reproduci şi să câştigi la infinit.

„Dacă nu vii cu ceva nou pe piaţă, oamenii se plictisesc. De aceea, în acest an am fost în Germania, de unde am venit cu o familie de păuni de Java. Este o specie foarte frumoasă, pe cale de dispariţie, iar proprietarul abia mi-a vândut şi mie o familie cu 1.000 de euro, ţinând cont că mă ocup cu acest lucru“, mai spune Chelmu.

Cei care cumpără păsări de rasă sunt în special oameni cu mulţi bani, care vor să-şi înfrumuseţeze spaţiile în aer liber şi terenurile de care dispun cu astfel de exemplare rare.

SOŢIA, MÂNA DREAPTĂ

„Eu nu vând păsări pentru a fi sacrificate, ci numai pentru decor. Sunt oameni cu o stare materială bună care au vile sau zone de agrement şi vor să-şi înfrumuseţeze aceste spaţii cu păsări de la mine. Nu mă plâng de clienţi, pentru că cei care cumpără de la mine mă recomandă la rândul lor prietenilor“, spune crescătorul.

În zona Moldovei, nu are concurenţă, iar clienţi vin aproape zilnic la poarta sa după „marfă“. „Nu le vine să creadă că la Mărăşeşti, unde oamenii trăiesc din ajutoare sociale, există cineva care se ocupă de păsări frumoase“, precizează Laurenţiu.

Cel mai de nădejde ajutor al crescătorului este soţia sa, Ana, care are în sarcină negocierea şi tranzacţionarea „mărfii de lux“.

Femeia ştie rostul fiecărui ou din clocitoare, datele când vin pe lume puii şi tarifele.
„O familie de păuni e compusă dintr-un păun şi două, trei sau patru păuniţe. La fiecare serie scoatem în jur de o sută de pui, pe care îi vindem şi mai oprim şi pentru matcă“, explică Ana Chelmu.

După ce plăteşte impozitul la stat şi toate dările, profitul afacerii de familie nu se ridică la mai mult de 6.000 de euro pe an, bani din care, spun ei, se descurcă.

9

UŞOR DE ÎNTREŢINUT

Soţii afacerişti susţin că păsările de rasă sunt uşor de întreţinut şi nu sunt cu nimic mai pretenţioase decât păsările obişnuite în privinţa hranei. Ele au trei mese pe zi, dar în general mâncarea este la discreţie.

„Spre exemplu, foarte căutaţi sunt fazanii din speciile auriu-roşu şi auriu-galben. Hrana lor este simplă: concentrate, iarbă şi apă curată. Masculii ajung la maturitate la doi ani, iar femelele la un an, iar de vândut se vând tot timpul“, explică Laurenţiu Chelmu.

Este adevărat, totul se face cu efort. De la ora 6.00 dimineaţa şi până seara cei doi sunt în permanenţă la dispoziţia păsărilor. În luna august, când păunilor le cad penele pe cale naturală, crescătorii le strâng cu atenţie.

PENE BONUS PENTRU CUMPĂRĂTORI

„Acum câţiva ani, vindeam pene la bucată, pentru că era o modă la femei să-şi confecţioneze accesorii la rochiile de seară şi chiar cercei. Mai vindeam şi prin zona Bistriţei, pentru celebrele pălării de acolo. Acum, penele le facem cadou celor care ne cumpără păsările“, conchide Ana Chelmu.

Cei doi soţi spun că păsările sunt viaţa lor, le îndrăgesc mult şi nu ar putea să trăiască fără ele.

Atunci când crescătorii sunt nevoiţi să se despartă de exemplarele pe care le-au îngrijit cu atâta dragoste, se consolează cu gândul că altele le vor lua locul. 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite