Focşani

articolul anterior articolul urmator

Motivul pentru care soldaţii români au bombardat o biserică în Primul Război Mondial. Legământul generalului care a dat ordinul

6
24 May 2019 06:13:54
Autor: Borcea Stefan
Biserica Maria Magdalena
Biserica Maria Magdalena

Biserica cu hramul "Maria Magdalena" a fost aproape rasă de pe faţa pământului, din ordinul generalului Alexandru Mărgineanu.

Anul de debut al intrării României în Primul Război Mondial, 1916, a reprezentat un eşec pentru armata română. Doar zona Moldovei îşi păstrase statalitatea, aici se refugiase atât familia regală, cât şi guvernul, prin urmare singura şansă de oprire şi distrugere a ofensivei germane a reprezentat-o rezistenţa din această parte a ţării.

O operaţiune care a fost plătită, în vara anului 2017, cu sângele a 1.500 de ostaşi români, peste 3.000 de răniţi şi distrugeri importante.

Mai întâi, pe data de 9 iulie, la Mărăşti, soldaţii români au fost întreprins o ofensivă victorioasă împotriva Armatei austro-ungare.

Conform mărturiei preotului Coman Vasilescu, autorul primei  toponimii a satului Mărăşti, biruinţa a avut sacrificiile sale. Biserica din satul Mărăşti a fost distrusă de soldaţii români, pentru a-şi asigura un avantaj în faţa vrăjmaşilor.

„În dimineaţa zilei de 9 iulie 1917, sute de tunuri au deschis focul asupra Mărăştilor şi asupra trupelor duşmane. Clocotea văzduhul de zgomotul strident al obuzelor care duceau cu ele pretutindeni moarte şi ruină. Comandantul Diviziei a 3-a l-a chemat la el pe preotul diviziei şi l-a întrebat: Părinte, ce sfânt se prăznuieşte astăzi după rânduiala bisericească? Preotul i-a răspuns: Este Sfânta Maria Magdalena. E zi cu noroc, părinte, a spus comandantul diviziei. E ziua reginei noastre. Deci fac legământ în faţa morţii, care se plimbă pretutindeni, că, dacă ne va ajuta Bunul Dumnezeu să căpătăm victoria, biserica satului Mărăşti, pe care au distrus-o tunurile noastre, voiu reface-o cum n-a mai fost alta mai frumoasă pe aceste locuri şi-i voi pune numele Sfânta Maria Magdalena, ocrotitoarea Reginei noastre”, a scris preotul Vasilescu.

Ceea ce s-a întâmplat după 1920, prin grija Societăţii "Mărăşti", aflată sub patronajul reginei Maria.

Pe 11 iulie 1921 a fost pusă piatra de temelie a ceea ce va avea să devină noua biserică a satului Mărăşti.
Biserica fost construită pe locul celei vechi şi a fost finalizată în anul 1928. Lăcaşul a fost inaugurat în data de 22 iulie, în prezenţa Reginei, reprezentanţi ai Guvernului, ai Armatei a 2-a.

În completare, s-a construit o clopotniţă, precum şi o casă parohială, recepţia tuturor realizându-se la 9 iunie 1928.

Societatea „Mărăşti” a amenajat şi un nou cimitir al satului, iniţial acesta fiind în curtea bisericii. Cimitirul a fost strămutat în partea de sud a satului, fiind dotat şi cu o împrejmuire solidă. În locul cimitirului s-a amenajat un mic parc.

Aceeaşi societate a reconstruit şi satul, care a fost aproape ras de pe faţa pământului.

Trebuie menţionat că tot în Primul Război Mondial, pe 6 august 1917, un mare latifundiar din Mărăşeşti, George Ulise Negropontes a aprobat bombardarea Comandamentului german încartiruit pe o proprietate a sa, contribuind din plin la marea victorie de la 6 august. Ostaşii români căzuţi eroic în acea zi au fost înmormântaţi în viile moşierului, ulterior osemintele lor fiind mutate în mausoleul care avea să se construiască pe pământul său şi cu o importantă contribuţie bănească.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

zero
24.05.2019, 07:24:54

Daca un mare latifundiar din Mărăşeşti nu isi dadea acordul ca luptele sa aiba loc de feuda lui nu am mai fi avut Batalia de la Marasesti!!!

+2 (4 voturi)
Stefan din Nord
24.05.2019, 11:09:04

Daca toti proprietarii de pamanturi din Europa ar fi refuzat ca pe proprietatile lor sa aiba loc conflicte armate atunci n-ar mai fi inceput Primul Razboi

dracon
24.05.2019, 12:38:04

Mai repetati ,mai repetati ,,DOAR MOLDOVA SI-A MAI PASTRAT STATALITATEA '' asta este Moldova de care isi bate joc Romania ! Asta a fost Moldova care s-a sacrificat la ADEVARATA MARE UNIRE ,ptr a creia Statul Roman Modern si de care acum isi bat joc toti neavenitii si netrebnicii care guverneaza !

+1 (1 vot)
Markus Roman
24.05.2019, 13:56:13

Eu ii iubesc pe moldoveni. La Iasi am facut facultatea, despre care am numai laude si la Iasi este cea mai buna verisoara de-a mea care imi este ca o sora. Normal ca nu accept tampeniile comise in special in jud Vaslui, dar despre Husi am amintiri frumoase pt ca acolo am facut armata si a fost o unitate militara serioasa. La Husi am vazut si cele mai frumoase fete si femei din Romania. Pacat ca eram deja insurat.

+1 (1 vot)
Markus Roman
24.05.2019, 13:48:18

Despre boierul Negroponte din Marasesti am auzit numai vorbe de lauda din partea locuitorilor din Marasesti. Este singurul boier despre care am auzit numai vorbe bune si regrete ca nu-l mai aveau in localitate, in anii socialismului.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)