Muzeul Ţării Vrancei îşi aşteaptă vizitatorii. „Academicianul Valeriu Cotea ar fi fost mândru” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Ţării Vrancei FOTO facebook/Cătălin Toma
Muzeul Ţării Vrancei FOTO facebook/Cătălin Toma

O clădire aproape abandonată, transformată în muzeul unui spaţiu unic în istoria României: Ţara Vrancei. Visul mai multor generaţii de vrânceni devenit realitate.

"Şcoala cu coloane” din Vidra, înfiinţată la 1855, unde au învăţat academicienii Simion Mehedinţi (1868-1962), creatorul geografiei române moderne şi Valeriu D. Cotea (1926-2016), creatorul oenologiei române, precum şi alte personalităţi a devenit de duminică, 19 septembrie, Muzeul Ţării Vrancei.

Muzeul găzduieşte elemente de specific local din cele aproape 20 de sate ale Vrancei arhaice.

„Un microcosmos al satelor fostului Ocol al Vrancei, compus ca un puzzle din adevărate opere de artă, într-un stil sobru, discret şi în culori aristocrate. Cine vrea să vadă nobleţea sufletului ţăranului român de altădată să zăbovească preţ de câteva minute prin sălile Muzeului Ţării Vrancei din comuna Vidra. Academicianul Valeriu Cotea ar fi fost mândru că efortul său pe lângă autorităţile judeţului nu a fost în zadar”, potrivit directorului Muzeului Vrancea, Valentin Muscă.

Muzeul Ţării Vrancei cuprinde cinci săli, în care vizitatorul va descoperi caracteristicile prin care acest spaţiu geografic se individualizează în cadrul istoriei României.

muzeul tarii vrancei

De la covoarele tradiţionale specifice satelor de pe Văile Putnei, Zăbalei sau Nărujii şi costumele populare care au dus faima artei cămăşilor vrâncene, până la ceramica de Ireşti, pe care Muzeul Vrancei intenţionează să o revigoreze, organizând la Vidra, din 2022, o Şcoală de vară, pentru cei care doresc să se iniţieze în arta olăritului.

Gândit în spiritul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, instituţia muzeală din Vidra este şi o iniţiere în istoria Vrancei arhaice şi epoca în care aceasta a fost descoperită de Dimitrie Gusti, în 1927.

muzeul Vrancei

„Graţie imaginilor primite de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, 25 din cele mai reprezentative fotografii realizate de Iosif Berman in 1927 înnobilează pereţii Muzeului, aducând în actualitate Vrancea istorică de acum un secol. Nu lipseşte din muzeu o incursiune în istoria luptei pentru apărarea Moşiei Vrancei şi celebrul proces al dezrobirii, numit de Constantin Constantinescu-Mirceşti, „Marele proces al Vrancei”. Însă, un Muzeu al Ţării Vrancei nu putea omite elementul identitar şi anume biserica de lemn. Ultima etapă a excursului prin muzeu o constituie o biserică de lemn stilizată, în care vizitatorul se va întâlni cu arta lemnului şi istoricul Schiturilor Obştilor Vrancei: Valea Neagră şi Lepşa”, potrivit Muzeului Vrancea.

muzeul Vrancei

La inaugurare au fost prezente autorităţi judeţene şi locale, dar şi numeroşi localnici, cu toţii sărbătorind momentul istoric.

„Redescoperim Vrancea prin tot ceea ce ţine de tradiţii, cultură şi momente ale istoriei locale. La Vidra, oamenii din Ţara Vrancei au venit, cu mic cu mare, să asiste la deschiderea Muzeului Ţării Vrancei. Felicitări echipei condusă de Romeo-Valentin Muscă, managerul Muzeului Vrancei, şi fie ca acest moment special să contribuie la dezvoltarea judeţului, la conştientizarea valorii pe care o are acest loc binecuvântat de Dumnezeu”, a transmis Cătălin Toma, preşedintele Consiliului JudeţeanVrancea.

muzeul tarii vrancei


„A fost o bucurie pentru mine să particip la acest eveniment de inaugurare a Muzeului "Ţării Vrancei", alături de ceilalţi invitaţi, cu atât mai mult cu cât, în calitate de vicepreşedinte al Societăţii de Geografie din România - Filiala Vrancea, pot conduce colegii din toată ţara, anul viitor, cu prilejul Conferinţei Naţionale a SGR, spre acest obiectiv în care ei pot cunoaşte un fragment din istoria şi identitatea satului vrâncean”, a scris într-un mesaj pe Facebook şi Alexandra Tătaru, viceprimar al municipiului Focşani.

muzeul Vrancei

Vă mai recomandăm:

Cea mai veche şcoală din ţinutul Putnei devine Muzeul Ţării Vrancei

Superbul muzeu al satului, cu atelier de sculptură tradiţională, dintr-o comună de munte din Vrancea FOTO

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite