Nori negri peste societatea de termoficare: a intrat în insolvenţă. De ce spune conducerea ENET că este o soluţie salvatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea ENET spune că este singura şansă pentru ca societatea să scape de datoriile istorice care au tras-o spre faliment.

Primăria Focşani a cerut în instanţă şi a obţinut insolvenţa ENET SA, societatea de termoficare subordonată Consiliului Local.

Scopul acţiunii este de a obţine reorganizarea societăţii în instanţă şi de a scăpa de datoriile istorice acumulate de societatea focşăneană de la lungul timpului.

La această dată, ENET SA are datorii de 145 milioane  de lei, din care 70 % sunt debite istorice.
Societatea ENET are, în prezent, 11.000 de clienţi, ceea ce înseamnă că aproximativ 30.000 de oameni din Focşani depind de apa caldă şi căldura asigurată de firma municipalităţii.

Manole Merchea susţine că toate aceste probleme financiare au legătură cu datoriile istorice ale societăţii.

"Am încercat să facem conversia în acţiuni, dar când era aproape gata să realizăm acest lucru a picat guvernul sau a fost schimbat câte un ministru. Şi de fiecare dată a trebuit să o luăm de la capăt. În plus, datoriile ne-au mâncat banii din activitatea curentă. Faptul că s-au socotit mereu penalităţi şi dobânzi, efortul nostru nu a avut nici un rezultat", ne-a mai spus Manole Merchea.

Directorul ENET spune că singura soluţie ca societatea să scape de datorii ar fi restructurarea financiară, care presupunea intrarea în insolvenţă, urmată de conversia acţiunilor, lucru care ar scoate societatea din insolvenţă fără să se considere că a beneficiat de ajutor de stat.

Insolvenţa vine pe fondul unei situaţii complicate pentru societate. Până la sfârşitul săptămânii trecute ENET s-a aflat în imposibilitatea de a furniza apă caldă în oraş, situaţie care a durat trei săptămâni şi care a fost întreruptă în urma unei decizii judecătoreşti, după ce furnizorul de gaze a fost obligat să redeschidă robinetul către centrală, deşi are de încasat de la ENET 14,5 milioane de lei. De asemenea, angajaţii s-au plâns că nu şi-au primit salariile de două luni. Instanţa a stabilit un onorariu substanţial pentru administratorul judiciar.

Administratorul judiciar, remuneraţie de 15.000 de lei net/lună

"În temeiul dispoziţiilor art.72 alin.6 din Legea nr.85/2014 dispune deschiderea procedurii insolventei în forma generală faţă de debitoarea SC ENET SA , cu sediul în FOCŞANI, Bd. Bucureşti, nr. 4 , JUD. VRANCEA , CUI 8123890. În temeiul dispoziţiilor art.73 din Lege numeşte provizoriu administrator judiciar practicianul Bordea Ştefan, formă de organizare CII Bordea Ştefan, Focşani, cu un onorariu în suma de 15.000 lei net/lunar şi un onorariu de succes de 5 % din sumele ce se vor distribui în cursul procedurii, pentru care stabileşte şi atribuţiile de la art.58 din lege; Nu-i ridica dreptul de administrare al debitoarei, dar exercitarea acestui drept, respectiv dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea se va face cu controlul prealabil al administratorului judiciar. Constată potrivit art.75 din Lege ca de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului. În temeiul dispoziţiilor art.76 din lege dispune comunicarea prezenţei către instanţele judecătoreşti din judeţul Vrancea şi tuturor băncilor unde debitorul are deschise conturi, precum şi la OCAOTA Vrancea. Notificările în acest sens se vor emite de administratorul judiciar. În temeiul dispoziţiilor art.78-79 din lege constata faptul că deschiderea procedurii suspendă orice termene de prescripţie a acţiunilor prevăzute la art. 75 alin. (1); faptul că nicio dobândă, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuială, numită generic accesorii, nu va putea fi adăugată creanţelor născute anterior datei deschiderii procedurii, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 103. În temeiul dispoziţiilor art.86 din lege dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitorul are deschise conturi să nu dispună de sume fără un ordin al administratorului judiciar/lichidatorului judiciar. Administratorul judiciar va comunica de urgenţă băncilor instituirea acestei interdicţii. Atrage atenţia debitorului asupra dispoziţiilor art.82 din legea 85/2014. Stabile?te termen pentru verificarea activităţîi practicianului la 12 decembrie 2019. Executorie. Cu apel în 7 zile de la comunicare. Apelul se va depune la Tribunalul Vrancea- Secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi 3 octombrie 2019". potrivit deciziei judecătorilor. 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite