Focşani

articolul anterior articolul urmator

O elevă din Vrancea, câştigătoarea premiului „Femei curajose din România“. Premiul este oferit de Departamentul de Stat al SUA

1
28 May 2019 17:04:02
Autor: Borcea Stefan
Irina Novac FOTO: Facebook
Irina Novac FOTO: Facebook

Ambasada SUA la Bucureşti organizează propria ceremonie de premiere pentru a le acorda recunoaştere. Aceste femei sunt lideri puternici, care îi inspiră pe alţii şi sunt profund dedicate comunităţilor lor.

Irina Novac, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Emil Botta" din Adjud, a primit marţi, din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, premiul "Femei curajoase din România".

Premiul a fost instituit în 2007, de Departamentul de Stat al SUA, pentru a le onora pe femeile care demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social, asumându-şi adesea mari riscuri personale.

Despre Irina Nova a vorbit la ceremonie chiar ambasadorul SUA, Hans Klemm

"Curajul se manifestă în multe feluri. Uneori, el este rezultatul unei vieţi de experienţă şi determinare, alteori este rezultatul unei energii tinereşti şi al optimismului cu privire la viitor. Al doilea tip de curaj este exemplificat de Irina, care era elevă de liceu în Adjud, atunci când ea şi prietenii ei au rezistat la presiunea intensă a instituţiilor comunităţii lor, care încercau să îi reducă la tăcere.
În 2016, Irina se număra printre cei 25 de elevi de liceu din România care au participat la Programul de schimb pentru viitori lideri (FLEX), petrecând un an şcolar în Albuquerque, statul New Mexico. În perioada în care s-a aflat în SUA, Irina nu a mers doar la şcoală. Ea a desfăşurat 100 de ore de voluntariat la: o clasă pentru educaţie specială dintr-o şcoală primară locală; Project Linus, un ONG care oferă pături copiilor nevoiaşi; îmbunătăţirea pistei multifuncţionale Albuquerque Bosque, ce se întinde de-a lungul Rio Grande.
Irina a revenit în România căutând cu nerăbdare ocazii de a împărtăşi cele învăţate în anul petrecut în străinătate. Prin American Councils, partenerul care gestionează programul FLEX, ea a primit o finanţare de la Departamentul de Stat pentru a organiza conferinţa „Women Talk”, aducând laolaltă tineri şi tinere din regiune pentru a afla de la profesionişti şi experţi care sunt provocările cu care femeile şi fetele se confruntă şi cum pot fi abordate aceste subiecte. Printre vorbitorii invitaţi s-a numărat o persoană trans.

După ce Irina început să promoveze conferinţa, anumite părţi au început să o critice virulent pe ea şi conferinţa, declarând că este parte a unui complot american menit să submineze valorile tradiţionale româneşti. Ca urmare a acestui fapt şi a unor poveşti similare din presă, spaţiul public unde i se acordase Irinei în mod gratuit o sală pentru conferinţă şi-a retras oferta.
Irina şi colegii săi au început brusc să primească ameninţări de la mai multe instituţii, inclusiv de la administratorii şcolii, care doreau să-i lase corigenţi pe elevi pentru implicarea lor în proiect. Şi figuri religioase din zonă au criticat-o public.
Irina şi colegii săi au continuat curajos, găsind alt spaţiu şi organizând conferinţa. În timpul conferinţei, o persoană care a pretins că lucrează la o instituţie de presă a început să o acuze în gura mare pe Irina de coruperea tinerilor participanţi. Membri ai comunităţii au mers chiar la ea acasă şi le-au spus părinţilor că fiica lor este o influenţă negativă în comunitate şi că ar trebui să intervină.
În ciuda tuturor acestor fapte, Irina continuă să sprijine activ drepturile femeilor şi fetelor, inclusiv prin organizarea unui festival de film dedicat femeilor importante uitate de istorie.
Pentru perseverenţa ei în promovarea drepturilor femeilor şi fetelor în faţa presiunii publice puternice, credem că Irina întruchipează Femeia curajoasă ideală", a spus Hans Klemm.

Printre femeile nominalizate şi premiate  la „Femei curajoase 2019” au fost jurnalistele Carmen Dumitrescu, Melania Medeleanu, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu  de la "Asociaţia Dăruieşte Viaţa", Iustina Ionescu şi Romaniţa Iordache, două experte juridice şi susţinătoare ale drepturilor persoanelor LGBTI.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Markus Roman
28.05.2019, 18:17:22

Eu cred ca ar fi obtinut acelasi premiu ptr curaj din partea d-lui Klemm daca ar fi scris ,,**UIE PSD" pe peretii liceului. Chiar ma si mir cum ala cu numarul celebru la masina cu care a venit din Norvegia, nu a primit de la ambasada SUA premiul cel mare ptr ingeniozitate.

+1 (1 vot)
Modifică Setările