Focşani

articolul anterior articolul urmator

O instituţie culturală se declară închisă pentru că nu a primit bani de funcţionare. Care este adevărul VIDEO

0
12 May 2021 15:21:45
Autor: Borcea Stefan
Afişul postat pe Facebook de Ateneul Popular
Afişul postat pe Facebook de Ateneul Popular

Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia“ din Focşani şi-a anunţat închiderea, întrucât, spun conducătorii ei, nu mai sunt bani de funcţionare. Bugetul aprobat recent în Consiliul Local contrazice însă acest lucru.

Bugetul aprobat la începutul acestei săptămâni de către Consiliul Local Focşani a stârnit o mulţime de emoţii, după ce pentru prima dată în istoria postdecembristă un buget este adoptat şi altfel decât şi-a planificat primarul.

Cele mai mari nemulţumiri au venit din partea instituţiilor de cultură, pe care edilul le controlează prin oamenii apropiaţi şi prin intermediul cărora încearcă să pună presiune pe consilierii din majoritatea PNL-USR-PLUS, vinovaţi în opinia edilului PSD Cristi Misăilă că au tăiat din banii pentru cultură.

Prin urmare, prima instituţie care a ieşit la atac este Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia", condusă din umbră de consiliera personală a primarului, Marilena Şerbănuţ.

Miercuri dimineaţa, pe pagina de Facebook a Ateneului Popular a fost postat un afiş mare în care se anunţă închiderea instituţiei din cauza tăierii fondurilor de funcţionare, explicând într-un comunicat de ce s-a luat această decizie. Practic comunicatul reia ceea ce Marilena Şerbănuţ a spus cu o zi înainte, în conferinţă de presă convocată de primar împreună cu şefii instituţiilor de cultură.

„În urma votării bugetului Municipiului Focşani, instituţiei noastre i s-au alocat bani sub necesarul cheltuielilor de funcţionare ale unei singure luni. Nu s-a ţinut cont de nimic din ceea ce a făcut unicat Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia, singular în ţară, nici de eforturile depuse în perioada pe care o traversăm cu toţii, perioadă în care nu au lipsit nicidecum evenimente de valoare şi care să pună accent pe talentele locale, nici de istoria începută de filantropul Maior Gheorghe Pastia. În anul în care Corul de Cameră Pastorala împlineşte 45 de ani de existenţă, cel mai probabil va trebui să ne luăm rămas bun de la membrii acestuia, de la toată experienţa şi rezultatele extraordinare, din lipsa fondurilor. După 45 de ediţii, Festivalul de muzică uşoară românească „Florentin Delmar“ va fi desfiinţat, tot din lipsă de fonduri. Iar aceasta după ce anul trecut a fost singurul organizat şi apreciat, dintre toate festivalurile de gen din România. Bursele Pastia, abia duse la îndeplinire după peste 90 de ani de la statuarea înfiinţării lor, nu vor mai putea fi plătite, din aceeaşi lipsă de fonduri. Iar aceasta la nici o lună de la aflarea următorilor doi bursieri - tineri de excepţie, cu ample perspective în domeniul artelor", se arată, printre altele în comunicatul de pe Facebook al Ateneului Popular.

În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa: aleşii locali invocaţi în comunicat nu au tăiat nici măcar un leu din cheltuielile de funcţionare ale instituţiei, adică banii de salarii, ci doar sumele de la capitolul bunuri şi servicii, şi acelea pentru că, potrivit aleşilor locali din majoritatea politică a Consiliului Local, reprezentanţii instituţiei au refuzat ostentativ să vină cu o fundamentare asupra necesităţilor pe care le au.

Afirmaţii demontate de aleşii care au aprobat bugetul

În consecinţă, banii respectivi, 500.000 de lei, prevăzuţi pentru evenimente, au fost trecuţi în fondul de rezervă, iar atunci când instituţia va organiza manifestări culturale va veni cu un program în Consiliul Local pentru a solicita fondurile cu care să-şi organizeze manifestările

"Noi am diminuat o sumă de 500.000 de lei din bugetul Ateneului Pastia, dar nu ne-am atins de salarii, care au rămas intacte. Nu-i opreşte nimeni să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu conform fişei postului şi să organizeze evenimente. 

Eu am făcut nenumărate adrese către toate instituţiile de cultură, prin care am cerut un plan de management, o agendă culturală, bine fundamentată, să pot şti din vreme cum pot susţine cultura şi cum pot argumenta în consiliul local pentru susţinerea bugetelor instituţiilor. 

Imediat după ce am îndrăznit să întreb cum vor fi fundamentaţi aceşti bani pe parcursul anului 2021, domnul primar mi-a luat atribuţiile, considerând că eu nu pot să mai coordonez cultura şi că nu trebuie să mă intereseze cum se cheltuie baniul public şi mi-a blocat corespondenţa cu instituţiile. Chiar dumnealui a zis că anul acesta nu se vor mai da bani pentru evenimente şi vine acum şi spune acum că suntem sabotori ai culturii. 

Ateneul Popular a avut anul trecut 1,970 milioane lei şi anul acesta are 1,920 milioane de lei, sumă diminuată chiar de domnul primar, din pix, nu de noi. În comunicat s-au spus numai minciuni. Că se desfiinţeaază Festivalul Delmar, Corul Pastorala, nimic adevărat. Au spus că nu se mai dau bursele Pastia. Ei bine, bursele nu se dau din bugetul local ci se finanţează din vânzarea de bilete”, a declarat pentru „Adevărul“ viceprimarul Alexandra Tătaru (USR-PLUS).

Potrivit acesteia, dacă Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia“ are proiecte foarte importante, Consiliul Local le va susţine fără doar şi poate, dar cu o colaborare corectă din partea conducătorilor instituţiei şi nu „cum fac în prezent, refuzând să pună la dispoziţie celor care decid finanţarea culturii informaţiile solicitate“.

Vă mai recomandăm:

Directori schimbaţi pe bandă rulantă la Ateneul Popular. Cine este cel de-al patrulea manager din ultimii doi ani

Bugetul Focşaniului, votat la a treia încercare. Salarii diminuate cu 30% pentru funcţionarii din Primărie şi cu 50% la Poliţia Locală VIDEO

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările