O medalie rară, din 1909, când s-a început construcţia teatrului din Focşani, expusă în foaierul lăcaşului de cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medalia a fost bătută cu ocazia punerii pietrei fundamentale la temelia Teatrului
Medalia a fost bătută cu ocazia punerii pietrei fundamentale la temelia Teatrului

Cu ocazia aniversării a 108 ani de la inaugurarea Teatrului ”Maior Gh. Pastia” a fost editat şi un pliant informativ care poate fi găsit la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Focşani.

Cea mai frumoasă clădire din Focşani, o bijuterie arhitecturală aşa cum puţine sunt în Europa, Teatrul „Mr. Gh. Pastia”, împlineşte pe 21 noiembrie 108 de ani de la înfiinţare.

Vineri, 19 noiembrie, în foaierul teatrului din Focani a fost vernisată expoziţia Teatrul “Maior Gh. Pastia” ipostaze în timp, organizată de Primăria Municipiului Focşani prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică.

Expoziţia este realizată cu ocazia împlinirii a 108 de existenţă a teatrului, ştiut fiind faptul că la 21 noiembrie 1913 se ridica, pentru prima oară, cortina Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”.

Colecţionarul Petru Mincu şi-a expus cu această ocazie fotografiile vechi, de colecţie dar şi o medalie aniversară bătută la 1909, cu ocazia debutului lucrărilor la clădirea viitorului teatru.

De altfel, această medalie este şi cea mai valoroasă piesă din expoziţie.

În expoziţie sunt fotografii cu Teatrul ”Maior Gh. Pastia” din perioada de dinainte de Primul Război Mondial, în 1915, din perioada Primului Război Mondial (1917-1918) din perioada interbelică, dar şi fotografii mai recente, chiar şi de la începutul anilor 1980, când încă nu fuseseră construite blocurile din zona Teatru.

medali aniversara

Expoziţia este deschisă în perioada 19-21 noiembrie şi acolo pot fi întâlnite primele afişe ale pieselor de teatru jucate pe scena Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”, dar şi  povestea filantropului Pastia, cu ale cărui donaţii a fost ridicat cel mai frumos teatru din Sud-Estul României.

Teatrul a fost inaugurat cu spectacolul Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri, în montarea Companiei Dramatice a Teatrului Naţional din Iaşi, aflată sub conducerea lui Mihail Sadoveanu.

Edificiul a fost construit în patru ani din fondurile filantropului Gh. Pastia, care a donat la acea vreme 570.000 de lei pentru realizarea teatrului.

Vă mai recomandăm:

Filantropul care şi-a donat toată averea pentru construcţia celor mai importante edificii din Focşani. Secretul bine păstrat al familiei Pastia

Casa donată de filantropul Gh. Pastia pentru susţinerea finanţării Teatrului şi Ateneului, neinteresantă pentru Primăria Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite