O obşte de moşneni cere demolarea unei staţii de deşeuri construită cu bani europeni. Reacţia Consiliului Judeţean Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţia de transfer de la Vidra
Staţia de transfer de la Vidra

Un proiect care vizează managementul deşeurilor, implementat de Consiliul Judeţean Vrancea şi finanţat cu aproape 23 de milioane de euro din fonduri europene, ar urma să fie finalizat anul acesta, însă are o piedică din partea unei obşti de moşneni.

Demarat în urmă cu 11 ani, proiectul de realizare a  Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Vrancea, implementat cu fonduri europene de către Consiliul Judeţean, a primit un nou termen, ultimul de această dată, pentru a fi finalizat.

Este vorba de 31 decembrie 2020, dată la care judeţul Vrancea ar trebui să aibă un sistem civilizat de colectat şi depozitat deşeuri menajere şi nu numai. Până atunci, proiectul primeşte o piedică din partea Obştii de moşneni în devălmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Căliman, toate din comuna Vidra, care a solicitat demolarea staţiei de transfer din comună.

Asta după ce  preşedintele Obştii a probat în instanţă că terenul de 3.000 de metri pătraţi pe care a fost construită staţia de transfer de la Vidra a fost preluat ilegal de primăria comunei şi pus la dispoziţia SMID. 

Preluarea avea loc în anul 2009, când Primăria din Vidra, printr-o convenţie cu Obştea, deţinătoarea terenului, a dat 3.000 de mp Consiliului Judeţean Vrancea pentru construirea staţiei de transfer. Terenul se dădea la schimb cu o altă suprafaţă, de 7.000 m.p., despre care actualul preşedinte al obştii spune că nu există în realitate. Prin urmare, situaţia a ajuns în instanţă.

”Tribunalul Brăila a admis apelul formulat de Obştea de moşneni în devălmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Căliman, sens în care a schimbat în tot sentinţa Judecătoriei Focşani şi în rejudecare a admis acţiunea, a constatat nulitatea absolută a convenţiei intervenită între Obşte şi UAT – Comuna Vidra, a dispus repunerea părţilor în situaţia anterioară încheierii convenţiei şi a obligat UAT – Comuna Vidra şi UAT – Judeţul Vrancea la plata cheltuielilor de judecată. Prin decizia civila nr.349/R/19.06.2019, Curtea de Apel Galaţi a respins ca nefondate recursurile formulate de Unitatea Administrativ Teritorială Vidra şi Unitatea Administrativ Teritorială – Judeţul Vrancea împotriva deciziei civile nr.294/02.04.2018 a Tribunalului Brăila”, potrivit lui Bogdan Mărica, preşedintele obştii de moşneni.

Drept urmare, Obştea de moşneni în devălmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Căliman, a notificat Consiliul Judetean Vrancea să dispună măsurile pentru demolarea staţiei de transfer deşeuri menajere Vidra şi aducerea terenului la starea iniţială.

Litigiul în instanţă este confirmat de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Vrancea, care au organizat o conferinţă de presă pe acest subiect. Aceştia spun că decizia judecătorească face referire la o hotărâre de guvern din anul 2002, în vigoare. Şeful Asociaţiei „Vrancea Curată” , împreună cu echipa de implementare a SMID şi juriştii Consiliului Judeţean Vrancea au explicat că cererea preşedintelui Obştii înseamnă de fapt mult zgomot pentru nimic.

proiect vidra

“Instanţa de judecată a dispus anularea acelei convenţii între primărie şi obşte şi repunerea părţilor în situaţia anterioară. Convenţia a fost încheiată în anul 2009 iar HG prin care a fost atestat domeniul public al UAT Vidra este din anul 2002. Aşadar, situaţia anterioară a încheierii acelei convenţii este că UAT Vidra este proprietar al suprafeţei de teren pe care s-a construit staţia de transfer. Ca o menţiune, instanţa de judecată a reţinut că obştea de moşneni nu are titlu de proprietate  pe această suprafaţă de teren… Astăzi, OCPI ne-a confirmat că terenul pe care s-a construit staţia de transfer de deşeuri este proprietatea  comunei Vidra şi se află inventariat în domeniul public”, potrivit Cameliei Măţău, şefa Serviciului Juridic din Consiliul Judeţean Vrancea.

Directorii care se ocupă de implementarea proiectului cu fonduri europene susţin că nu există niciun pericol cu privire la pierderea fondurilor europene şi că Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor va fi un proiect de succes, chiar dacă au trecut 11 ani de la începerea lui. Stadiul acestuia este, în prezent, de 98,82% şi mai sunt de realizat 8 punte de colectare, di cele 597 ale proiectului. Proiectul are o valoare de peste 106 milioane de lei.

“Această acţiune a obştii nu are  nici un efect, întrucât cererile de finanţare şi rambursare depuse au fost aprobate la decontare. Proiectul este de o complexitate deosebită iar anul acesta îl vom finaliza”, a precizat Romeo Iordache, director la Direcţia Tehnică şi Investiţii în cadrul Consiliului Judeţean Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite