Focşani

articolul anterior articolul urmator

O zi plină de manifestări dedicate Unirii Principatelor. Ce se întâmplă pe 24 ianuarie la Focşani

3
23 Jan 2022 10:29:37
Autor: Borcea Stefan
Unirea Principatelor Române va fi marcată la Focşani  FOTO: Centrul Cultural Vrancea
Unirea Principatelor Române va fi marcată la Focşani  FOTO: Centrul Cultural Vrancea

Evenimentele prilejuite de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române sunt organizate de Consiliul Judeţean Vrancea şi de Primăria Municipiului Focşani, în colaborare cu instituţiile culturale din subordine.

Sărbătoarea Zilei Unirii Principatelor Române va fi marcată la Focşani printr-o serie de manifestări organizate de Consiliul Judeţean Vrancea şi Primăriei municipiului Focşani. 

Cele două administraţii, cu colaborarea instituţiilor culturale din subordine, au pregătit, fiecare, un program bogat, întins pe parcursul întregii zile.

Astfel, Muzeul Unirii din Focşani găzduieşte de la ora 10.00 un simpozion cu titlul „24 ianuarie 1859 – Începutul unificării teritoriilor româneşti”, manifestare prin care se celebrează Unirea de la 1859, implicarea elitei din Focşanii acelor timpuri în realizarea Unirii şi atitudinea pro-unionistă a ţărănimii clăcaşe, reprezentate prin Ion Roată din Câmpuri. 

Evenimentul de la Muzeul Unirii se va încheia cu vernisarea expoziţiei itinerante cu uniforme militare ale Jandarmeriei Române, din perioada 1850-1941.

Între orele 12.00 - 13.00  are loc ceremonialul militar din Piaţa Unirii din Focşani dedicat împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române

Celebrarea Unirii de la 1859 va continua la orele 14.00, la Casa Memorială „Ion Roată” din Câmpuri, unde va avea loc rememorarea personalităţii lui Moş Ion Roată.

La rândul lor, pe parcursul întregii zile de luni, 24 ianuarie, Primăria Municipiului Focşani şi instituţiile de cultură din subordine au pregătit momente cultural-artistice menite să evoce însemnătatea zilei de 24 Ianuarie 1859. În cursul dimineţii, va avea loc slujba oficiată la Catedrala ”Sfânta Parascheva” Focşani de către IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

De la ora 16.30, actorii Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia” şi artiştii Ansamblului Folcloric ”Ţara Vrancei” vor susţine la Sala Balada un spectacol istoric evocator.

Seara se va încheia la Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia” din Focşani cu un concert de tradiţie, de muzică clasică, a Orchestrei de Cameră ”Unirea”, condusă în acest an de către  dirijorul Daniel Jinga.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Mica Unire îi dezbină pe primarul PSD şi aleşii PNL-USR. Sursa neînţelegerii: banii alocaţi sărbătorii

Autorităţile pregătesc Ziua Unirii Principatelor. Buget de peste 60.000 de euro pentru manifestări

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Dr. No
23.01.2022, 10:38:32

Tristă sărbătoare, sub semnul pierderii suveranității și prezenței trupelor de ocupație americane. Asta doreau părinții Unirii ?

-17 (19 voturi)
Tomescu Tom
23.01.2022, 15:27:15

Dr. No Părinții Unirii ..și-au dorit unirea principatelor române ! End of story ... Și își mai doreau și o ieșire de sub protectoratul rusesc .. Oricum ..la timpul respectiv ..toate puterile europene aveau ceva de spus în legătură cu soarta românilor . Dar, fără trupe rusești pe teritoriul nostru ..mereu s-a dovedit a fi mai bine ... 👍

Tomescu Tom
23.01.2022, 15:13:09

Participarea la " manifestări " se face pe bază de invitații ? În afară de elite ..mai are cineva acces ???

Modifică Setările