Oraş în pericol să rămână fără transport public de la 1 august. Ce soluţie există ca să nu se întâmple acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportul public în Focşani
Transportul public în Focşani

Aleşii opoziţiei din Consiliul Local Focşani au votat împotriva proiectului de hotărâre privind avizarea documentaţiei de atribuire pentru delegarea gestiunii serviciului de transport public local de călători prin curse regulate.

Mai multe localităţi din judeţ, Vînători, Răstoaca, Cîmpineanca, Goleşti, Gologanu, Milcovul şi municipiul Focşani au hotărât să se asocieze pentru a beneficia în comun de serviciile unei singure societăţi de transport, Transport Public S.A., societate aflată în subordinea Consiliului Local Focşani.

Localităţile amintite au decis să-i acorde mandat special primarului municipiului Focşani să aprobe întreaga documentaţie de atribuire în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de transport public local prin curse regulate, respectiv „Asociaţia Metropolitan Trans".

Asta pentru ca toate localităţile să poată beneficia, la sfârşitul acestui an, de pe urma unui proiect cu fonduri europene, prin care vor fi achiziţionate autobuze electrice şi vor fi construite staţii de aşteptare şi de încărcare a autobuzelor.

Consilierii locali din Focşani au avut sarcina simplă de a vota proiectul,  care vizează documentaţia de atribuire a serviciului de transport public asociaţiei, mai ales că vechiul contract expiră pe 1 august, dar aleşii opoziţiei s-au abţinut.

“Noi, consilierii PNL, considerăm că transportul în municipiul Focşani trebuie să fie asigurat la o calitate cât mai înaltă, iar pentru toate celelalte localităţi din jurul Focşaniului are cine să se ocupe. În momentul de faţă este asigurat transportul pentru acele localităţi”, a spus consilierul PNL Nicu Tănase.

Directorul SC Transport Public aproape că i-a implorat pe aleşi să voteze proiectul, astfel încât să nu se ajungă la un blocaj prin care începând cu 1 august autobuzele societăţii să nu mai poată circula.

"Toate aceste autobuze electrice care se vor aduce vor fi date în gestiunea societăţii noastre numai în baza acestui contract. Chiar dacă le aducem, fără acest contract serviciul nu va putea funcţiona. Rugămintea mea este să se voteze acest proiect, pentru că impedimentul mare este că în momentul de faţă avem trei autobuze ale Consiliului Local în administrare. Este un patrimoniu şi în condiţiile în care nu se votează va trebui să dau înapoi cele trei autobuze, şi apoi proiectul să treacă cu majoritate simplă. Nu am altă soluţie. Este obligatoriu ca acest contract să fie semnat. Nu este valabil numai la Focşani, ci în toate localităţile din ţară. Acest transport local se face regional. Aşa este şi în Uniunea Europeană, în toate locailtăţile mari sau mici", a explicat Ion Diaconu, directorul SC Transport Public Foşani.

Proiectul nu a fost aprobat de aleşii opoziţiei, iar primarul a menţionat că din acest motiv, de la 1 august, în Focşani nu va mai fi transport public.

"Nu au votat pentru simplul motiv că nu se adresează strict cetăţenilor municipiului Focşani. Nu cred eu că în municipiul Focşani nu vin să muncească şi să-şi aducă copii la şcoală locuitori din comunele care fac parte din această asociaţie. Mă întreb când vom putea să trecem şi noi peste aceste bariere politicianiste şi să spume să facem ceva constructiv pentru aceşti oameni", a spus primarul Cristi Misăilă.

În final, soluţia pentru deblocarea situaţiei create va fi renunţarea de către Primărie la cele trei autobuze pe care le deţine la Societatea de Transport Public, astfel încât aceasta să nu mai aibă nevoie de o delegare a gestiunii. Situaţie în care proiectul poate fi votat şi cu majoritate simplă. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în viitoarea şedinţă a Consiliului Local Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite