Orăşelul de provincie unde se construiesc un planetariu şi un observator astronomic, cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schiţa planetariului de la Odobeşti
Schiţa planetariului de la Odobeşti

Lucrările la planetariu şi la observatorul astronomic din Odobeşti vor începe, cel mai probabil, în această toamnă, cele două obiective de interes urmând să fie realizate până la sfârşitul anului 2021.

Ceea ce nu a reuşit Primăria Focşani, care încă din anul 2017 a anunţat, în zadar, că va transforma un spaţiu din centrul oraşului în punct de observaţii astronomice şi astroclub, cu terasă carosabilă, reuşeşte un orăşel de provincie, de numai 8.000 de locuitori, cu bani europeni.

Este vorba despre oraşul Odobeşti, cunoscut mai mult pentru podgoriile sale, unde administraţia locală a reuşit să atragă aproape zece milioane de euro, bani europeni, pentru două investiţii interesante prin ineditul lor, prin care se doreşte dezvoltarea unui altfel de turism local, pentru cei care stau mai mult cu capul în nori.

Vorbim de construcţia unui observator astronomic şi a unui planetariu.

În ce priveşte observatorul astronomic, va fi cel mai modern din România şi ar urma să fie construit în următorii doi ani. Investiţia este realizată din bani europeni, aproape cinci milioane de euro, iar contractul care priveşte "Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din oraşul Odobeşti", care vizează şi alte obiective de investiţii în oraş, a fost scos la licitaţie.

Pentru implementarea proiectului, autorităţile au contactat reprezentanţi ai unor universităţi importante.

„Am finalizat partea de proiectare şi în momentul de faţă ne pregătim să scoatem lucrarea la licitaţie. Lucrăm la caietele de sarcini şi sper eu la finalul lunii mai să scoatem la licitaţie proiectul, pe toate cele trei loturi, din care principalele sunt execuţie şi dotare. Construcţia va fi realizată la ieşirea din oraşul Odobeşti spre Jariştea, într-o zonă unde nu avem poluare luminoasă, fiind una din cerinţele proiectantului”, ne spune primarul Daniel Nicolaş.

Schiţa Planetariului: FOTO: Primăria Odobeşti

observator astronomic

Construcţia va avea parter şi etaj şi are o suprafaţă de 306 mp. Ea va avea sală de conferinţe, birouri, grupuri sanitare, depozite de telescoape etc. Va fi creată inclusiv o pagină de internet, unde va fi transmis în timp real ceea ce fac specialiştii.

„Avem toate şansele să descoperim corpuri cereşti noi, cu aparatură 4K sau 8K. Existenţa unui observator astronomic bine echipat în judeţul Vrancea va duce la o dezvoltare mai puternică a astroturismului în zonă, şi poate avea la bază turiştii, astronomi amatori,  din emisfera sudică, ce nu au văzut niciodată cerul nordic, dar mai ales astronomi amatori din vestul Europei, unde cerul nu mai este propice observaţiilor astronomice din cauza poluării luminoase. Un asemenea obiectiv poate deveni şi un punct de atracţie turistică, dezvoltându-se în primul rând turismul educaţional, prin vizitarea acestui observator astronomic de către elevii din şcolile şi liceele din judeţul Vrancea, dar şi din judeţele învecinate. Pentru utilizarea eficientă atât în plan muzeografic dar şi din punct de vedere turistic, trebuie create 2 posturi de muzeograf”, mai precizează primarul Nicolaş. 

Totodată, prin proiect va fi modernizată şi zona din jurul clădirii şi se vor crea alei carosabile sau spaţii verzi şi 70 de locuri de parcare.

Observator de nivel european

Tot cinci milioane de euro va costa şi planetariul, cu termen de finalizare 2023, în cadrul Axei prioritare „Creşterea calităţii vieţii populaţiei în oraşul Odobeşti, judeţul Vrancea. Activitatea A: Îmbunătăţirea serviciilor culturale şi recreative – Construire planetariu şi spaţii recreative – titular“.

Planetariul din Odobeşti va fi construit pe fostul amplasament al Grădinii de Vară din centrul oraşului şi va fi al patrulea ca importanţă din Europa.

Schiţa Observatorului astronomic FOTO: Primăria Odobeşti

observator astronomic

„Planetariul este o construcţie specială, în formă de cupolă, pentru prezentarea unor spectacole educaţionale şi de divertisment despre astronomie, dar şi pentru prezentarea cerului de noapte, având şi funcţia de antrenare în navigaţia cerească. O caracteristică dominantă a planetariilor sunt ecranele de proiecţie în formă de cupolă, pe care sunt proiectate scene cu stele, planete şi alte obiecte cereşti, care apar şi se mişcă realist, într-o simulare complexă a mişcărilor aparente de pe cer. Scenele celeste pot fi create printr-o varietate largă de tehnologii, cum ar fi bile stelare cu precizie inginerească ce combină tehnologiile electro-mecanice, optice şi digitale (prin tehnologia LED), cu ajutorul proiectorului de diapozitive, cu sisteme de proiecţie video fulldome sau laser”, se arată în planul construcţiei.

Proiectul mai propune şi amenajarea unei zone verzi recreative şi sportive. Prin lucrări de terasament şi modelare a terenului, precum plantaţii de arbori, arbuşti, flori, realizare de alei carosabile, parcare auto, locuri de joacă pentru copii, zona de camping, teren de sport, plajă artificială, vor fi create zone distincte în care toate categoriile de vârsta îşi pot găsi locul de relaxare, joacă, plimbare sau linişte dorit. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cu ochii după stele în centrul oraşului. Ce se va întâmpla în singura clădire cu etaj din Grădina Publică

Liceul "Ioan Slavici" din oraşul Panciu, cel mai modern din Vrancea. Unitatea şcolară are laboratoare, bază sportivă cu gazon sintetic şi observator astronomic

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite