Paul Alexandru este medicul veterinar pasionat de antropologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Paul Alexandru îşi face meseria cu dedicaţie
Doctorul Paul Alexandru îşi face meseria cu dedicaţie

Lucrează la tratatul de ethologie şi sociologie comparată om-animal, primul de acest fel din lume! Este anticomunist convins şi a fost, până la revoluţie, surghiunit la Chilia Veche, în Deltă.

Profil

Născut. 13 martie 1960, oraş Lipova, judeţul Arad
Studii. Facultatea de Medicină Veterinară-Iaşi
Ocupaţie. Liberă practică în medicină veterinară, cercetare, consultanţă în învăţământ
Familia. Căsătorit, doi copii

Medicul veterinar Paul Alexandru este un om cu o istorie a vieţii cu totul specială. Pentru că a fost abandonat la naştere şi nu şi-a cunoscut părinţii, familie sa de suflet s-a numit orfelinatul din Arad, locul unde şi-a modelat caracterul.

Spune că exista o preocupare accentuată a regimului comunist ca pruncii crescuţi în aceste centre să dobândească o meserie bună.

„Majoritatea celor crescuţi în orfelinate ieşeau foarte buni meseriaşi. Cam 15-18% dintre copii erau inadaptaţi social şi doar 1% ajungeau să termine studiile superioare", povesteşte doctorul.

Printre cei 1% cu un nivel de inteligenţă peste restul copiilor de la orfelinat s-a aflat şi Paul Alexandru, care încă din copilărie a fost preocupat de ştiinţele naturii, de mediul înconjurător, astfel că încă de la terminarea şcolii generale a ştiut că vrea să ajungă cineva în viaţă.

Recunoaşte că a avut în profesorul Gheorghe Lăzureanu de la Arad un educator de excepţie, care i-a orientat paşii şi s-a ocupat îndeaproape de formarea sa. Aşa a ajuns la Iaşi, la Facultatea de Medicină Veterinară.

Un bănăţean îndrăgostit de Moldova

„Moldova era singura parte din ţară necunoscută de mine. Când am descoperit-o am simţit revelaţia, cu trecutul istoric, comportamentul oamenilor, plus personalităţile de excepţie de aici. M-am îndrăgostit de Moldova şi acesta este motivul pentru care am rămas definitiv aici", se destăinuie medicul.

Mărturiseşte că nu s-a împăcat niciodată cu ideologia comunistă şi a fost ca un ghimpe pentru aparatul securisto-represiv de atunci.

Astfel că pentru a fi izolat, la terminarea facultăţii a fost trimis cu repartiţie în Delta Dunării, tocmai la Chilia Veche, de unde a reuşit „să evadeze" abia după evenimentele din decembrie 1989, la care a avut un rol mai mult decât activ.

Preocuparea pentru antropologia medicală, domeniu ştiinţific deosebit de vast, l-a determinat să se dedice şi mai mult studiului şi cercetării. Este autorul a zeci de lucrări ştiinţifice, referate, comunicări, realizări traduse în ansamblul lor în trei importante cărţi: „Câinii fără stăpân", „Despre cunoaştere şi natura umană" şi „Despre protecţia animalelor".

În prezent îşi pregăteşte teza de doctorat, care se intitulează „Ipostaze şi relaţia om-animal", conducător de lucrare avându-l pe academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, „o mare personalitate, care mi-a descoperit valenţele de antropolog. Este un model în ce priveşte cultura şi pregătirea profesională", îşi arată recunoştinţa medicul Paul Alexandru.

Ce-i place

Îmi place să ascult omul care are ceva de spus. Sunt un pasionat al studiului, dar şi citesc şi scriu foarte mult. De altfel, acestor lucruri le dedic majoritatea timpului meu.

Ce nu-i place

Nu-mi place să-l ascult pe omul care nu are nimic de spus. Nu-mi place impostura, oricare ar fi ea, profesională, politică, morală sau artistică, de a te da ceea ce nu eşti de fapt. Nu-mi place că în ţara noastră sunt promovaţi nonvalorile şi oamenii competenţi sunt daţi la o parte.

Întrebări şi răspunsuri

Ca medic veterinar, sunteţi un iubitor de animale?

Atitudinea mea faţă de animale este una de consideraţie şi respect şi nicidecum de afectuozitate. De aceea îmi ies şi intervenţiile chirurgicale, pentru că nu mă implic emoţional. Este drept, nu am acasă animale, pentru că sunt un om care călătoreşte foarte mult şi nu ar avea cine să se ocupe de ele.

Care este proiectul profesional la care lucraţi?

Vreau să finalizez tratatul de ethologie şi sociologie comparată om-animal, primul de acest fel din lume. Mai vreau să-mi deschid propriul cabinet medical, mai ales că am fost primul privatizat în medicină veterinară din Vrancea, în 1996.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite