Pesta porcină africană, combătută cu vânătoarea de mistreţi. Ce cotă de recoltă au stabilit autorităţile din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Vrancea se dă liber la vânătoarea de mistreţi
În Vrancea se dă liber la vânătoarea de mistreţi

Până la sfârşitul anului, în Vrancea vor fi împuşcaţi de două ori mai mulţi mistreţi decât cota de recoltă stabilită pentru anul trecut.


Autorităţile din Vrancea au dublat cota de recoltă la mistreţi, pentru a preîntâmpina apariţia în judeţ a pestei porcine.

Astfel, până la sfârşitul acestui an trebuie vânaţi 1.500 de mistreţi, lucru convenit cu administratorii fondurilor de vânătoare din judeţ, convocaţi la o şedinţă la Instituţia Prefectului, unde au stat de vorbă cu autorităţile sanitar veterinare.

De asemenea, s-a luat decizia ca vânătoarea să nu se facă la goană, cum se obişnuieşte, ci doar la pândă, pentru prevenirea migrării mistreţilor.

Autorităţile au luat măsuri speciale de prevenire a răspândirii virusului, mortal pentru animale dar nedăunător omului.

Pesta Porcină Africană este o boală virală.  În mod obisnuit este mortală pentru porcii domestici si mistreti.  Nu există vaccin sau tratament pentru această boală.  Din această cauză provoacă serioase probleme socio-economice în tările afectate.

Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător si în cadavre.  Prepararea sau afumarea cărnii de porc nu distruge virusul.  Oamenii nu se îmbolnăvesc dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate. Semnele clinice ale bolii sunt variabile si nu sunt uşor de recunoscut.

Un semnal de alarmă ar trebui sa fie orice deces inexplicabil în exploataţiile de porci. Îngrijorare ar trebui sa existe si daca animalele au febră de 40-42 de grade.

În România, au fost înregistrate aproape 500 de focare de boală, în opt judeţe, fiind ucişi preventiv peste 80.000 de porci.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite