Poliţişti vrânceni ieşiţi pe uşa din dos din sistem din cauza lăcomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Porojnicu a plătit cu funcţia pentru că a luat mită
Sorin Porojnicu a plătit cu funcţia pentru că a luat mită

Trei ofiţeri de la Poliţia Rutieră din Vrancea şi-au încetat raporturile de serviciu cu instituţia la care au lucrat ani de zile, după ce au luat mită de la şoferi.

Poliţia vrânceană nu a fost măcinată de-a lungul timpului de corupţie sau de alte scandaluri, aşa cum s-a întâmplat în alte locuri din ţară. Cu toate acestea, au existat şi la nivelul IPJ Vrancea situaţii de criză, când oameni ai legii au "păcătuit" pentru bani.

La sfârşitul anului 2008, inspectorul principal Marius Milea şi agentul şef Nicolae Rotaru au fost arestaţi după ce au fost prinşi în flagrant solicitând mită unui poliţist sub acoperire.

Cei doi se aflau în timpul serviciului în zona Mărăşeşti şi au luat mită 3000 de lei de la un şofer ce depăşise viteza legală pe E85, care s-a dovedit a fi ofiţer sub acoperire. Flagrantul a fost organizat după ce, la IGPR, s-au primit mai multe sesizări în această privinţă. După aproape un an, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat pe Rotaru şi Milea la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

La aproape un an de la finalizarea dosarului, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi cercetări suplimentare în cazul lui Rotaru, acuzându-l pe acesta de fals în declaraţii. Potrivit unui comunicat de presă emis de ANI, fostul poliţist a acumulat împreună cu familia o avere ce le depăşeşte veniturile.

"Rotaru nu a menţionat în declaraţiile de avere un credit la BCR luat în 2004, nu a menţionat veniturile sale şi nici pe ale soţiei şi a dat date eronate privind deţinerea şi înstrăinarea unor maşini marca Mercedes, Volkswagen şi Audi", se mai arată în comunicatul ANI.

Pentru fapte similare săvârşite în aceeaşi perioadă subinspectorul Sorin Porojnicu, de la Serviciul de Poliţie Rutieră Vrancea, a fost condamnat în 2010 la un an şi cinci luni de închisoare, după ce a pretins şi primit de la un şofer care a încălcat regulile de circulaţie suma de 500 de lei.

La fel ca şi în cazul colegilor lui, Porojnicu era urmărit de ofiţeri sub acoperire, astfel că î doar un an poliţia vrânceană a fost nevoită să se despartă de toţi trei.

Poliţişti amendaţi în dosarul lui Oprişan

De-a lungul timpului, unii dintre poliţiştii vrânceni au avut de suferit de pe urma politicului, alţii au avut de câştigat, după ce au slujit cu folos lideri politici. În procesul de corupţie al lui Marian Oprişan de la Cluj Napoca, trei poliţişti vrânceni au fost amendaţi în mod repetat pentru că nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu şi nu i-au adus în faţa instanţei pe edilii din comunele unde lucrează.

Astfel, şeful de post din Corbiţa, agentul principal Daniel Moise, a fost amendat  de două ori consecutiv, în mai 2012 şi iulie 2012, cu 1.000 de lei, respectiv 2.000 de lei, pentru că nu a pus în executare mandatul de aducere la audieri al primarului comunei.

Interesant este că un poliţist de comună, cu un venit nu mai mare de 1.500 de lei lunar, şi acela „amputat” în urma tăierilor salariale, îşi poate permite să achite din propriul buzunar astfel de amenzi.

Lucrurile nu s-au oprit, însă, aici, pentru că, tot în iulie 2012, chiar şeful Poliţiei Municipiului Focşani, comisarul Vasile Avasiloaie, a încasat şi el o amendă de 1.000 de lei, tot pentru refuzul de a pune în executare un mandat de aducere.

Şi tot atunci a fost amendat şi ajutorul şefului de post din comuna Răcoasa. Urmarea, niciunul dintre poliţişti nu a fost sancţionat, dar efectul a fost întârzierea dosarului baronului de Vrancea, dosar care se află de opt ani în instanţă.

Mai puteţi citi:

Poliţişti din Vrancea ajută la tergiversarea judecării dosarului de corupţie al lui Marian Oprişan

Poliţişti vrânceni cercetaţi de IGPR


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite