Focşani

articolul anterior articolul urmator

Pompier salvator, decorat de şeful statului. Misiunile care i-au adus medalia de merit

0
21 Jan 2022 11:54:19
Autor: Borcea Stefan
Plutonierul adjutant şef Cătălin Păun Toma  FOTO: ISU Vrancea
Plutonierul adjutant şef Cătălin Păun Toma  FOTO: ISU Vrancea

Rezultatele foarte bune obţinute în misiunile şi activităţile desfăşurate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, l-au evidenţiat pe subofiţer.

Plutonier adjutant şef Cătălin Păun Toma este şef gardă de intervenţie stingere la Staţia de Pompieri Vidra.

Lucrează de aproape 30 de ani ca pompier iar anul trecut şi are la activ mai multe intervenţii de salvare.

De curând, pompierul vrâncean a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Medalia Naţională ”Pentru Merit” clasa a III -a, cu însemn pentru militari.

Conform legii, Medalia Naţională „Pentru Merit” este cea de a treia medalie naţională în ierarhia decoraţiilor, pe timp de pace, şi a patra în ierarhia decoraţiilor militare de război, care se poate acorda cetăţenilor români şi străini fără studii superioare, pentru a recompensa serviciile importante civile şi militare aduse statului român pe timp de pace sau pe timp de război.

Plutonierul adjutant este absolvent al Şcolii Militare de Subofiţeri ”Boldeşti”, promoţia 1993 iar pe parcursul carierei militare, în cei 28 ani de experienţă, s-a remarcat la numeroase intervenţii grele. Una dintre ele a fost cea din ziua de 18 iunie 2021, când a avut un rol esenţial în salvarea  celor douăsprezece persoane rămase blocate în albia râului Zăbala.

O altă intervenţie asemănătoare a fost în data de 24 iunie 2019 când, împreună cu echipajul pe care îl coordona, a salvat cinci persoane rămase blocate într-un tractor în apele învolburate ale râului Putna, căruia îi crescuse nivelul în urma unor precipitaţii abundente. S-a intervenit atunci cu barca pneumatică, iar pentru evacuarea rapidă, subofiţerul a cărat în braţe, până la mal, două fete de 14 ani.

„Profesionalismul, curajul şi devotamentul au fost dovedite şi atunci când s-a aflat în timpul liber dar a fost nevoie de ajutorul lui. În data de 16 iunie 2020, pe DN 2D, pe raza localităţii Boloteşti, a avut loc un accident rutier deosebit de grav, în care au fost implicate două autovehicule, un microbuz de transport persoane şi un autoturism. În urma impactului dintre microbuz şi autoturism au rezultat 13 victime. Chiar dacă se afla la domiciliu, plutonierul adjutant şef Păun Cătălin, a venit în sprijinul colegilor şi a coordonat de pe margine echipajul de descarcerare, oferindu-le colegilor informaţii utile despre cum să acţioneze rapid pentru eliberarea victimelor încarcerate, apoi a ajutat la trierea victimelor. Subofiţerul este un exemplu de urmat pentru subordonaţii săi, dovedind întotdeauna calităţi profesionale dar şi umane alese ”, potrivit colegilor lui pompieri.

Vă mai recomandăm:

FOTO Pompierul anului în România este din Vrancea. Militarul a fost premiat de ministrul de Interne

Salvator de vieţi şi la muncă, dar şi în timpul liber. Pompierul vrâncean care impresionează cu omenia lui

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările