PORTRET: Adrian Botez este un scriitor de calibru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este printre puţinii intelectuali de forţă ai Vrancei, cu un foarte dezvoltat simţ critic, animator al vieţii culturale adjudene şi totodată dascăl şi scriitor

Adrian Botez se trage dintr-o familie de bucovineni cu o educaţie aleasă, pe treptele cele mai de sus ale arborelui său genealogic stând Grigore Ghica Voievod, după tată, şi cel mai mare pictor bisericesc pe care l-a avut România, Epaminonda Bucevschi, după mamă.

Cu asemenea strămoşi în spate, Adrian Botez avea să dovedească în timp că „aşchia nu sare departe de trunchi".

Iar drumul pe care şi l-a clădit cărămidă cu cărămidă a început încă din copilărie, când şi-a descoperit latura spre lectură.

„Tatăl meu era colonel de aviaţie şi sigur că mi-a cumpărat foarte multe cărţi, obligându-mă într-un fel să le citesc, deşi aveam doar trei ani. Dar cum? El îmi citea în fiecare seară câte o povestire, dar numai pe jumătate de fiecare dată. Lucru care m-a ambiţionat şi atunci am început şi eu să lecturez, astfel că de la vârsta de patru ani citesc întruna", îşi aminteşte despre primele sale legături cu cartea Adrian Botez.

Cum era şi firesc, la şcoală s-a remarcat repede prin preocupările literare şi prin spiritul său critic, fapt care l-a propulsat la vârsta de 15 ani în funcţia de redactor şef al revistei şcolare „Năzuinţe".

Dăruit vocaţiei sale

A urmat, logic, Facultatea de Filologie, perioadă a vieţii în care s-a pregătit intens pentru meseria de dascăl, care spune că-l reprezintă cel mai bine.

„Ca şi preoţii, dar ca şi medicii, consider că dascălii de şcoală trebuie să facă misionarism. Eu asta am vrut să fac iar din 1978, de când am venit în Vrancea cu repartiţie guvernamentală, am rămas la acelaşi liceu, făcându-mi cu responsabilitate meseria", ne spune profesorul.

Dacă ziua se dedică muncii cu elevii la şcoală, noaptea şi-o rezervă revistei „Contraatac", pe care o coordonează de 11 ani, în calitate de redactor-şef.

Este o revistă bianuală, de educaţie, cultură şi literatură pentru elevi şi profesori-îndreptată împotriva prostului-gust, imposturii şi agresiunii imoral-antiartistice.

S-a împotrivit lui Ceauşescu

Supranumit de colegii de cancelarie din Adjud drept dărâmătorul de şefi, pentru stilul său direct de a spune lucrurilor pe nume, Adrian Botez a fost luat la ochi înainte de 1989 de organele de securitate pentru că s-a opus regimului totalitar de atunci.

„În 1988 au fost acele alegeri prin care eram chemaţi să-l reconfirmăm pe Ceauşescu în fruntea statului. Eu am fost împotrivă, riscându-mi libertatea şi viaţa. Şi acum sunt la fel şi i-am criticat aspru pe toţi şefii de stat care s-au succedat la putere", spune cu conştiinţa împăcată profesorul adjudean.

Din anul 2004, este membru al Uniunii Scriitorilor din România (filiala Bacău), fiind autorul a 17 cărţi, dintre care nouă volume de poezie, două de eseu, cinci de hermeneutică şi un volum de proză.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât timp dedicaţi studiului în fiecare zi?

Având în vedere că nu pot dormi noaptea decât maxim două-trei ore, restul timpului mi-l petrec în biroul meu de lucru sau la şcoală. Fac cercetări în domeniul istoriei, tracologiei. De asemenea, sunt adept al Ordinului Rozicrucienilor, o organizaţie filosofică care are ca obiectiv familiarizarea omului cu legile cosmice.

Despre mişcarea culturală din Vrancea ce părere aveţi?

Păcat că în ultimii doi-trei ani Vrancea a pierdut valori mari. Este trist că mor mai mulţi scriitori decât se nasc. Nu spun că nu sunt scriitori talentaţi în Vrancea, dar există multă mâncătorie între ei.

Ce-i place

Îmi plac oamenii dintr-o bucată, care au caracer şi şira spinării verticală. Îmi place tot ce-a lăsat Dumnezeu pe pământ. Îmi place să cred că reuşesc să adun în mine destulă forţă Dumnezeiască înainte să mă apuc de scris, fie că scriu versuri, eseuri sau hermeneutică. Îmi imaginez că sunt pe munte, în pădure, respirând aer curat şi asta mă umple de energie.

Ce nu-i place

Nu-mi plac lingăii, impostorii şi oamenii care pângăresc ce a lăsat Dumnezeu. Nu-mi plac oamenii care nu sunt parolişti. Îi consider, ca să spun aşa, duşmanii mei de moarte.

Profil

Născut. 10 noiembrie, 1955, Gura Humorului, judeţul Suceava
Studii. Facultatea de Filologie, Universitatea „Al. I . Cuza" Iaşi, doctor în stilistică şi poetică
Ocupaţia. Profesor de limba şi literatura română-Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş" din Adjud
Familia. Căsătorit, trei copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite