(PORTRET) Carmen Ion iubeşte cărţile şi îşi apreciază elevii, cărora le împărtăşeşte din tainele literaturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creativă, originală şi nonconformistă, îşi iubeşte meseria, copilul şi viaţa. Carmen Ion se numără printre cei mai apreciaţi profesori ai Liceului Pedagogic Spiru Haret din Focşani.

Nonconformismul care o caracterizează, printre altele, pe Carmen Ion, îşi are obârşia în copilăria fetiţei cu părul creţ. „Am fost extrem de liberă, am văzut Marry Poppins şi am sărit dintr-un cireş cu o umbrelă, am jucat fotbal cu băieţii, dar cel mai frumos lucru din toată copilăria mea a fost faptul că tot cartierul era al nostru, am crescut într-un cartier în care nu erau maşini", povesteşte Carmen Ion cu un zâmbet larg, vădit emoţionată de amintirile vii ale copilăriei sale.

Dragostea faţă de cărţi a dobândit-o de copil. Una dintre cele mai plăcute amintiri este vacanţa de vară dintre clasele a VII-a şi a VIII-a, când a ajutat-o pe bibliotecara şcolii să facă inventarul tuturor cărţilor. „Nu aş mai fi plecat de acolo, dintre toate acele cărţi minunate", îşi aminteşte profesoara.

L-a avut diriginte si profesor de romana, în timpul liceului, pe Gheorghe Zaharia, care i-a cultivat constant setea de carte. „Mama ar fi vrut să urmez liceul sanitar, însă alegerea mea a fost filologia. Atunci am intrat pe un fagas firesc al lucrurilor", spune Carmen Ion. A participat, ca elevă, la trei olimpiade naţionale de limba şi literatura română şi s-a întors de fiecare dată cu un premiu.

„Abia spre sfârşitul facultăţii mi-am dat seama brusc că voi deveni profesor. Brrr! Fiorul s-a cam transformat in frison!", adaugă Carmen Ion. Totuşi, nu i-a fost foarte teamă de prima întâlnire cu elevii ei. „Ţin minte că, la fiecare clasă la care am intrat în prima zi ca profesor, îmi tremura vocea. Era emoţia firească", spune profesoara.

„Dar am luat-o efectiv ca un taur: sunt în faţa lor şi trebuie să ma descurc, la un nivel care sa ma multumească pe mine, în primul rând. Sunt foarte deschisă cu ei şi, atunci când greşesc, am curajul să recunosc", mai spune Carmen Ion.

O altă mare mulţumire a sa este că, după ce a susţin examenul şi a ajuns la, pe atunci, Şcoala Normală din Focşani, i-a avut colegi de cancelarie pe unii dintre foştii ei profesori. Şi, pentru că istoria se repetă, de ceva timp, are colegi de breasla elevi din primele ei generaţii ca profesor.

Alături de literatură, iubeşte la fel de mult teatrul şi a participat cu elevii, de fiecare dată de când a devenit profesor, la STEV. „Prima punere în scenă pentru STEV a fost în 1993", îşi aminteşte Carmen Ion. În 2008 a început colaborarea, cu o fundaţie din Bucureşti pe o nouă formulă de teatru, cea a teatrului labirint.

Se considera privilegiată ca profesor si ca om: „Am norocul sa practic o meserie care imi place foarte tare si care ma face sa ma simt implinita. Am fost plecata cu burse in strainatate, in Cipru si Italia, am scos un album despre oameni, locuri si traditii ale Vrancei, fac diverse proiecte cu elevii mei, de la care fur tinerete, energie si creativitate".

Când ai descoperit lumea cărţilor?

Am învăţat, ca mai toţi copiii, să citesc şi să scriu în clasa I. Ţin minte însă că, într-o iarnă, în clasa a VII-a, am intrat cu mama în casa profesorului Ion Vlaicu, unde am vazut pentru prima data in viata mea o biblioteca impresionanta, care acoperea un perete întreg. A fost o revelatie pentru mine - nu-mi imaginasem, pana atunci, că cineva poate avea în casă atât de multe cărţi. M-am smuls din mainile mamei mele si m-am lipit literalmente de carti si cam asa am ramas pana in ziua de astazi, cand am si eu o biblioteca ce produce mirarea altor copii.

Ce este teatrul labirint şi cum l-ai descoperit?

El converge către învătarea experientială, dar înglobează şi cunoştinţele copiilor, aptitudinile şi abilităţile lor. Primul labirint a fost organizat în aprilie 2009 la Teatru, pe tema gravitaţiei şi de atunci au mai fost organizate încă patru, până în aprilie anul acesta. L-am descoperit după o invitaţie a fundaţiei Epsilon III din Bucureşti, cu care apoi am dezvoltat două proiecte. Ne gandim acum sa introducem si teatrul - forum in Focsani.


Ce îi place: Îmi plac călătoriile, îmi place să merg cu motorul ori de câte ori am ocazia, îmi place să citesc şi îmi plac oamenii de calitate; ii apreciaza pe cei care au opinii si indraznesc sa le sustina argumentat

Ce nu îi place: Nu îmi plac oamenii mieroşi, slugarnici, dispuşi să facă orice compromis pentru a-şi atinge scopurile şi nici oamenii încremeniţi în propriile lor opinii, surzi la vocea ratiunii.

Profil

Nume: Carmen Ion
Născută:
20 mai 1968, Focşani
Studii:
Facultatea de Filologie Bucureşti, promoţia 1991, profesor doctorand, Liceul Pedagogic Spiru Haret din Focşani
Familie:
divorţată, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite