PORTRET: Gheorghe Cocioabă trăieşte pentru a vindeca bolnavii de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Cocioabă este singurul diabetolog din cadrul Spitalului Judeţean
Gheorghe Cocioabă este singurul diabetolog din cadrul Spitalului Judeţean

Este singurul medic din cadrul Spitalului Judeţean, specializat pe diabet şi boli de nutriţie, ocupându-se zilnic de peste 50 de pacienţi.

După ce a absolvit Facultatea de Medicină ca şef de promoţie, Gheorghe Cocioabă şi-a început activitatea medicală la dispensarul din comuna Vulturu, unde s-a dedicat rezolvării problemelor de sănătate ale comunităţii vreme de un an şi jumătate.

Apoi, a primit repartiţie la Cabinetul Medical Special Judeţean din Focşani, pentru ca patru ani mai târziu să promoveze examenul de secundariat şi să înceapă cursurile la Clinica din Iaşi, condusă de profesorul Tacu.
„Am urmat trei ani de secundariat la Medicină Internă, după care am dat examenul de absolvire în anul 1983, promovându-l cu o medie foarte bună", povesteşte medicul Cocioabă.

După obţinerea gradului de medic secundar, Gheorghe Cocioabă a început să profeseze în cadrul Cabinetului de Medicină Internă a Policlinicii Spitalului Judeţean. A consultat mii de pacienţi, cu aceeaşi dăruire şi dorinţă de a-i vedea sănătoşi.

Însă, văzând că diabetul devenise o boală foarte răspândită în rândul vrâncenilor, a luat hotărârea de a se specializa pe ramura Diabet şi Boli de Nutriţie.

„Timp de trei ani am urmat cursurile Clinicii de Diabet şi Boli Metabolice din cadrul spitalului „Nicolae Paulescu" din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului specialist Dan Gheţa. În 1989 am promovat examenul de specialitate în diabet", îşi aminteşte Gheorghe Cocioabă.

Diabetolog de 21 de ani

Repartizat la Cabinetul de Diabet din cadrul Policlinicii Focşani, în urmă cu mai bine de două decenii, Gheorghe Cocioabă s-a ocupat exclusiv de pacienţii suferinzi de această boală incurabilă. Însă, nu a încetat nicio secundă să se perfecţioneze pe această ramură, participând anual la o sumedenie de congrese organizate atât de Federaţia Română de Diabet, cât şi de clinici de peste hotare.

„Am prezentat lucrări de specialitate la foarte multe congrese interne, dar şi internaţionale, organizate de European Association for the Study of Diabets în diferite capitale europene", spune medicul vrâncean.

De asemenea, s-a implicat activ în înfiinţarea secţiei de Boli de Nutriţie, care funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean de mai bine de 17 ani, punând la dispoziţia pacienţilor saloane dotate cu nu mai puţin de 15 paturi.

În semn de apreciere pentru serviciile aduse la îmbunătăţirea stării de sănătate a pacienţilor din judeţ, pentru priceperea, grija şi devotamentul arătate în îngrijirea bolnavilor, Gheorghe Cocioabă fost răsplătit cu Ordinul „Meritul Sanitar", în gradul de ofiţer.

Întrebări şi răspunsuri

1.De câţi pacienţi vă ocupaţi zilnic?

În momentul de faţă la cabinet se adresează zilnic între 40 şi 60 de pacienţi cu diabet zaharat. Reuşesc să fac faţă unui număr aşa de mare de consultaţii datorită experienţei acumulate. În evidenţele centrului de diabet se află în jur de 9.800 de pacienţi, o parte dintre ei se adresează medicului de familie, iar cei dependenţi de insulină şi nou depistaţii se află în grija mea.

2.Ce v-a determinat rămâneţi în slujba pacienţilor?

Cu toate că Spitalul Judeţean a scos la consurs două posturi pentru medici de diabet şi nutriţie în ultimii cinci ani, se pare că nimeni nu este specializat pe acest domeniu.

Ce-i place

Îmi plac foarte mult călătoriile montane, dar şi cele în locuri exotice. Îmi place să citesc cărţi din absolut toate domeniile. În ultimul timp am citit foarte mult lucrări despre religie, istorie antică, artă, ezoterism şi paleoastronautică. O altă pasiune de-a mea este grădinăritul care mă relaxează foarte mult şi mă ajută să uit de grijile cotidiene. Îmi place să-i ajut pe cei din jurul meu.

Ce nu-i place

Nu-mi plac impostura şi mediocritatea. Detest intriga, lipsa de respect şi prefăcătoria.

Profil
Născut. 19 iulie 1942
Studii. Facultatea de Medicină Generală Bucureşti
Ocupaţie. Medic primar Interne, Diabet şi Boli de nutriţie
Familie. Un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite