PORTRET: Ion Stanciu este maestrul cimpoaielor tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A reprezentat cu cinste ţara noastră la mai multe evenimente internaţionale, unde i-a uimit pe străini cu talentul său în arta confecţionării cimpoaielor.

Ion Stanciu este unul dintre marii artişti populari ai meleagurilor Vrancei, a cărui faimă a depăşit de mult graniţele ţării.

Este printre puţinii confecţioneri de cimpoaie de la noi din ţară, tradiţie pe care meşterul popular din Româneştii Nistoreştiului vrea să o reînvie şi s-o ducă mai departe.

Spune că a învăţat meşteşugul executării cimpoaielor de la tatăl său.

„Tata era conducătorul formaţiei de cimpoieri de la noi din sat. Mă lua mereu la repetiţii, dar şi la el în atelier şi aşa am deprins arta construirii unui cimpoi. Aveam doar şapte ani când am început să lucrez acest instrument, iar la 14 ani îi întreceam pe toţi meşterii", se mândreşte Ion Stanciu.

Ne dezvăluie şi câteva din secretele confecţionării acestui instrument, cel mai important aspect fiind legat de potrivirea componentelor cimpoiului, bâzoiul şi caraba, care dau tonalitatea instrumentului.

„Nu am studii muzicale, dar am ureche muzicală ce nu s-a văzut. Se simte când ceva nu sună bine şi nu mă las până nu ajung la tonalitatea potrivită", spune artistul.


S-a plimbat prin toată lumea

A reprezentat România la marile evenimente internaţionale, unde i-a fascinat cu arta sa pe străini.

„Am fost în America, unde am stat o lună, am fost în Germania, la Hanovra, în Cehia, în Ungaria sau la Chişinău. Am primit comenzi să lucrez cimpoaie pentru străini şi am câştigat şi un ban", spune Ion Stanciu.

S-a întâlnit şi cu scoţienii. „Vreau să vă spun că şi eu am rămas impresionat de cimpoiul lor, care este diferit de al nostru, dar şi ei m-au admirat, mai ales când le-am făcut demonstraţia practică a confecţionării cimpoiului", spune Stanciu.

Întrebări şi răspunsuri

Ce faceţi să duceţi acest meşteşug mai departe?

Am 15 elevi pe care îi pregătesc la mine acasă, la Nistoreşti, să ştie să lucreze cimpoaie, să ducă mai departe tradiţia. Cei doi copii ai mei sunt plecaţi la muncă, în Grecia, aşa că mă bazez pe elevii mei în ceea ce mi-am propus.

Totuşi, simt în glasul dumneavoastră o amărăciune.

Aşa este. La noi în sat am avut o formaţie de 25 de cimpoieri cu care mergeam la festivaluri. Astăzi, dacă mai suntem patru - cinci care mai cântăm. Sper ca băieţii ăştia pe care îi iniţiez acum să prindă drag de cântec şi să refacem formaţia.


Profil
Născut. 10 decembrie 1945, comuna Nistoreşti, judeţul Vrancea
Studii. Şapte clase
Ocupaţia. Meşter popular
Familia. Căsătorit, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite