PORTRET: Ionică Sava, un intelectual polivalent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a dedicat întreaga viaţă educaţiei copiilor din satul natal, dar şi preocupărilor sale literar-artistice, ca scriitor, pictor, scluptor în argilă, având la activ zeci de expoziţii personale.

Profesorul Ionică Sava este unul dintre intelectualii de mare ţinută ai Vrancei, care prin talentul său în domeniul artistic, literar şi nu numai atât a reuşit să ridice prestigiul acestui judeţ.

A fost profesor de biologie timp de peste patru decenii doar la Şcoala din satul natal Cîndeşti şi a format pentru viaţă multe generaţii de elevi, militând pentru valorile culturale autentice şi ocrotirea mediului ambiant.

Spune că pasiunea pentru biologie a dobândit-o încă din copilărie şi se datorează talentului său artistic.

„De mic am învăţat să modelez în argilă, să pictez, iar între mine şi natură s-a creat o frăţie. Prietenii mei erau copacii, plantele, fructele. Dragostea faţă de natură mi-a deschis o poartă prin care am putut vedea prin cercul strâmt în care ne zbatem", povesteşte profesorul, arătându-ne zecile de tablouri şi de statuete din argilă lucrate de mâna sa care împodobesc odaia sa de lucru, reprezentând figuri emblematice ale culturii şi istoriei naţionale.

image

A scris trei cărţi

În anii de liceu, Ionică Sava i-a descoperit pe Shakespeare, Mark Twain şi alţi scriitori valoroşi, prin intermediul lor reuşind să se apropie de scris.

Este laureat al concursului naţional de proză organizat de Tinerimea Română.

A publicat trei volume, „Speranţa", „Maxim" şi „Biblioteca de Argilă", ilustrate toate cu creaţii proprii şi a compus peste 20 de cântece pentru copii.

„Muzica este o altă latură a activităţii mele artistice. Am predat muzică la şcoală şi a trebuit să mă perfecţionez încât am reuşit să adun mai multe compoziţii aranjate pe note de prietenul meu Mircea Grosu, un om de o înaltă cultură", ne-a dezvăluit profesorul Ionică Sava.

Iubeşte natura

Ca profesor de biologie, Ionică Sava a experimentat producerea unor soiuri de cireşi, nuci şi aluni, împreună cu elevii săi realizând la Cîndeşti o plantaţie de peste 5.000 de nuci şi aluni.

image

„Din păcate, astăzi mai sunt în jur de 500 de nuci la Cîndeşti din cei plantaţi în tinereţea mea, pentru că au fost tăiaţi în timpul regimului comunist, cu toată opoziţia pe care am manifestat-o atunci. După 1990 m-am dedicat culturii alunilor şi am realizat în grădina mea un mic parc, adunând aluni din toate colţurile Europei. L-am denumit "Parcul European al alunilor înfrăţiţi", arborii polenizându-se unul de la altul, în acest fel ajutându-se sa facă nişte alune deosebite", ne-a explicat profesorul Ionică Sava pasiunea sa.

De unde atâta energie în ceea ce faceţi?

Lucrul la operele mele îmi dă un flux de energie care mă obligă să fac ceva frumos. Are legătură cu cantitatea de fericire pe care o aduni în suflet, pe pământ. Iar eu sunt un om fericit pentru că nu mă plictisesc niciodată. Plisctiseala este o boală şi un semn al sclerozei în plăci.

Ce vă nemulţumeşte pe lumea aceasta?

Îmi pare nespus de rău că oamenii au început să se ferească de cultură ca dracul de tămâie. Îmi displace faptul că muzica este de cea mai proastă calitate, a ajuns o mocirlă sonoră care se cântă la nunţi, botezuri şi pe canalele de televiziune.

Ce-i place

Îmi place omul care munceşte cu drag şi îşi iubeşte pământul strămoşesc. Îmi place arta, literatura, muzica, natura. Iubesc cu patimă această ţară. Mă simt bine că am foarte mulţi prieteni şi sunt înconjurat de statuetele mele de argilă, reprezentându-i pe Decebal, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Cuza, Alecsandri, Ion Creangă, Mihai Eminescu, regii României.

image

Ce nu-i place

Nu-mi place lăcomia, lenea, laşitatea. Sunt scârbit de oamenii legii, care pentru bani dau dreptate celor care jefuiesc ţara.

Profil
Născut. 2 august 1933, Cîndeşti, judeţul Vrancea
Studii. Facultatea de Biologie-Chimie Univ. „Al. I. Cuza" Iaşi
Ocupaţia. Pensionar
Familia. Căsătorit

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite