Focşani

articolul anterior articolul urmator

Povestea emoţionantă a militarului român rănit în Afganistan şi vizitat de Obama: „Noul an să-i împlinească visul de a avea din nou picioare, fie şi bionice”

3
2 Jan 2016 12:02:36
Autor: Borcea Stefan
Florinel Enache, alături de preşedintele SUA, Barack Obama FOTO: Facebook
Florinel Enache, alături de preşedintele SUA, Barack Obama FOTO: Facebook

Aflat pentru trei luni în Statele Unite ale Americii, la recuperare medicală, eroul vrâncean grav rănit în războiul din Afganistan a participat la masa festivă organizată de Biserica Ortodoxă „Sf. Andrei“.

Biserica ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Maryland, Statele Unite ale Americii a organizat o masă festivă, de Revelion, în onoarea eroului român Florinel Enache, aflat din 17 decembrie 2015, pentru trei luni, la tratament la Centrul Medical militar Walter Reed.

La masa de Revelion Florinel a fost prezent alături de soţia sa, Lămâiţa şi s-a bucurat de atenţia tuturor din jur dar şi de atmosfera tipic românească creată de românii din diaspora. 

„Fie ca Noul An sa-i aducă eroului nostru împlinirea celui mai mare vis... să aibă iaraşi picioare, fie ele şi bionice. Doamne ajută!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook „Soldatul Florinel Enache are nevoie de ajutorul nostru”, creată de românii din America pentru susţinerea lui Florinel.


"Vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut pentru mine şi pentru clipele petrecut împreună. Dumnezeu să ne ajute!", este răspunsul lui Florinel Enache pentru comunitatea de români din America, care l-a susţinut permanent.

De altfel, românii din America s-au bucurat nespus când au aflat despre vestea revenirii lui Florinel Enache în SUA, pentru continuarea tratamentului de protezare, mai ales că au fost cei care au insistat în 2014 ca militarul să rămână în atenţia medicilor americani pentru protezare. Ministerul Apărării a decis atunci altfel, iar în luna iunie 2014, Florinel Enache a suferit o intervenţie chirurgicală de montare a unei proteze bionice performante cot-mână. Intervenţia medicală de protezare a fost o premieră a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" şi a sistemului medical militar.

Este de menţionat că în anul 2013, pe perioada recuperării sale la Centrul Naţional Medical Militar „Walter Reed“ din Statele Unite ale Americii, Florin Enache a fost vizitat personal, de două ori, de preşedintele SUA, Barack Obama. Un nou gest de solidaritate a venit ulterior şi din partea primei doamne a SUA, Michelle Obama.

 


Florinel Enche, alături de soţia sa, Lămâiţa, la masa festivă de Revelion, în SUA. FOTO: Facebook

Militarul român, originar din comuna Gura Caliţei, judeţul Vrancea, se afla în anul 2012 într-o patrulă de rutină de securizare a unui obiectiv pe autostrada Kabul-Kandahar, când a călcat pe un dispozitiv explozibil improvizat. Ambele picioare şi mâna stângă i-au fost spulberate.

Ca prin minune, colegii din echipaj au reuşit să-l salveze.   „Am auzit o bubuitură mare. L-am găsit pe domnul Enache jos, conştient. M-a întrebat de elicopter, şi-a dat seama de starea gravă în care se află“, a povestit caporalul Lucian Zaharia, soldatul sanitar care i-a acordat primul ajutor şi care i-a salvat viaţa oprind hemoragia puternică.

El a stat mai bine de un an sub supravegherea medicilor din America, iar în vara lui 2014 s-a întors în România, să-şi continue tratamentul la Bucureşti.

În anul 2013, Florinel Enache a fost decorat de fostul preşedinte Traian Băsescu cu Medalia Naţională "Serviciul Credincios" - clasa I, cu însemn de război, pentru militari.

În prezent, plutonierul Florinel Enache a fost reintegrat la Brigada 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor şi activează ca subofiţer de stat major la consilierul comandantului Baralionului 469 Sprijin Logistic Putna.

Mai puteţi citi:

Povestea militarului erou felicitat de Obama. Florinel Enache a rămas fără picioare şi o mână în Afganistan. România îi dă 85.000 de euro

Barack Obama l-a vizitat pe militarul român Florinel Enache, rănit în Afganistan

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Nicolae Stanulescu
2.01.2016, 12:28:38

Faceti in asa fel incat sa nu mai ramana nimeni fara picioare. Opriti razboaiele astea fara sens. Obama sa-si bage in fund picioarele bionice.

-2 (2 voturi)
IonIon Codreanu
2.01.2016, 13:11:23

Nicolae, eu sunt unul dintre cei mai înverșunați adversari ai războiului. Dar, în Afganistan noi de facem treabă de jandarm și polițist, combatem banditismul (terorismul), nu suntem în război! Ca și ceilalți de acolo, alături de care-l combatem... Deci militarul nostru poate fi considerat erou.

0 (0 voturi)
Adrian Fidi
4.01.2016, 12:48:16

respectabil gestul

Modifică Setările