Premierul a dat-o iarăşi în bară!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Miercuri, 11 februarie a.c., preţ de numai câteva minute l-am văzut din nou la televizor pe Victor Ponta. Începuse şedinţa de guvern, chemase presa la declaraţia de imagine după care i-a poftit afară. În cele câteva minute cât a vorbit cu reporterii de faţă, premierul-tv a adus laude tuturor miniştrilor pentru munca lor spornică din anul 2013, înşirând o serie de succese doar de ei ştiute.

La un moment dat, vedeta guvernamentală s-a lăudat şi cu investiţiile străine directe (ISD) în România, spunând că anul 2013 a fost cel mai bun de la declanşarea crizei mondiale. Afirmaţia m-a zgâriat la ureche! Ştiam că nu-i aşa şi am ţinut să verific.

De fapt, el a dorit să arate că şi din acest punct de vedere a fost mai performant decât Guvernul Boc pe care ţine morţiş să-l ironizeze, cu sau fără motiv, ori de câte ori îşi aduce aminte de el.

Nu pot să-mi dau seama câtă economie cunoaşte Emil Boc, pentru că nu l-am văzut atât de des „desfăşurându-se” la tv., pe teme economice, aşa cum o face actualul premier care se pricepe la toate.

Observ însă că Victor-Viorel Ponta are mari şi multe lacune în materie de economie, buget, finanţe, statistică ş.a. Mai ales la statistică, unde interpretează cifrele astfel încât să-i iasă lui bine! Să-i pună în evidenţă priceperea în a guverna! Nu, domnule premier, 2013 nu a fost cel mai bun an al investiţiilor străine directe (ISD) de la declanşarea crizei! Probabil nici nu vă mai aduceţi aminte că această criză – financiară mai întâi, apoi economică şi socială – care a zguduit SUA şi Europa în mod dramatic, a început în 2007, iar unda ei de şoc a ajuns în România în a doua parte a anului 2008.

Atunci, toţi politicienii români se aflau în plină campanie electorală. Erau cu ochii pe voturi, nu pe economie. Miercuri însă l-am auzit la televizor pe V.V.P. cum se umflă în pene în privinţa ISD şi n-am putut să înghit această nouă gogoaşă politică. Dacă o servea „jurnaliştilor”, „analiştilor” şi „sondorilor” de opinie înregimentaţi  la Antena 3, ar fi avut un succes deplin, cu siguranţă.

Eu cred în statistica oficială a ţării, în EUROSTAT şi acestea spun altceva decât premierul nostru care teleguvernează. Şi acest adevăr vis-a-vis de subiectul în discuţie este altul. Am făcut o introspecţie într-o perioadă mai lungă de timp, 2003-2013, şi am găsit următoarea statistică oficială:

Anul 2003 = 1,946 miliarde euro ISD
Anul 2004 = 5,183 miliarde euro
Anul 2005 = 5,213 miliarde euro
Anul 2006 = 9,059 miliarde euro
Anul 2007 = 7,250 miliarde euro
Anul 2008 = 9.496 miliarde euro
Anul 2009 = 4,556 miliarde euro

Anul 2010 = 2,200 miliarde euro
Anul 2011 = 1,815 miliarde euro
Anul 2012 =  2,128 miliarde euro
Anul 2013 = 2,711 miliarde euro

Datele sunt evidenţiate în rapoartele anuale ale Băncii Naţionale a României şi Institutului Naţional pentru Statistică, instituţii serioase, credibile care nu aruncă în spaţiul public informaţii „după ureche”. Precum se vede, de la declanşarea crizei economico-financiare în România, premierii de atunci, Călin Cătălin Popescu Tăriceanu şi Emil Boc, au avut doi ani de excepţie (2008 şi 2009), la care premierul tv. priveşte astăzi precum vulpea la strugurii acri.

Într-un articol anterior am mai scris şi reiterez: la actualul guvern (musai „cel mai cinstit”, cu o treime dintre miniştri având fie condamnări penale pentru fapte de corupţie, fie dosar penal pentru aceleaşi fapte de „bună purtare”), tracţiunea este pe claxon.

Cu toate acestea, premierul vede izbânzi peste tot: la Oltchim, la CFR Marfă, la ANAF, la noi impozite şi taxe (35 la număr din 7 mai 2012 şi până în prezent), la deszăpeziri, construcţii noi de autostrăzi neîncepute, absorbţii de fonduri europene pe proiecte proprii încă nesemnate cu UE, ba chiar şi la consolidarea…statului de drept.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite