Premierul Victor-Viorel Ponta joacă alba-neagra cu beneficiarii rentei viagere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent, guvernul condus de premierul copy-paste a dat o ordonanţă de urgenţă prin care îi duce cu preşul pe cei  34 413 de ţărani în vârstă de peste 60 de ani (din totalul de 73 854 de rentieri agricoli) restanţieri la primirea plăţii rentei viagere şi îi amăgeşte că banii vor fi alocaţi  „în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.

 Restanţele sunt motivate de „recesiunea economică din ultimii ani” şi de faptul că „anul 2012 a fost nefavorabil pentru agricultură”.

 În schimb, pentru a da impresia că aceşţi amărâţi ai soartei nu au fost uitaţi şi abandonaţi de guvern, în ultimele zile ale lunii august 2013 ziarele şi posturile de televiziune aflate în graţiile USL, au titrat insistent următoarea informaţie-flasch: Fermierii care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea rentei viagere cuvenite pe anul 2012 trebuie să se prezinte la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), până la 30 august 2013, pentru vizarea carnetului de rentier agricol. 

Ideea includerii în Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei a Titlului XI „Renta viageră agricolă” a fost motivată de guvernul şi parlamentul din acel an de necesitatea comasării terenurilor agricole fărâmiţate în milioane de parcele şi parceluţe de câţiva zeci de metri pătraţi prin aplicarea Legii restituirii proprietăţilor funciare nr. 19/1991. S-a scontat, atunci, că ţăranii trecuţi de vârsta de 60 de ani, fără pensii dar proprietari pe mai multe hectare de pământ, cu mult mai multe decât poate, fizic, familia lor să muncească, vor fi stimulaţi să şi-l înstrăineze dacă primesc, anual, o sumă fixă de bani, sub formă de rentă viageră, pe tot parcursul anilor pe care i-ar mai avea de trăit.

În acea vreme, renta viageră fusese aplicată cu succes în Cehia, ţară care şi-a redus substanţial numărul fermierilor beneficiari de fonduri europene. Tot în acei ani, în registrele agricole de la primăriile din ţara noastră figurau mai bine de 4,5 milioane de proprietari de terenuri agricole, media/gospodărie fiind de 2,5 hectare.

În Vrancea, de exemplu, în Registrul plantaţiilor viticole puteau fi numărate nu mai puţin de 45.000 de parcele (!) mai mari de 1.000 mp. România încheiase încă din decembrie 2004  negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

De la 1 ianuarie 2007 ea urma să devină membru cu drepturi depline al acestei instituţii, însă ţăranii în vârstă erau încremeniţi în obsesia lor de a-şi păstra în proprietate bucăţica lor de pământ, iar cei mai săraci, cu sub 1 hectar în proprietate, erau excluşi de la subvenţiile acordate prin bugetul naţional şi de la cel al UE. În concluzie, renta viageră urma să rezolve două probleme deodată: asigurarea unor venituri certe proprietarilor în vârstă, respectiv comasarea terenurilor agricole pentru ca fermierii să poată aplica tehnologiile moderne pe suprafeţe mari. 

Între anii 1999-2004, premergători aderării României la UE, scriind în cotidianul Milcovul din Focşani aproape 1.000 de articole consacrate negocierii celor 31 de capitole de aderare, din care vreo 500 le-am rezervat Capitolului 7 – Agricultura, evident că am avut în vedere şi tema rentei viagere.

Periodic, mă documentam la Biroul Vrancea al Agenţiei Domeniului Statului să văd dacă ideea rentei viagere „prinde” la ţăranul vrâncean. Am urmărit şi situaţia din ţară. Rezultatele au fost cu mult mai slabe decât în Cehia.

În cele din urmă, ideea extinderii rentei viagere a fost abandonată (asta şi la recomandarea Comisiei Europene), în anul 2011 birourile judeţene au fost desfiinţate, iar activitatea acestora a fost preluată de APIA. Această instituţie are în evidenţă, cum am menţionat la început, 73.854 de rentieri agricoli cărora trebuie să le facă plăţi în fiecare an.

Bătrânii ţărani au cedat pământul şi trebuia să-şi primească renta. Dar premierul Victor-Viorel Ponta îi duce cu preşul. Aveam să mă conving de acest adevăr în urmă cu vreo 10 zile când m-a întâlnit cu un consătean din comuna Răstoaca, în vârstă de 80 de ani.

Are acelaşi nume de familie cu mine, dar suntem rude de gradul 9. Era la porta casei sale şi aştepta clienţi pentru cele câteva kilograme de legume, din grădina proprie, scoase la vânzare, să mai facă rost de un ban. Am discutat despre agricultură, despre secetă şi omul îmi spune: „am avut 7 hectare; am dat 3 la renta viageră, restul îl muncesc rudele, dar pe renta viageră nu am primit nimic de doi ani”.

Consăteanul meu este unul dintre cei 34.413 rentieri agricoli la care statul este restanţier cu plata pe anul 2011. Banii cuveniţi rentierilor au fost prinşi în Bugetul de Stat pe anul 2012, dar premierul Ponta, preluând frâiele guvernării prin moţiunea de cenzură din 7 mai 2012, a efectuat plăţile doar pentru jumătate dintre rentieri.

Restanţa de plată se ridică la aproape 31.400.000 lei. Adică 6,9 milioane de euro. Bugetul pe 2012 nu a mai suportat această cheltuială (planificată de guvernul Boc), aducând ca argument criza economică din anii anteriori şi situaţia nefavorabil pentru agricultură în anul 2012.

Plăţile trebuiau făcute până la data de 30 noiembrie 2012 pentru anul expirat, aşa cum prevede contractul de rentă viageră. Se apropie 30 noiembrie 2013 şi USL invocă lipsa banilor în buget. Însă acelaşi USL a risipit 20 de milioane de euro cu lovitura de stat parlamentară din vara anului trecut! Pentru aşa ceva s-au găsit bani! S-ar găsi şi în acest an, mai ales că „ăla micu” de la Agricultură se laudă cu o producţie record.

Ipocrizia lui Ponta vis-a-vis de cei 34.413 amărâţi ai soartei nu are însă limite şi se poate vedea cu claritate din textul OUG adoptată în această vară, pe care a pritocit-o la modul şmecheresc care îi este caracteristic: „ţinând seama de faptul că neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă ar avea drept consecinţă prejudicierea persoanelor îndreptăţite prin neplata rentei viagere agricole, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul public şi constituie situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată” (bla, bla, bla), „Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă” care prevede, ce credeţi?

Alocare în regim de urgenţă a restanţelor de plată pentru rentierii agricoli? Nici vorbă! Urgenţa este aceea că Ponta îi duce cu preşul şi îi amăgeşte pe rentieri. Articolul 6 din OUG ne lămureşte cum îl „afectează” pe Victor-Viorel Ponta faptul că oamenii sunt „prejudiciaţi” în drepturile lor legitime: „Renta viageră agricolă se plăteşte în anul următor pentru care aceasta este datorată, sau în anii următori, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.

Încheiat sublinierea şi minciuna! În „anii următori”, unii rentieri vor fi „la loc cu verdeaţă de unde a dispărut toată durerea şi întristarea”.  Mie mi se pare că predarea pământului la stat, cu acte în regulă, şi neprimirea rentei viagere cu anii seamănă a confiscare temporară, cu despăgubire ulterioară. Atunci când vor fi bani la buget.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite