Focşani

articolul anterior articolul urmator

Preot caterisit către edilii Focşaniului. „Îndesaţi în buzunarele parohiilor bani dintr-un buget lipsă pentru un buget care prisoseşte“

2
16 Jun 2019 13:34:45
Autor: Borcea Stefan
Giorgică Vatră a cerut cuvântul în Consiliul Local
Giorgică Vatră a cerut cuvântul în Consiliul Local

Acesta susţine că în ultimii ani, ajutoarele băneşti date de municipalitatea cultelor religioase s-au redus numai la bisericile ortodoxe, în contradicţie cu ceea ce spune legea cultelor.

Georgică Vatră, preotul caterisit în urmă cu doi ani, după un conflict cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, care l-a acuzat şi de exercitare fără drept a profesiei de preot, nu mai vrea ca banii  cetăţenilor din municipiu să ajungă la biserici.

Recent, Primăria Focşani a alocat de la buget suma de 200.000 de lei către mai multe parohii din municipiu, cea mai mare sumă, 100.000 de lei, fiind acordată Protoieriei pentru construcţia noului sediu.

Preotul Vatră a venit în Consiliul Local Focşani să le spună aleşilor să nu mai finanţeze bisericile

"Conform legii cultelor, bisericile apartin Episcopiei. Bisericile aparţin oamenilor numai cât se construiesc. Conform statutului, este Hotărâre de Guvern aprobată, adică are statut de lege, prin sfinţire cu trafaletul sau altfel, biserica, Protoieria, toate intră în patrimoniul Episcopiei încât bănuţii pe care dumneavoastră îi daţi din munca focşănenilor nu ajung la preoţii dumneavoastră pe care îi iubiţi şi apreciaţi ci îmbogăţesc Episcopia şi implicit cultul Biserica Ortodoxă Română. Această biserică nu este una săracă, conform ultimelor studii ea este la fel de bogată, sunt cele două entităţi cele mai bogate din ţara aceasta. După calculele mele, puţin mă pricep aş spune, că Episcopia câştigă cel puţin 3 milioane de euro pe an, profit brut. Dumneavoastră îndesaţi în buzunarele parohiilor şi a Protoieriei bani dintr-un buget lipsă pentru un buget care prisoseşte. Nu este logic şi normal. De ce sunt parohiile sărace? Este o întrebare fundamentală. Pentru că sunt sărăcite. Vă rog din suflet ca de acum încolo din bugetul Municipiului Focşani să nu mai finanţaţi bisericile. Cine sărăcesc bisericile oraşului acestuia? Le sărăceşte Episcopia care impune nişte taxe care fac parohiile să fie sărace. Orice kilogram de lumânări costă între 39 şi 41 lei. El se produce cu un 6-7 lei”, le-a spus Giorgică Vatră consilierilor locali.

Primarul Misăilă nu a vrut să-i dea un răspuns, pentru că nu-l recunoaşte ca preot, întrucât a fost exlus din Biserica Ortodoxă Română.

Preotul Giorgică Vatră a fost paroh al Bisericii Sf. Andrei din Focşani şi a fost caterisit în martie 2016.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

mitrut
16.06.2019, 15:11:40

Are dreptate, alesii platesc popii pentru voturi. Sau altfel, pentru banii alesilor, popii se prostitueaza.

+1 (1 vot)
cosmic
16.06.2019, 18:16:09

tara plina de biserici, dar fara nici un dumnezeu

Modifică Setările