Focşani

articolul anterior articolul urmator

Preot caterisit, trimis în judecată pentru „exercitarea fără drept a profesiei“. Cum a ajuns să fie anchetat de către procurori

0
1 Nov 2017 14:08:39
Autor: Borcea Stefan
Nicolae Goleşteanu (centru), pe vremea când era în relaţii bune cu arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei
Nicolae Goleşteanu (centru), pe vremea când era în relaţii bune cu arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei

Fost slujitor al bisericii din comuna Urecheşti, judeţul Vrancea, preotul Nicolae Goleşteanu este acuzat că a înfiinţat o grupare religioasă nerecunoscută de Biserica Ortodoxă Română şi de Secretariatul de Stat pentru Culte.

Preotul Neculai Goleşteanu, din Vrancea, care a fost caterisit în luna aprilie a anului trecut, după ce a aderat la o grupare religioasă nerecunoscută de culte, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani.

Acesta este acuzat de infracţiunea de exercitare fără drept a profesiei, fiind acuzat că a înfiinţat o grupare religioasă „Sfântul Nicolae” alături de 12 membri fondatori.

Procurorii, care s-au sesizat în urma unei plângeri a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, spun că Nicolae Goleşteanu a practicat meseria de preot la un cimitir privat din judeţul Buzău, dar ar fi oficiat slujbe religioase şi în Focşani, inducând în eroare credincioşii cu privire la calitatea sa de preot.

”Un preot caterisit este exclus din cler, ceea ce înseamnă că a pierdut preoţia pentru totdeauna, precum şi posibilitatea de a ocupa un post neclerical în activităţile bisericeşti, statutul său fiind acela pe care îl avea înainte de preoţie, adică cel de mirean sau credincios laic. Reabilitarea sa în slujirea preoţească o poate face numai Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe baza unei documentaţii prezentate de către ierarhul care l-a caterisit, prin care se demonstrează pocăinţa sinceră a acestuia, verificată în timp”, după cum explică Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Potrivit procurorilor, preotul a participat la oficierea unor slujbe de înmormântare.

De altfel, acesta face parte şi din altă grupare religioasă rezultată în urma schismei de la Biserica Sf. Andrei din Focşani, unde au avut loc excomunicări din rândul enoriaşilor, iar preotul paroh Giorgică Vatră a fost caterisit la rândul lor ca şi preotul Goleşteanu.

Preotul a recunoscut că a practicat în continuare meseria de preot, dar din calitate de misionar şi spune că nu a fost de acord cu decizia prin care a fost caterisit. Dosarul preotului se află pe rolul Judecătoriei Focşani. 

Citiţi şi:

Excomunicaţii din Focşani şi-au făcut propria biserică. Duhovnic le este chiar preotul de la care a plecat conflictul cu Arhiepiscopia

36 de preoţi au fost caterisiţi şi excluşi din monahism de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, în ultimii 20 de ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările