Preot din Focşani, caterisit de Biserica Ortodoxă Română pentru răzvrătire. Bărbatul, acuzat de activităţi schismatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consistoriul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a decis destituirea şi caterisirea preotului Giorgică Vatră, cel care a generalul scandalul în urma căruia mai mulţi enoriaşi au fost excomunicaţi din biserica ortodoxă, enoriaşi care au înfiinţat ulterior o asociaţie amenajată la parterul unui bloc.

Preotul Giorgică Vatră, fost paroh al Bisericii Sf. Andrei din Focşani, care se afla într-un conflict cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei încă din anul 2014, a fost caterisit.

Preotul îşi pierduse încă din decembrie 2015 dreptul de a purta ţinută preoţească şi de a oficia slujbe, conform unei hotărâri a Consistoriului mitropolitan, aprobată de Patriarhul României.

Potrivit Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, preotul se face învinuit că a săvârşit mai multe slujbe religioase pentru asociaţia creată de ”răzvrătiţi”, slujbe considerate de biserică ca fiind nule.

“Cu toate acestea, sus-numitul putea fi reabilitat de către Chiriarhul locului, după o anumită perioadă de timp, dacă ar fi făcut dovada îndreptării, prin pocăinţă sinceră, confirmată de preotul duhovnic şi de alţi clerici din Protoieria Focşani II. Din nefericire, Vatră Giorgică, ignorând cu bună ştiinţă prevederile sentinţei consistoriale definitive, a oficiat mai multe slujbe religioase, în sediul Asociaţiei mai sus menţionate din Strada Panduri nr. 8, municipiul Focşani, motiv pentru care Consistoriul eparhial, în şedinţa sa din 22 martie 2016, a pronunţat caterisirea lui, ceea ce înseamnă pierderea preoţiei pentru totdeauna, adică excluderea sa din cler”, anunţă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Plângere penală

De asemenea, împotriva fostului preot Giorgică Vatră a fost depusă plângere penală, întrucât acesta a încălcat art. 348 din Noul Cod Penal, care interzice exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi.

image

“Deşi a fost exclus din clerul ortodox, domnul Vatră a oficiat mai multe slujbe religioase, începând cu data de 05.03.2016, într-un spaţiu improvizat, la parterul unui bloc de locuinţe, activitate ilegală, prin care a generat multă confuzie în rândul credincioşilor din Parohia Sfântul Andrei – Focşani.
Regretând cele întâmplate, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei atrage atenţia dreptcredincioşilor creştini din parohia mai sus menţionată şi din municipiul Focşani să nu se lase înşelaţi de membrii acestei grupări schismatice, ci să vegheze, mai curând, asupra vieţii lor duhovniceşti, participând la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe specifice Postului Mare, săvârşite de preoţi canonici, în sfintele locaşuri ale Bisericii Ortodoxe Române”, arată Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Fratele îl acuză de schismă

Până şi fratele preotului, care este la rândul său slujitor al bisericii, s-a dezis de fratele său, acuzându-l de schismă în sânul bisericii.

"Am încercat să-mi conving fratele că atitudinea grupului nu-i face bine putând duce chiar la a-şi pierde preoţia, ceea ce din nefericire s-a şi întâmplat... Aflând despre tendinţa de a se ataşa de o grupare pseudo-ortodoxă, l-am mustrat cu asprime amintindu-i că a fost născut, crescut şi educat de Biserică şi investit de Dumnezeu cu cea mai mare  demnitate iar o astfel de faptă ar duce la o lepădare totală de părinţi, străbuni şi rude care au fost mărturisitori ai ortodoxiei prin viaţă şi unii până la jertfa lor în temniţele comuniste. Atitudinea mea l-a supărat şi nu a mai vrut să comunice cu mine... Familia mea, sora mea, familia ei şi rudele suntem total dezamăgiţi şi răniţi sufleteşte de o posibilă producere de către fratele nostru a unei schisme în sânul parohiei ortodoxe pe care a păstorit-o în Focşani", scrie într-un memoriu trimis Arhiepiscopiei preotul Costel Vatră, fratele lui Giorgică Vatră.

Cât priveşte Asociaţia Creştinilor Ortodocşi ai Parohiei Sfântul Andrei şi Sfântul Nectarie, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei spune că a depus deja o contestaţie la Judecătoria Focşani, “cu referire la abuzul preşedintei acesteia, Nela Panaite, care, deşi nu mai face parte din Biserica Ortodoxă, şi-a permis să folosească în titulatura asociaţiei sintagma „creştini ortodocşi“, fără aprobarea autorităţii bisericeşti competente, respectiv a Centrului Eparhial. Mai mult decât atât, Nela Panaite a inclus în respectiva titulatură, în mod ilegal şi tendenţios, denumirea unei alte entităţi religioase, deja existente, cu personalitate juridică, înregistrată la Secretariatul de Stat pentru Culte, şi anume Parohia Sfântul Andrei şi Sfântul Nectarie, parte componentă a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei”, mai arată Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Cum a pornit conflictul

Conflictul a pornit în anul 2014, de la faptul că familia preotului Vatră, mai exact soţia sa, deţinea în Focşani un spaţiu comercial în care vindea obiecte de cult, lucru interzis de legile bisericeşti. Chiar dacă preotul Vatră a acceptat într-un final închiderea magazinului, se pare că formalităţile au durat mai mult decât se aştepta Arhiepiscopia, astfel că mai marii bisericii au decis sancţionarea parohului bisericii Sf. Andrei, prin trimiterea sa la altă biserică. Acest lucru i-a revoltat pe enoriaşi, unii dintre ei protestând în stradă, vreme de câteva săptămâni, în apărarea duhovnicului lor. Doi dintre ei, cei mai vehemenţi s-au ales anul trecut, în mai, cu excluderea din Biserica Ortodoxă Română, iar la opt enoriaşi li s-a retras dreptul de a primi Sfânta Împărtăşanie. Preotul Vatră a fost trimis pentru o vreme şi la mănăstire, pentru a-şi spăla păcatele, dar nu şi-a căpătat iertarea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite