Focşani

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, semnal grav către Guvern: „Peste şase luni combinatele de porci dispar dacă nu se reduce TVA”

0
26 Feb 2015 14:04:30
Autor: Borcea Stefan
Nini Săpunaru, deputat PNL
Nini Săpunaru, deputat PNL

În acelaşi timp, liberalii au depus un proiect de lege privind implementarea taxării inverse pentru lanţul alimentar de la livrarea furajelor până la vânzarea produselor alimentare din carne.

Deputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru, care este preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, cere de urgenţă Guvernului reducerea TVA la carne la 9%, în caz contrar în jumătatea de an piaţa dispare.

Acesta a avut o întâlnire cu reprezentanţii din această ramură, care spun că au o concurenţă foarte dură, mai ales în sectorul de creştere a porcinelor.

La carnea de porc, România produce doar 30% din necesarul alimentar, restul provenind din import şi există o presiune foarte mare pe preţul cărnii la carcasă importată foarte ieftin, încât producătorii autohtoni spun că în ritmul acesta combinatele vor dispărea.

Deputatul Săpunaru mai spune că Guvernul are la dispoziţie şi măsura taxării inverse, care se practică cu succes de mai mulţi ani în sectorul cerealelor, măsură care va reduce evaziunea fiscală şi va duce la dispariţia firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA.

„Ne confruntăm cu o concurenţă dură pe piaţa cărnii în România, mai ales în sectorul de creştere a porcinelor, dar şi în celelalte ramuri zootehnice. La carnea de porc, noi producem doar 30% din necesarul alimentar, restul provenind din import. Există o presiune foarte mare pe preţul cărnii la carcasă importată foarte ieftin, încât producătorii autohtoni spun că cei 100 de lei pe care îi primesc ca subvenţie de la stat şi UE nu pot acoperi pierderile. În opinia noastră, a liberalilor, reducerea TVA era cea mai bună variantă, însă dacă Guvernul se opune acestei măsuri, credem că singura soluţie la îndemână este taxarea inversă pentru salvgardarea industriei cărnii”, a declarat domnul deputat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

Deputatul Săpunaru mai spune că Guvernul are la dispoziţie şi măsura taxării inverse, care se practică cu succes de mai mulţi ani în sectorul cerealelor, măsură care va reduce evaziunea fiscală şi va duce la dispariţia firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA.

Prin această măsură producătorul agricol va vinde furajele fără TVA către fermier; mai departe, pe lanţ, fermierul va vinde carnea către procesator tot fără TVA, şi, ulterior, către magazin. Practic, toate aceste societăţi vor vinde produsele fără TVA, taxa pe valoarea adăugată fiind aplicată doar pentru comercializarea către consumator, iar TVA încasată la vânzarea produsului final – carne sau produse din carne.

Mai puteţi citi:

Asociaţia Română a Cărnii: Reducerea TVA va salva de la faliment multe firme, va duce la reducerea preţurilor la raft şi va creşte consumul

Scăderea TVA la carne şi produse din carne, de a 24% la 9%, propusă în proiectul noului Cod Fiscal, va contribui la salvarea de la faliment a multor firme din domeniu, va ajuta la creşterea consumului şi va aduce la buget 300 de milioane de euro din reducerea evaziunii, potrivit Asociaţiei Române a Cărnii.

Daniel Constantin: Ne aşteptăm să scadă preţurile la carne, legume şi fructe după reducerea TVA

Scăderea TVA la carne, legume şi fructe, propusă în proiectul noului Cod Fiscal, va reduce evaziunea fiscală şi efectele embargoului impus de Rusia, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agricultulturii, care a spus şi că se aşteaptă ca aceste produse să se ieftinească.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările