Focşani

articolul anterior articolul urmator

Primar trimis în judecată de DNA pentru că ar fi fraudat bugetul UE

0
12 Feb 2019 12:37:58
Autor: Borcea Stefan
Romeo Vulpe, primarul comunei Tănăsoaia
Romeo Vulpe, primarul comunei Tănăsoaia

Iniţial, edilul Romeo Vulpe a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, din cauza unui PFA prin care a încasat subvenţii agricole.

Romeo Vulpe, primarul comunei Tănăsoaia, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru modul în care a diminuat bugetul Uniunii Europene, cu aproape 6.000 de euro, fapte petrecute în urmă cu aproape un deceniu.

În anul 2009, acesta şi-a făcut un PFA (persoană fizică autorizată) pentru a încasa bani europeni în agricultură, peste 4.000 de euro la vremea respectivă.

Practic, era vorba de acea subvenţie anuală pe terenuri, de 1.500 de euro pe an, bani pe care i-a luat până în anul 2013.

“Concret, inculpatul a depus trei cereri de plată în condiţiile în care cunoştea faptul că la data de 23 octombrie 2009 radiase personal PFA Vulpe M. Romeo, prin urmare, nu mai îndeplinea condiţia de acordare a plăţilor în proiect. Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 25.877 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui autoturism ce aparţine inculpatului”, se arată în rechizitoriul judecătorilor.

Iniţial, înainte de a fi trimis în judecată de procurori, edilul Vulpe a avut probleme cu Agenţia Naţională de Integritate. Legea spune că nu ai voie să fii primar şi să derulezi afaceri, ceea ce i-a adus un verdict de incompatibilitate din partea Agenţiei Naţionale de Integritate.

În timpul procesului cu ANI, Vulpe a radiat PFA-ul, cu scopul de a scăpa de proces. Primarul a fost aproape să scape mult mai uşor, după ce procurorii din dosar au solicitat magistraţilor de la Tribunalul Vrancea renunţarea la urmărire penală cu obligarea la muncă în folosul comunităţii şi achitarea prejudiciului.

Propunerea procurorilor urmărea ca primarul comunei Tănăsoaia să muncească pentru comunitate, fiind obligat în acelaşi timp să achite integral prejudiciu de 6.000 de euro.

Magistraţii Tribunalul Vrancea au respins însă solicitarea procurorului, astfel că dosarul a ajuns la DNA, care l-a finalizat cu rezoluţia de trimitere în judecată. Cazul se va judeca la Tribunalul Vrancea.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii