Focşani

articolul anterior articolul urmator

Primar din Vrancea, condamnat pentru că a falsificat documente pentru a obţine bani europeni în interes propriu. Despre ce sumă este vorba

5
10 Aug 2020 15:40:38
Autor: Borcea Stefan
Romeo Vulpe
Romeo Vulpe

Iniţial, edilul Romeo Vulpe a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, din cauza unui PFA prin care a încasat subvenţii agricole.

Romeo Vulpe, primarul comunei Tănăsoaia, a fost condamnat de magistraţii de la Tribunalul Vrancea, la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost acuzat de procurorii DNA că a diminuat bugetul Uniunii Europene, cu aproape 6.000 de euro, fapte petrecute în urmă cu aproape un deceniu.

“Condamnă pe inculpatul VULPE ROMEO la o pedeapsă principală de 3 (trei) ani închisoare şi 5 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, pentru săvârsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credintă de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, prev. de art. 18 ind.1 alin. l din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. l Cod penal şi art. 5 alin .1 Cod penal (3 acte materiale). Conform art. 91, art. 92 Cod penal, dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani…Conform art. 93 alin. 3 Cod penal obligă pe inculpat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile, la una din cele două institutîi mentionate în baza de date afişată de Directia Nationala de Probatiune, respectiv Primăria Tănăsoaia sau Scoala cu clasele I – VIII Tănăsoaia, sat Feldioara, judetul Vrancea”, potrivit deciziei judecătorilor, care poate fi atacată cu apel.

De asemenea, primarul Vulpe a fost obligat să plătească Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bucureşţi suma de 19.414 lei, despăgubiri civile precum şi accesoriile fiscale.

În acest dosar totul a pornit încă din anul anul 2009, când edilul şi-a făcut un PFA (persoană fizică autorizată) pentru a încasa bani europeni în agricultură, peste 4.000 de euro la vremea respectivă.

Practic, era vorba de acea subvenţie anuală pe terenuri, de 1.500 de euro pe an, bani pe care i-a luat până în anul 2013.

“Concret, inculpatul a depus trei cereri de plată în condiţiile în care cunoştea faptul că la data de 23 octombrie 2009 radiase personal PFA Vulpe M. Romeo, prin urmare, nu mai îndeplinea condiţia de acordare a plăţilor în proiect. Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 25.877 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui autoturism ce aparţine inculpatului”, se arată în rechizitoriul judecătorilor.

Iniţial, înainte de a fi trimis în judecată de procurori, edilul Vulpe a avut probleme cu Agenţia Naţională de Integritate. Legea spune că nu ai voie să fii primar şi să derulezi afaceri, ceea ce i-a adus un verdict de incompatibilitate din partea Agenţiei Naţionale de Integritate.

În timpul procesului cu ANI, Vulpe a radiat PFA-ul, cu scopul de a scăpa de proces. Primarul a fost aproape să scape mult mai uşor, după ce procurorii din dosar au solicitat magistraţilor de la Tribunalul Vrancea renunţarea la urmărire penală cu obligarea la muncă în folosul comunităţii şi achitarea prejudiciului.

Propunerea procurorilor urmărea ca primarul comunei Tănăsoaia să muncească pentru comunitate, fiind obligat în acelaşi timp să achite integral prejudiciu de 6.000 de euro.

Magistraţii Tribunalul Vrancea au respins însă solicitarea procurorului, astfel că dosarul a ajuns la DNA, care l-a finalizat cu rezoluţia de trimitere în judecată.

Vă mai recomandăm:

Primarul PSD din comuna Tănăsoaia a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate

Primarul de la Tănăsoaia îşi construieşte pensiune agroturistică cu bani europeni obţinuţi prin intermediul colegului de partid

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lamuritorul
10.08.2020, 16:23:06

Domnii jurnalisti, ia faceti un efort si spuneti si ca PRIMARUL ASTA ERA PESEDIST, ca sa stie lumea ca a alege un primar pesedist e din ce in ce mai probabil cu a alege UN HOT. Au si liberalii cateva uscaturi, dar astia de la PSD, ALDE si PRO Romania sunt la ani lumina de ei in "competenta" la furat.

-2 (2 voturi)
TIBI
10.08.2020, 17:36:19

Lamuritorul pentru cultura ta generală primarul este pnl-ist coleg de partid cu vela -sîntem cu ochii pe voi ' h ilarrr

+1 (1 vot)
Lamuritorul
10.08.2020, 20:12:07

PRIMARUL HOT ESTE PESEDIST.

Lamuritorul
10.08.2020, 20:14:26

https://www.vrancea24.ro/romeo-vulpe-primarul-psd-cu-dosar-penal-din-tanasoaia/

Paul Cohen
10.08.2020, 18:02:44

Primarul este o veriga dintr-un lant de influenta pentru acordarea fondurilor Europene, care sunt gestionate cu incompetenta incredibila de un mecanism hiper-mafiot. Cei care gestioneaza fondurile, au filierele lor de redactare a proiectelor de finantare, cu toate partile oprindu-si 'partea' pentru a avansa un proiect spre finantare. Romania a absorbit cel mai mic procentaj din fonduri pentru simplul motiv ca cei care le administreaza au refuzat finantari viabile atunci cand interesele lor proprii nu sunt satisfacute... Bancul care ,spunea ca in iad, ceaunul Romanesc nu este pazit, pentru ca de cum un Roman incearca sa se ridice, ceilalti ii trag la fund, este departe de a fi un banc ci o reflectare a relitatii ethosului National.

+1 (1 vot)
Modifică Setările