Primarul Focşaniului cere din nou abrogarea bugetului, majoritatea îl acuză că a blocat oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Local Focşani a fost convocat iar în şedinţă ordinară FOTO: Ştefan Borcea
Consiliul Local Focşani a fost convocat iar în şedinţă ordinară FOTO: Ştefan Borcea

Primarul Cristi Misăilă a convocat pentru joi, 15 iulie, o şedinţă ordinară a Consiliului Local al municipiului Focşani, care se anunţă de pe acum una cu scântei

Primarul Focşaniului a convocat la mijlocul acestei săptămâni Consiliul Local pentru abrogarea bugetului local adoptat pe 10 mai, dar care în momentul de faţă este suspendat de instanţă în urma demersurilor făcute de sindicatul funcţionarilor. Practic, a trecut mai bine de jumătate de an din 2021 şi oraşul este blocat de disputa politică dintre primarul PSD Cristi Misăilă şi majoritatea din Consiliul Local formată din PNL şi USR-PLUS.

Începutul crizei s-a produs pe data de 10 mai, când a fost aprobat bugetul municipiului pe anul 2021, cu mai multe amendamente votate de majoritatea politică. În urma acestor amendamente, 20 de milioane de lei, bani destinaţi cheltuielilor de funcţionare, au fost mutaţi la fondul de rezervă, însă bugetul nu a putut fi validat, din cauză că mai multe capitole bugetare au ajuns pe minus. În loc să se aşeze la masa discuţiilor şi să corecteze aceste linii, primarul şi aleşii locali s-au bătut timp de o lună în declaraţii politice, acuzându-se reciproc de situaţia creată.

În luna iunie, timp de două săptămâni funcţionarii Primăriei, Direcţiei de Dezvoltare, Ansamblului "Tara Vrancei", Poliţiei Locale şi Ateneului Popular au protestat vehement pentru că nu şi-au putut lua salariile, iar sindicatul funcţionarilor din Primăria Focşani s-a reactivat după ani de inactivitate şi a dat în judecată Consiliul Local.

Pe 18 iunie, primarul şi aleşii au ajuns la un consens politic, mediat de liderii de partid ai PNL şi PSD şi au fost făcute corecţiile de rigoare, astfel încât bugetul să devină valid şi lucrurile să revină la normal.

„Astăzi, ca urmare a unei decizii politice raţionale şi responsabile, Consiliul Local Focşani a decis deblocarea bugetului local. În cadrul unei şedinţe care a avut loc la Consiliul Judeţean Vrancea, consilierii locali au adoptat hotărârea prin care s-au anulat liniile negative din buget, rezultate ca urmare a amendamentelor aduse proiectului de Buget al Municipiului Focşani votat în data de 10 mai 2021”, spunea pe 18 iunie primarul Cristi Misăilă.

Situaţia avea să se complice însă din nou pe 23 iunie, când judecătorii de la Secţia de Contencios administrativ au dat câştig de cauză sindicaliştilor şi au suspendat hotărârea privind aprobarea bugetului local. Nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă sindicatul ar fi renunţat la proces şi dacă juristul Consiliului Local ar fi prezentat instanţei de judecată hotărârea adoptată de aleşi, în unanimitate, pe 18 iunie.

Între timp, Consiliul Local a făcut recurs, care se va judeca abia în 24 august, la Curtea de Apel Galaţi.

Situaţia este însă complicată, pentru că, în momentul de faţă, chiar dacă Finanţele au recunoscut că bugetul este validat şi aprobat, el nu este funcţional din cauza deciziei judecătoreşti, astfel că nu poate fi operată nicio plată. S-a ajuns din nou la întârzierea plăţii salariilor şi instituţiile din subordine nu pot asigura serviciile publice către localnici.

Edilul Misăilă ameninţă că oraşul va rămâne în întuneric şi mizerie

Primarul Cristi Misăilă vede ca singură soluţie de deblocare abrogarea hotărârii adoptate pe 10 mai şi aprobarea unui nou buget local, în forma propusă de el în luna aprilie.

„În acest moment, din cauză că bugetul este blocat, Municipiul Focşani se confruntă cu următoarele situaţii:  Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice Focşani nu mai poate presta servicii de dezinsecţie, toaletarea copacilor, cosirea ierbii etc; Există riscul ca iluminatul stradal din oraş să fie oprit de către Electrica, ca urmare a neplăţii facturilor;  Vârstnicii de la Căminul de Bătrâni, persoanele cu handicap, însoţitorii persoanelor cu handicap, asistaţii sociali şi alte persoane aflate în grupe de risc nu mai primesc indemnizaţiile cuvenite; Proiectele aflate în derulare în Municipiul Focşani riscă să fie îngheţate, ca urmare a imposibilităţii efectuării de plăţi către constructori. În aceste condiţii, singura soluţie este cea pe care eu am propus-o consilierilor locali PNL-USR încă de la început – abrogarea Hotărârii de Consiliu Local prin care a fost măcelărit bugetul şi aprobarea unui nou buget al Municipiului Focşani, conform prevederilor legale în vigoare şi fără a mai sta să aşteptăm decizia instanţei de judecată”, spune primarul Cristi Misăilă.

O altă soluţie pentru deblocarea bugetului ar fi renunţarea la acţiunea din justiţie a sindicatului funcţionarilor din Primăria Focşani.

După cum se exprimă actorii politici, cel mai probabil niciuna din soluţii nu va fi agreată, criza urmând să se adâncească şi mai tare.

Viceprimarul liberal îi cere primarului să nu mai fie populist

Liberalii i-au transmis primarului Misăilă că el a provocat această criză şi el trebuie să o scoată la liman.

„Bugetul municipiului Focşani este suspendat după o decizie a Tribunalului Vrancea, în urma unei acţiuni în instanţă promovată de o parte din angajaţii Primăriei Focşani, grupaţi în sindicatul Sintax 2010, angajaţi încurajaţi de primarul Cristi Valentin Misăilă să conteste bugetul adoptat în luna mai. Pe 18 iunie, în urma intervenţiei preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma, s-a găsit soluţia deblocării bugetului, însă Sintax 2010 a continuat acţiunea în instanţă, iar pe 23 iunie Hotărârea Consiliului Local Focşani privind aprobarea bugetului municipiului a fost suspendată de judecători. Dacă primarul Misăilă nu i-ar fi încurajat pe sindicalişti în acţiunile lor, nu s-ar fi ajuns la situaţia din prezent. Practic, sindicaliştii, blocând în instanţă bugetul, şi-au blocat şi propriile salarii pe care nu le-au încasat pe 7 iulie. Afectaţi sunt acum inclusiv bătrânii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Focşani, 460 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav care au dreptul la însoţitor şi care nu îşi vor putea primi salariile sau prelungi contractele de muncă. Totodată, alte 440 de indemnizaţii de însoţitor nu vor putea fi plătite la timp, iar 234 de beneficiari (dintre care 196 copii) ai ”Cantinei de Ajutor Social” nu pot primi hrana zilnică.  Achiziţii de alimente nu se mai pot face, astfel că s-a ajuns la donaţii pentru a se putea asigura un minimum de hrană. Mai mult, primarul Misăilă nu s-a îngrijit să facă un contract-cadru pentru achiziţia de alimente, ci a preferat ca achiziţiile să se facă zilnic. Dacă ar fi existat un contract-cadru anual, atunci firma care ar fi avut un astfel de contract ar fi livrat alimente în continuare, urmând să încaseze banii ulterior.  Vinovat pentru situaţia creată, primarul Cristi Misăilă trebuie să înceteze cu actele de populism, cum ar fi faptul că se îngrijeşte de donaţii pentru hrana bătrânilor, cât timp el a fost factorul declanşator în ceea ce priveşte blocarea bugetului”, potrivit liberalei Ana Maria Dimitriu, viceprimarul municipiului Focşani.

La rândul său, preşedintele PNL Vrancea şi, totodată, preşedinte al Consiliului Judeţean vrancea, Cătălin Toma, i-a transmis primarului Misăilă să-şi ia gândul de la ideea de abrogare a bugetului, considerând pasul pentru deblocarea situaţiei actuale este renunţarea la acţiunea din instanţă a sindicaliştilor.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea îi cere primarului Focşaniului să renunţe la ideea abrogării bugetului

Blocajul salariilor din Primăria Focşani şi instituţiile subordonate, rezolvat la Consiliul Judeţean. Ce au votat aleşii după o şedinţă de îndată de 7 minute

Mineriadă la Consiliul Local Focşani. Funcţionarii au intrat peste consilieri cerându-le să le plătească salariile VIDEO

Bugetul Focşaniului, votat la a treia încercare. Salarii diminuate cu 30% pentru funcţionarii din Primărie şi cu 50% la Poliţia Locală VIDEO

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite