Focşani

articolul anterior articolul urmator

Primarul oraşului Mărăşeşti, lăsat fără mandat de justiţie şi pus să muncească în folosul comunităţii

0
18 Jul 2019 16:51:46
Autor: Borcea Stefan
Valerică Chitic
Valerică Chitic

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Edilul a fost învinuit că firma sa a făcut afaceri cu primăria pe care o conduce.

Valerică Dorel Chitic, primarul oraşului Mărăşeşti, a fost condamnat joi de magistraţii Judecătoriei Panciu pentru infracţiune de conflict de interese în formă continuată. De asemenea, el nu are voie “să mai fie ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, precum nu are nici “dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia”. Cu alte cuvinte, nu mai poate continua să-şi ducă la capăt mandatul de primar, dar nici nu poate candida pentru un nou mandat. Asta dacă pedeapsa va fi menţinută şi în apel.

“În baza art. 253 indice 1 Cod penal anterior, cu aplicare art. 41 alin. 2 Cod penal anterior şi art. 5 alin. 1 Noul cod penal aplica inculpatului Chitic Valerica-Dorel, pedeapsa de 1 (unu) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată. În baza art 68 alin.l, lit. b) Cod penal aplica inculpatului pe o perioadă de 3 (trei) ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1, lit. a), b) Cp (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia) calculată dela dată rămânerii definitive a prezenţei hotărâri de condamnare. În baza art. 65 alin.l Cp, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1, lit. a), b) Cp (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia) calculată de la rămânerea definitive a prezenţei hotărâri de condamnare şi până la executarea sau considerarea că executată a pedepsei principale, conform art. 65 alin. 3 Cp. În baza art. 91 alin. 1 Cp şi art. 92 alin. 1 şi 2 Cp, suspendă executarea pedepsei principale şi accesorii sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 3 ani de la data rămânerii definitive a prezenţei hotărâri”, se arată în decizia judecătorilor de la instanţa de fond.

De asemenea, Chitic  a fost obligat cape parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile,  în cadrul Primăriei Mărăşeşti sau Şcolii Generale Pufeşti.

Primarul din Mărăşeşti a fost trimis în judecată în iunie 2017, după ce  Agenţia Naţională de Integritate a descoperit  faptul că în calitate de primar al oraşului Mărăşeşti a participat la luarea unor decizii cu privire la raporturile dintre Primăria oraşului Mărăşeşti şi S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mărăşeşti.

“În calitate de primar al oraşului Mărăşeşti, a participat la luarea unor decizii cu privire la raporturile dintre Primăria oraşului Mărăşeşti şi S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mărăşeşti, care au avantajat această societate comercială, în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat unic. Participarea persoanei evaluate a constat în semnarea unor ordonanţări la plată a unor ordine de plată aferente facturilor fiscale, precum şi semnarea expunerii de motive care a stat la baza adoptării unei Hotărâri privind aprobarea concesionării unei suprafeţe de teren aparţinând domeniului privat al oraşului Mărăşeşti către S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mărăşeşti, în vederea amplasării unui spaţiu comercial. Totodată a fost încheiat şi contractul de concesiune între Primăria oraşului Mărăşeşti şi această societate comercială, căreia Primăria i-a achitat suma de 7.066 Lei. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003 şi art. 75 lit. c) din Legea nr. 393/2004. De asemenea, întrucât există indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către CHITIC VALERICĂ  – DOREL a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”, potrivit ANI.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările