Focşani

articolul anterior articolul urmator

Probleme cu banii pentru contribuţiile la pensii şi sănătate datorate de profesori. Judeţul Vrancea, cel mai afectat

0
2 May 2018 16:12:54
Autor: Borcea Stefan
Profesorii au rămas cu contribuţiile neplătite
Profesorii au rămas cu contribuţiile neplătite

Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, din data de 25 aprilie deja se percep penalităţi pentru contribuţiile neplătite.

După ce au fost majorate de la 1 martie salariile cadrelor didactice, acum nu mai sunt bani şi pentru plata contribuţiilor la pensii şi sănătate.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, reprezentanţii Ministerului Educaţiei ar fi recomandat unităţilor de învăţământ să nu achite contribuţiile cu reţinere la sursă dacă nu le ajung banii de salarii.

S-a ajuns astfel la situaţia ca judeţul Vrancea să se confrunte cu cea mai gravă problemă din ţară.

"Din informaţiile transmise federaţiei noastre, judeţele cu cele mai grave probleme în neplata contribuţiilor la sursă sunt: Vrancea, căruia îi sunt necesare 1.550.500 de lei pentru plata acestor contribuţii; Argeş-necesarul este de 600.000 de lei, Sălaj-necesarul este de 515.000 lei; Bacău-necesarul este de 457.500 lei, Dolj-necesarul este de 325.000 de lei", potrivit lui Simion Hăncescu.

Adresa MEN Lipsa Fonduri Plata Contributii Sociale by Borcea Stefan on Scribd

Problema este recunoscută de liderul de sindicat al FSLÎ Vrancea.

"Este o situaţie reală. Termenul limită era 25 aprilie, iar după această dată se percep penalizări. A fost tras un semnal de alarmă din şcoli, pentru că există teama legată de cine va plăti aceste penalizări. Nu-mi aduc aminte să fi existat o situaţie ca asta vreodată. Anul acesta, salariile au trecut de la primării în subordinea ministerului, iar sumele au fost repartizate pe trimestre, neexistând posibilitatea mutării lor de pe un trimestru pe altul, cum s-a mai procedat", ne-a declarat Constantin Ionescu, lider FSLÎ Vrancea.

Contactat telefonic, inspectorul general şcolar al IŞJ Vrancea ne-a precizat că ne va trimite în scris, în cursul zilei, un punct de vedere legat de această problemă.

Potrivit sindicaliştilor, situaţii asemănătoare mai sunt  în judeţele Mehedinţi, Satu Mare, Neamţ, Harghita, Timiş, Alba, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Covasna, Harghita, Gorj.

În consecinţă, sindicaliştii cer Ministerului Educaţiei să dispună în regim de urgenţă măsurile necesare pentru a se asigura sumele pentru plata contribuţiilor datorate de angajaţii din sistemul de învăţământ preuniversitar, aferente drepturilor salariale din luna martie 2018.

Salariile angajaţilor din Educaţie au crescut de la 1 ianuarie 2018 cu 25%, pentru a acoperi practic transferul contribuţiilor, şi cu 20% de la 1 martie.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările