Rezervaţie naturală secată din cauza lipsei precipitaţiilor. Vieţuitoarele îşi caută acum alt habitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gârla Sireţel a secat
Gârla Sireţel a secat

În judeţul Vrancea, nu a mai plouat din luna mai, şi atunci foarte puţin, iar iarna care a trecut a fost una extrem de săracă în precipitaţii. Din această cauză, gârla cunoscută sub numele de „Sireţel”, rezervaţie naturală în Lunca Siretului, a secat pentru prima dată în această vară.

Deşi localnicii au avut la început bănuiala că apa din gârlă a fost folosită de cetăţenii din apropiere pentru irigarea culturilor, specialiştii care au făcut verificări au venit cu altă explicaţie.

Verificările s-au desfăşurat pe parcursul a două zile, pe tot cursul gârlei între barajul Movileni şi vărsarea în râul Siret, de echipe de comisari ai Gărzii de Mediu şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate Vrancea.

„Verificarea amănunţită a cursului de apă a exclus secarea acestuia, urmare a unor acţiuni antropice. Din explicaţiile specialiştilor de la Agenţia de Protecţie a Mediului Vrancea, fenomenul este cauzat de secetă, nivelul freatic scăzând cu peste doi metri”, potrivit Gărzii de Mediu Vrancea.

Acest lucru a afectat vieţuitoarele acvatice protejate, mai ales că arealul este dominat de o vegetaţie caracteristică pădurilor de şleau, puternic influenţată de existenta unor braţe secundare desprinse din râul Siret şi Putna, dar care sunt alimentate în proporţie de peste 50% din pânza freatică.

lunca siterului

Vorbim de peisaje de o frumuseţe rară, înnobilate de o mare diversitate de păsări, mamifere şi vieţuitoare acvatice care acum îşi caută alte habitate.

lunca siterului

"În ultimii 20 de ani, nu ţin minte să fi fost o penurie de apă atât de mare ca acum. Astă iarnă nu am avut zăpadă, acum nu a plouat mai deloc. Ecosistemul are însă un grad de reabilitare extraordinară. Există această lege a compensaţiei, iar natura a ştiut întotdeauna să-şi rezolve problemele, mai ales cele create de om", ne-a spus Valentin Logodinschi, directorul Gărzii de Mediu Vrancea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Seceta lasă Vrancea fără pâine. Aproape întreaga cultură de grâu este calamitată

Seceta a făcut în Vrancea pagube de 16 milioane de lei, statul dă despăgubiri doar de patru milioane de lei

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite