FOTO-VIDEO Cei 6000 de ţărani din Vrancea scoşi datori  la fondul de sănătate, salvaţi de un document semnat de Sorin Blejnar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţăranii din Pufeşti au ameninţat cu blocarea E85 dacă nu li se face dreptate
Ţăranii din Pufeşti au ameninţat cu blocarea E85 dacă nu li se face dreptate

Printr-un  protocol parafat în anul 2009 de şeful ANAF şi preşedintele Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, contribuţia de 5,55 la sănătate era obligatorie doar pentru  agricultorii care depuneau formularul 221.

Agricultorii din Vrancea au primit somaţii de la ANAF conform cărora sunt datori cu sume importante la bugetul de sănătate după ce şi-au vândut roadele muncii au toate şansele să scape de debitele imputate.

Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a contestat decizia Curţii de Conturi, prin care s-a impus executarea silită a 6000 de agricultori care în anii 2009, 2010 şi 2011 au obţinut venituri din agricultură, dar nu au plătit contribuţia la fondul de sănătate de 5,5%, conform Codului Fiscal.

Mai puţini ştiu însă că în luna aprilie a anului 2009, între ANAF, reprezentat de Sorin Blejnar şi CNAS, instituţie condusă la acea vreme de Irinel Popescu s-a semnat un „protocol privind furnizarea datelor referitoare la asiguraţii din categoriile de persoane care realizează venituri”, aici fiind incluse şi veniturile din agricultură, iar la unul dintre punctele protocolului se specifică care dintre agricultori se încadrează în declaraţia 221 pentru impunere. Astfel, în declaraţia 221 sunt incluse veniturile din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea spune că în această situaţie sunt doar 16 agricultori din Vrancea, restul până la 6000 care au primit decizii de impunere fiind introduşi greşit, în declaraţia 205, în lista debitorilor.

image

Foto

1

Ieri, şeful CJAS Vrancea a contestat la Curtea de Conturi decizia controlorilor acestei instituţii care i-au scos datori pe ţărani.

„Toate persoanele fizice care au venituri din agricultură nu trebuie să mai facă nici un demers până la soluţionarea acestei contestaţii. Această contestaţie suspendă toată activitatea executată de noi în privinţa deciziilor de impunere şi calculul majorărilor şi penalităţilor”, a declarat azi Mihai Copaci, directorul CJAS Vrancea.

Acesta era încrezător că agricultorii vor avea câştig de cauză după soluţionarea contestaţiei, iar dacă răspunsul va fi unul negativ se va ajunge în instanţa de contencios administrativ.

Cât priveşte anul 2012, şeful CAS Vrancea a spus că situaţia este diferită, noul guvern modificând anul trecut Codul Fiscal, fapt pentru care agricultorilor li s-a oprit automat 5,5% la fondul de sănătate din vânzarea produselor agricole, prin stopaj la sursă.

Mai puteţi citi:

Mii de ţărani din Vrancea, în pragul revoltei după ce s-au trezit datori vânduţi la fondul de sănătate

Agricultorii care obţin venituri din munca pe care o desfăşoară aşteptaţi cu declaraţiile la fisc pentru a fi impozitaţi

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite