Focşani

articolul anterior articolul urmator

Sărăcia trimite bunicii din Vrancea la azil

0
28 Sep 2010 08:30:29
Autor: adevarul

De trei luni, căminul de bătrâni funcţionează la capacitate maximă, iar alţi 15 pensionari se află pe listele de aşteptare. Pensionarii rămaşi singuri, care cu greu îşi mai pot acoperi cheltuielile lunare, aleg să meargă la cămin, acolo unde au parte de camere curate, hrană şi asistenţă medicală.

Criza şi singurătatea îi determină pe din ce în ce mai mulţi pensionari să treacă pragul Căminului pentru Bătrâni din Focşani, acolo unde nu mai stau cu grija întreţinerii sau cu teama că nu au ce pune pe masă.

Dacă în urmă cu jumătate de an, cele patru asistente şi patru infirmiere aveau grijă de 30 de persoane, acum căminul funcţionează la capacitate maximă, nu mai puţin de 40 de pensionari fiind internaţi aici.

Listă de aşteptare

Numărul solicitărilor este în creştere, alţi 15 bătrâni, care nu-şi mai pot purta singuri de grijă, aflându-se pe listele de aşteptare.

„Aceste cereri vor fi aprobate odată cu inaugurarea noii aripi, care are o capacitate de 20 de locuri. Cel mai probabil, până la finele acestui an îi vom primi şi pe cei care sunt pe listele de aşteptare, cu toate că personalul este destul de redus. În prezent, o infirmieră se ocupă de 10 bătrâni, adică volumul de muncă este dublu, dar asta e organigrama", declară Anca Lărgeanu Apostol, directorul căminului.

Fiica înfiată l-a uitat

Vasile Slabu, de 75 ani, este unul dintre cei 40 de focşăneni care îşi duc bătrâneţile la cămin. Înglodat în datorii şi fără niciun fel de sprijin din partea fiicei pe care a înfiiat-o la numai şapte luni, bărbatul a fost nevoit să-şi vândă apartamentul şi să se mute cu chirie, pentru ca în urmă cu aproximativ trei ani să ajungă la cămin.

„Am lucrat 32 de ani la Centrul de Fizică Atomică din Măgurele, dar după moartea soţiei m-am retras din Bucureşti în Focşani, oraşul natal. Din cauza datoriilor şi a tratamentului costisitor pentru inimă a trebuit să vând apartamentul. M-am mutat cu chirie, dar pensia de 700 de lei nu-mi ajungea ca să acopăr toate cheltuielile, aşa că am ales să vin la cămin, unde o duc mai bine. Fata nu a venit să mă vadă niciodată, dar aşa e când nu e sângele tău", spune Vasile Slabu.

Pensionarii adăpostiţi la cămin trebuie să contribuie lunar cu 560 de lei, însă doar 20 de bătrâni pot plăti integral această sumă, ceilalţi fiind ajutaţi fie de aparţinătorii legali, fie de Consiliul Local, în subordinea căruia se află instituţia.

Pe lângă trei mese pe zi, camere utilate, bătrânii au parte şi de asistenţă medicală şi de o sală de lectură, acolo unde au acces ori de câte ori doresc.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările