Scoaterea transportatorilor de persoane din traficul Focşaniului, misiune imposibilă. Proiectul primarului, amânat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii, principalii clienţi ai transportatorilor FOTO: Ştefan Borcea
Elevii, principalii clienţi ai transportatorilor FOTO: Ştefan Borcea

La rândul său, viceprimarul USR spune că proiectul primarului a fost gândit în pripă, este inaplicabil şi inoportun până nu se modernizează infrastructura.

Primăria Focşani a invitat joi, la o dezbatere publică, reprezentanţii firmelor care fac transport de persoane judeţean, interjudeţean şi internaţional, pentru a le fi prezentat un proiect iniţiat de primarul PSD Cristi Misăilă.

Proiectul prevede înfiinţarea staţiei terminus, practic capăt de traseu în Autogara Focşani din Str. Mărăşeşti nr. 72, pentru operatorii de transport public, precum şi stabilirea rutelor de deplasare ale acestora cu staţii de oprire pe raza Municipiului Focşani.

Mai exact spus, mijloacele de transport să poate circula doar până la autogară, pe străzile Mărăşeşti, Cuza Vodă – şoseaua de centură şi pe şoseaua de centură, fără nicio oprire în staţii, urmând ca vechile staţii să fie desfiinţate.

Acest lucru a stârnit indignarea reprezentanţilor firmelor de transport, care spun că de această măsură vor suferi în primul rând elevii care vin din teritoriu, dar şi restul cetăţenilor, care vor fi nevoiţi să piardă timp şi bani.

Primarul Cristi Misăilă spune că 669 de microbuze tranzitează, zilnic, Municipiul Focşani pe diverse rute judeţene.

"Avem staţii de autobuz precum cea de pe B-dul Independenţei sau cea din faţă de la Spitalul Judeţean "Sf. Pantelimon", în care aceste microbuze ce desfăşoară transport public judeţean staţionează zeci de minute, îngreunând traficul din oraş", a spus Primarul Misăilă în cadrul discuţiilor.
Acesta a mai spus că obiectivele Primăriei Municipiului Focşani, asumate prin contractele de finanţare semnate cu Uniunea Europeană, sunt acelea de a reduce considerabil poluarea din oraşul nostru, dar şi traficul auto.

La rândul său, viceprimarul USR a susţinut că proiectul primarului a fost introdus în pripă şi până nu se modernizează infrastructura nu se poate vorbi de scoaterea din Focşani a transportului de persoane.

”Cu toate că ar trebui să ţină cont de aceste lucruri, primarul Cristi Misăilă a iniţiat un proiect de hotărâre prin care mijloacele de transport care operează pe traseele judeţene ar trebui să circule doar pe şoseaua de centură, străzile Cuza Vodă şi Mărăşeşti, până la autogară. Este o iniţiativă prost gândită şi inaplicabilă în condiţiile actuale. De exemplu, sunt mulţi elevi navetişti care trebuie să ajungă dimineaţa la unităţile de învăţământ. Pentru preluarea acestora, va trebui mărit numărul autobuzelor firmei de transport a Primăriei Focşani pe anumite trasee, ceea ce va aduce la mărirea aglomeraţiei în trafic. Am cerut ca acest proiect să fie amânat până la modernizarea infrastructurii municipiului şi sper ca primarul Focşaniului să ia în considerare observaţiile făcute. Este nevoie de modernizarea autogării, construirea unei noi autogări, a unui terminal intermodal, pentru a putea relua discuţiile. Întâi trebuie să realizăm condiţiile necesare, după aceea să facem schimbări care afectează mii de persoane care vin zilnic în Focşani”, a declarat Alexandra Tătaru, viceprimar USR al municipiului Focşani.

Încolţit din toată părţile, primarul a fost nevoit să facă un pas în spate, astfel că proiectul său, pe care îl vedea urgentat, va fi ce mai probabil amânat vreo doi ani, cu condiţia să se realizeze investiţiile promise.

„Cel mai probabil din 2023, microbuzele care fac trasee judeţene nu vor mai putea opri în toate staţiile din oraş pentru a prelua călători. Ştiu că vestea pe care le-am dat-o transportatorilor nu este pe placul domniilor lor, dar cred că este ceea ce îşi doresc toţi focşănenii, respectiv un oraş mai puţin poluat şi un trafic mai puţin aglomerat”, a mai spus primarul Misăilă.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite