Servicii avocăţeşti din bani publici, ultima modă în administraţiile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Suraia a încheiat un contract de consultanţă juridică, în sumă de 120.000 de lei, cu controversatul fost magistrat Mihai Stoian, astăzi avocat, deşi Guvernul Ponta a dat o Ordonanţă de Urgenţă privind măsuri de reducere a cheltuielilor publice. Şi Consiliul Judeţean Vrancea a angajat avocat, deşi are o armată de jurişti.

Administraţia locală a comunei Suraia l-a angajat pe avocatul focşănean Mihai Stoian să-i reprezintă interesele în justiţie, în procesele pe care Primăria le are pe rolul instanţelor.

Pentru acest lucru, cu acordul consiliului local al comunei, a fost încheiat un contract de „consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică”, pe o perioadă de cinci ani, în sumă de 120.000 de lei, în condiţiile în care în afară de secretarul comunei, care are studii juridice, primăria nu are angajat în jurist.

Primarul comunei Suraia, Vasile Grosu, ne-a precizat că instituţia pe care o conduce nu are chiar atât de multe procese în instanţă, dar sunt unele cauze cu miză, în care experienţa unui avocat poate salva primăria din „belea”.

„Pe avocat mi l-a recomandat cineva. Am zis să aduc un om care ştie toate chichiţele avocăţeşti. Am avut vreo cinci procese până acum, dar avem acum pe rol un proces greu. O firmă care a făcut lucrări de electrificare în comună, prin proiectul Guvernamental Electrificare 2009, ne-a dat în judecată că nu i-am dat banii, vreo 11 miliarde de lei vechi. Banii ar fi trebuit să vină de la Guvern, dar fondurile nu s-au deblocat. La instanţa de fond am câştigat, dar acum ne judecăm la Curtea de Apel Galaţi. Contractul pe care l-am încheiat cu avocatul eu cred că este avantajos şi dacă vom câştiga procesul acesta pot să spun că şi-a făcut toţi banii”, ne-a declarat primarul PSD Vasile Grosu.

3

Mihai Stoian a devenit avocat anul trecut, după ce a ieşit la pensie din funcţia de judecător la Tribunalul Vrancea. De-a lungul timpului, acesta a avut mai multe decizii controversate, printre care şi în celebrul dosar „carioca”, în cazul Romeo Paul Postelnicu şi Alin Trăşculescu.

Cei doi au fost aleşi viceprimari de consiliul local Focşani în vara anului 2008, dar au fost îndepărtaţi din funcţie printr-o hotărâre dată de acest judecător, la sesizarea PSD, din cauză că aleşii au notat cu carioci colorate pe buletinul de vot şi nu cu pixul.

Primarul PSD-ist ignoră Ordonanţa lui Ponta

Trebuie spus că acest contract de reprezentare juridică a fost încheiat la limita legii, în condiţiile în care în anul 2012, pe 6 iunie, Guvernul Ponta a aprobat Ordonanţa de Urgenţă Nr. 26, privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare.

PRIMĂRIA SURAIA

1

Printre altele, ordonanţa de urgenţă se referă şi la faptul că „Autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare”.

Ordonanţa lasă totuşi o portiţă şi spune că doar în situaţii temeinic justificate pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, „numai cu aprobarea: a) ordonatorilor principali de credite pentru autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale;b) consiliilor locale, consiliilor judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, pentru autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice locale”, se arată în textul Ordonanţei de Urgenţă Nr. 26.

Consiliul Judeţean a dat starul la angajat avocaţi
   
Primăria Suraia nu este singura autoritate publică care apelează la avocaţi. Este şi cazul Consiliului Judeţean Vrancea, care deşi are o armată de jurişti va fi reprezentată, într-un proces având ca miză fonduri europene, de un avocat care urmează să fie angajat de instituţie.

„Rugămintea mea către domul preşedinte şi către dumneavoastră a fost de a angaja un avocat pentru că experienţa pe care avocaţii o au  în asemenea litigii este cu mult mai mare decât o au consilierii juridici ai Consiliului Judeţean. Sunt nişte coduri care abia au intrat în vigoare şi, nesubestimând pregătirea colegilor mei, prefer totuşi să vă propun să mergem pe mâna unei case de avocatură, a unui avocat care deja este acomodat cu toate procedurile”, a spus secretarul judeţului, Raluca Dan, la şedinţa Consiliului Judeţean de la începutul lunii ianuarie, atunci când s-a decis  angajarea unui avocat.

4

Consiliul Judeţean Vrancea se judecă cu firmele Irindex Group Construcţii şi Tel Drum, într-un litigiu rezultat în urma licitaţie pentru construirea centrului de management integrat al deşeurilor.

Pentru această lucrare,  care are ca obiect construcţia a 3 staţii de transfer şi 6 platforme de colectare, s-a calificat în urma procedurii de licitaţie SC Vega ’93 Galaţi, lucru care nu a convenit celorlalte două firme ofertante, acestea adresând-se Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

La rândul său, Consiliul Judeţean Vrancea s-a arătat nemulţumit de decizia CNSC şi pe data de 12 decembrie 2013 a formulat o plângere la Curtea de Apel Galaţi care urmează să se judece în luna februarie.

Mai puteţi citi:

Consiliul Judeţean Vrancea angajează avocat să ajute la câştigarea unui litigiu care are ca miză mulţi bani europeni

Consiliul Judeţean Vrancea îşi angajează avocat să evite pierderea unui milion de lei
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite