Focşani

articolul anterior articolul urmator

Societatea de termoficare ENET primeşte 2,5 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării pentru factura de gaze

0
17 Jan 2022 19:00:30
Autor: Borcea Stefan
Centrala ENET Focşani
Centrala ENET Focşani

ENET a anunţat însă la finalul săptămânii trecute că are nevoie de 15 milioane de lei pentru a putea plăti factura lunii ianuarie.

Societatea de termoficare ENET Focşani va primi de la Ministerul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei o sumă aproximativ 2,5 milioane de lei, reprezentând subvenţia de compensare a costurilor legate de achiziţia gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece.

Suma repartizată este aferentă consumului de gaze naturale din lunile noiembrie şi decembrie 2021, respectiv 840.722 de lei pentru noiembrie şi 1.681.832 de lei pentru decembrie, dar ministrul Cseke Attila a anunţat că la cererea administraţiilor locale vor fi alocate alte fonduri în următoarele tranşe.

”Sprijinim, prin această măsură, cetăţenii şi autorităţile locale în plata facturilor pentru încălzire. Încurajez autorităţile locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaze naturale, să depună cerere”, a precizat ministrul Cseke Attila, care a subliniat că, la nivel naţional, 31 de localităţi sunt eligibile pentru subvenţie.

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea ENET a anunţat că nu mai are bani să plătească facturile la gaze şi că e pusibil ca de marţi, 18 februarie, să lase municipiul Focşani fără căldură.

„Vă aducem la cunoştinţă că începând cu 17 ianuarie 2022, sumele pe care  am putut să le mobilizăm în vederea achiziţionării de combustibil  s-au epuizat. În consecinţă, începând cu 18 ianuarie există premiza întreruperii alimentării cu gaz şi în consecinţă, întreruperea alimentării cu energie electrică…În primul rând este nevoie de închiderea lunii decembrie şi în aceste condiţii vom face compensarea celor 2,362 milioane sume plătite în avans pentru luna ianuarie, rămânând descoperită luna ianuarie cu suma de 15,6 milioane de lei”, se arată în memoriul trimis la Primărie şi Consiliul Local de Manole Merchea, administratorul special al ENET Focşani.

În adresă, Manole Merchea cere Primăriei şi Consiliului Local să găsească resursele necesare funcţonării sistemului de termoficare.

Acesta a mai precizat că factura lunii decembrie s-a cifrat la 17,975 de milioane de lei, din care s-a achitat doar 15,6 milioane de lei. Totodată, estimarea este că factura lunii ianuarie va fi de 25,6 milioane de lei, dar societatea ar avea  disponibili doar 10 milioane de lei pentru plata facturii la gaze.

Vă mai recomandăm:

Societatea de termoficare, o nouă gură de oxigen pentru căldura din perioada sărbătorilor. Banii sunt insuficienţi

Termoficarea din Focşani, sub ameninţarea tăierii gazelor. Pe 18 ianuarie oraşul ar putea rămâne în frig


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările