Focşani

articolul anterior articolul urmator

Sumele ameţitoare câştigate de clientela de partid de la societăţile controlate de administraţia locală

1
6 Aug 2020 04:04:13
Autor: Borcea Stefan
Gheorghe Vasilescu (stânga) primeşte 3.000 de euro pe lună la conducerea societăţii la care Consiliul Judeţean este acţionar majoritar FOTO S Borcea
Gheorghe Vasilescu (stânga) primeşte 3.000 de euro pe lună la conducerea societăţii la care Consiliul Judeţean este acţionar majoritar FOTO S Borcea

Consiliile de administraţie ale firmelor de utilităţi din Vrancea sunt „căpuşate” de oameni din conducerea politică locală, care primesc sume uriaşe pentru a face act de prezenţă (dat fiind că n-au calificare în domeniile respective) în consiliile de administraţie.

Societăţile comerciale din subordinea Consiliului Local Focşani şi Consiliului Judeţean Vrancea sunt adevărate vaci de muls pentru sinecuriştii de partid.

În aceste societăţi, unde statul reprezentat de instituţiile amintite este acţionar, au fost trimise în consilii de administraţie tot felul de personaje apropiate şefilor politici, care încasează lunar sume importante de bani, deşi nu au nicio pregătire de specialitate.

Un exemplu la îndemână este Compania de Utilităţi Publice (CUP), operator regional pentru serviciile de apă şi canalizare în judeţul Vrancea, unde Consiliul de Administraţie este unul aproape eminamente politic. Anul trecut CUP a avut o cifră de afaceri de aproximativ 9,5 milioane de euro şi un profit de numai 433.305 lei.

O sumă care nu acoperă nici pe departe veniturile salariale şi indemnizaţiile Consiliului de Administraţie. Astfel, potrivit declaraţiilor de avere, directorul societăţii, Gheorghe Vasilescu, a avut anul trecut venituri salariale de 171.220 de lei, adică 3.000 de euro/lună.

Acesta a fost urmat de directorul economic Bogdan Matişan, care a renunţat în anul 2018 la mandatul de consilier local PSD pentru această funcţie bănoasă, de pe urma căreia a încasat 152.283 de lei. În Consiliul de Administraţie al CUP o regăsim pe avocata Alina Bîrlădeanu, nimeni alta decât soţia deputatului PSD Dragoş Bîrlădeanu, care doar pentru simplul fapt că ridică din când în când mâna într-o şedinţă încasează anual suma de 39.600 de lei. Este posibil ca aceasta să mai fi absentat de la şedinţe, având în vedere că ceilalţi colegi ai ei membri în CA ridică sume ceva mai mari.

Astfel, Claudia Ionescu, om cu funcţie în PSD şi director la Administraţia Pieţelor, primeşte anual o indemnizaţie de 45.952 lei ca membru CA la CUP. Aceeaşi sumă o ridică de la casierie şi avocatul Victor Bejenaru, cumătrul lui Marian Oprişan, dar şi Manuela Zisu. Din Consiliul de Administraţie mai face parte şi Lucian Vulpe, politician din conducerea ALDE Vrancea. 

Trebuie menţionat că CA-ul este condus de secretarul judeţului, Raluca Dan, mâna dreaptă a preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, care a ales să-şi anonimizeze declaraţia de avere, aşa cum o face, în dispreţul legii, de fiecare dată.

La CUP, Consiliul Judeţean Vrancea este acţionar cu peste 60%, iar diferenţa se află la Consiliul Local Focşani.

O altă societate cu consiliu de administraţie politizat este CUP Salubritate, operator al serviciului public de salubritate menajeră în municipiul Focşani şi în câteva localităţi rurale. Aici, preşedinte al Consiliului de Administraţie este Liviu Oloeriu, fost consilier local şi preşedinte al PSD Focşani, care nu şi-a completat declaraţia de avere pe anul trecut şi nici în anii din urmă nu a menţionat suma pe care o câştigă de la societatea Primăriei.

În schimb, fostul consilier local PSD Cătălin Vrabie, de profesie notar public, încasează aproape 40.000 de lei pe an din calitatea de simplu membru în C.A. Aceeaşi sumă  o primeşte şi Marius Manoliu, membru PSD şi funcţionar în cadrul Primăriei Focşani, care a fost până acum câteva luni consilier personal al primarului Focşaniului. Actuala conducere a societăţii nu şi-a publicat declaraţiile de avere.

Consiliul Local Focşani mai este acţionar la societatea de termoficare ENET, Societatea de Transport Public şi Parking, însă aici indemnizaţiile membrilor, tot politic numiţi, sunt la o valoare mai mică.

Vă mai recomandăm şi:

Cine este bărbatul care i-a spus Vioricăi Dăncilă că este noua Regina Maria. Suma imensă pe care o câştigă fără muncă de la o regie a CJ Vrancea

Directorul CUP Focşani, Gheorghe Vasilescu, cel mai mare salariu de manager la stat: 3.500 de euro pe lună 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mironov George
6.08.2020, 09:24:10

Romania = tara profitorilor de stat

Modifică Setările