"Suntem generaţia cobai", spun elevii despre noul sistem de bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 3000 de elevi de clasa a XII-a din Vrancea au intrat de astăzi în focurile primei etape a Bacalaureatului, la evaluarea competenţelor lingvistice, acesta fiind un nou experiment al Ministerului Educaţiei.

Elevii au debutat cu proba orală la limba şi literatura română, urmând să primescă din partea profesorilor examinatori un certificat de competenţe.

Citiţi şi: Proba de discuţii libere la Bacalaureat

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română au fost eleborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare având un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Elevii cu care am discutat spun că sunt foarte nemulţimiţi de modul în care Ministerul Educaţiei a gândit acest nou sistem pentru bacalaureat, considerându-se nedreptăţiţi.

„Sunt foarte şocată că cei din minister îşi bat joc de noi. Dăm un examen pentru o diplomă de competenţe care nu valorează nimic şi mai şi expiră peste doi ani, când deja sunt la facultate. Am făcut tot posibilul să ne pregătim cum trebuie, ca să nu stricăm prestigiul şcolii, dar din punct de vedere al seriozităţii celor care se ocupă de soarta învăţământului consider că sunt sub orice critică. Suntem generaţia cobai,", ne-a precizat Alina Cristea, elevă în clasa a XII-cea la Colegiul Naţional „Unirea".

De aceeaşi părere cu ea este şi Mădălina Grigore. „Examenul a fost o simplă formalitate, să nu se spună că nu mai este probă orală de română la bac. Din punctul meu de vedere, notele ne-ar fi avantajat pe mulţi dintre noi, cei care învăâăm, să ne săltăm media generală. Aşa, cu o simplă diplomă care nu are nicio valoare. Plus că examenul vine la jumătatea anului şcolar, iar noi am fost anunţaţi abia în octombrie de modificări, ceea ce ne-a bulversat".

Elevii au fost evaluaţi de către doi profesori examinatori dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina la clasă, iar celălalt un cadru de specialitate, din unitatea de învăţământ.

Până anul trecut, absolvenţii de clasa a XII-a dădeau Bac-ul în iunie, imediat după terminarea anului şcolar.

Următoarea evaluare este cea privind competentele digitale (19-29 aprilie), la care se adaugă evaluarea competentei lingvistice într-o limba de circulatie internaţională studiată pe parcursul liceului (31 mai - 4 iunie). Prima proba scrisă va fi la Limba româna, 28 iunie, urmată de Limba maternă - 29 iunie, proba obligatorie a profilului - 30 iunie şi proba la alegere - 2 iulie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite