Superbul muzeu al satului, cu atelier de sculptură tradiţională, dintr-o comună de munte din Vrancea FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul satului din Vizantea Livezi a fost construit cu fonduri europene FOTO: Primăria Vizantea Livezi
Muzeul satului din Vizantea Livezi a fost construit cu fonduri europene FOTO: Primăria Vizantea Livezi

Investiţia a fost realizată cu fonduri europene, în parteneriat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală-AFIR.  Muzeul îşi propune nu doar să păstreze, ci şi să cultive tradiţiile locale.

De sâmbătă, 24 iulie, comuna Vizantea Livezi din judeţul Vrancea, cândva staţiune turistică şi recunoscută pentru apele sale termale, are unul dintre cele mai frumoase muzee ale satului din România.

Este vorba despre o clădire construită de la zero, cu fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală-Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

În Vizantea Livezi trăieşte una dintre cele mai mari comunităţi romano-catolice din Vrancea, iar parohia din localitate, în parteneriat cu Primăria, a depus un proiect prin care a obţinut 50.000 de euro pentru construcţia acestei clădiri –muzeu.

Deocamdată, sunt expuse peste 200 de obiecte vechi din comună, iar în incinta muzeului a fost amenajat si un atelier de sculptură unde în fiecare zi poate fi întâlnit unul dintre sculptorii cunoscuţi ai României, Florin Cristea.

„În ultimele două săptămâni am reuşit să strângem, să recondiţionăm şi să expunem peste 200 de obiecte vechi din comuna noastră. În incinta muzeului a fost amenajat şi un atelier de sculptură unde în fiecare zi vine sculptorul Florin Cristea, căruia îi mulţumesc în mod special. După ce a văzut toata lumea şi si-a expus lucrările în cele mai importante expoziţii, a ales sa-si continue activitatea în parteneriat cu comunitatea din care face parte”, spune primarul Dragoş Ciobotaru

În perioada următoare, autorităţile şi comunitatea se vor concentra pentru continuarea amenajării şi dotării muzeului, astfel că oricine are obiecte vechi pe care doreşte să le doneze este bine venit la muzeu.

„Fie că este un obiect artizanal, o unealtă, îmbrăcăminte, încălţăminte, mobilă sau orice alt obiect specific comunei noastre, cu condiţia să aibă cel puţin 100 de ani, îşi poate găsi locul în muzeu”, mai spune Dragoş Ciobotaru, primarul comunei Vizantea-Livezi.

Vă mai recomandăm:

Intrarea la muzeele din Vrancea se face de acum şi prin plata online. Puteţi achita cu lei, euro sau dolari

Cea mai mare podgorie din România va avea un impresionant muzeu al vinului. Vizitatorii, invitaţi la degustări

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite