Toni Neacşu, fost membru al CSM: „Oameni buni, Poliţia poate şi este obligată să dea în continuare amenzi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Toni Neacşu
Adrian Toni Neacşu

Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, a comentat decizia Curţii Constituţionale de miercuri, 6 mai, de a declara ca neconstituţională Ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare.

Avocatul a analizat decizia şi spune că amenzile date în stare de urgenţă nu sunt neconstituţionale, pentru că amenzile s-au dat în baza OUG 1/1999, ordonanţă care nu a fost atacată. 

Toni Neacşu spune că Avocatul Poporului a atacat doar OUG 34/2020 care a majorat amenzile date în starea de urgenţă.

"Ca atare, în discuţie se vor pune doar acele amenzi aplicate persoanelor fizice ce depăşesc limita de 5.000 lei, ceea ce, hai sa fim serioşi, nu cred că vor fi chiar aşa multe.", a scris Adrian Toni Neacşu pe Facebook.

El mai susţine că sancţiunile contravenţionale nu vor fi anulate în justiţie în baza deciziei CCR ci, dacă nu vor exista alte motive de nulitate, vor putea fi reduse la maximul prevăzut anterior de 5.000 de lei.

“Am urmărit pe acest fond de dezinformare şi nepricepere adevărate îndemnuri la nesupunere, de felul putem ieşi pe stradă oricum, fiindcă poliţia nu ne mai poate amenda iar dacă ne amendează instanţa anulează automat procesele-verbale. Cred că trebuie ceva mai multă atenţie. Deci, oameni buni, Poliţia poate şi este obligată să dea în continuare amenzi. Doar că nu mai mari de 5.000 de lei.", a mai scris acesta.

Curtea Constituţională a precizat, într-un comunicat, că a decis, cu unanimitate, că OUG 34 este neconstituţională în integralitate.

Decizia CCR arată că OUG 34/2020 este neconstituţională în ansamblul său, pentru că “a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică).

De asemenea CCR a declarat neconstituţional Art 28 din OUG 1/1999, care introducea amenzile pentru încălcarea regimului stării de urgenţă, deoarece “stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.” 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite