Tot mai puţini elevi în Vrancea: 12 unităţi de învăţământ au fost închise, multe dintre ele recent modernizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul scăderii numărului de elevi din judeţ, s-a hotărât închiderea lor şi trimiterea copiilor la şcolile din centru.

Declinul demografic se reflectă în scăderea unităţilor de învăţământ. Din cauza numărului tot mai scăzut de elevi, pentru 12 unităţi de învăţământ din mediul rural s-a luat hotărârea ca acestea să fie închise, iar copiii să fie arondaţi la şcolile apropiate de domiciliu.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea a hotărât să comaseze unităţi şcolare acolo unde numărul de elevi este sub norma prevăzută de Legea 1/2011.

Este vorba despre 5 grădiniţe şi 7 şcoli primare.  Cele cinci grădiniţe sunt Arva, Bizigheşti, Câmpuri, Mărăşti, Vulcăneasa iar şcolile închise sunt Bodeşti, Diocheţi, Ocheşeşti, Romăneşti, Topeşti, Ursoaia, Vladnicu de Sus.

Multe dintre unităţile şcolare închise fuseseră proaspăt modernizate, ceea ce arată faptul că autorităţile nu au avut o viziune de perspectivă a ceea ce se va întâmpla în învăţământul vrâncean.

Grădiniţa din Bizigheşti fusese renovată anul trecut, când încă mai erau 12 copii, dar în noul an de învăţământ unitatea a rămas doar cu opt copii, care au fost duşi acum la grădiniţa din Garoafa. Astfel, clădirea grădiniţei a fost trecută în conservare, fiind folosită doar la alegeri, ca secţie de votare.

Una dintre şcolile renovate cu bani mulţi şi care acum se degradează este şcoala din satul Balta Raţei, comuna Vînători. Vorbim de o şcoală făcută cu bani de la Ministerul Educaţiei, după toate normele europene, în care statul a investit nu mai puţin de 800.000 de lei.

Imagine indisponibilă

Şcoala avea grupuri sanitare separate pentru fete şi băieţi, o sală de mese, dar şi o centrală termică pe lemne, facilităţi pentru persoanele cu handicap, practic toate condiţiile în care elevii să poată învăţa civilizat, mult peste ce era la acea vreme la oraş.Pe fondul scăderii numărului de elevi, s-a hotărât închiderea ei şi trimiterea copiilor la şcoala de centru.

În judeţul Vrancea, în ultimii opt ani au dispărut nu mai puţin de 90 de şcoli. Astfel, dacă în anul şcolar 2010/2011 judeţul avea 553 de unităţi de învăţământ, fie că vorbim de grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, licee şi şcoli postliceale, în prezent  mai sunt 450 de şcoli, conform unui raport al Inspectoratului Şcolar Vrancea. 

În Focşani, în ultimii 30 de ani, nu s-a construit nicio şcoală nouă, singura unitate de învăţământ începută în urmă cu mai bine de 20 de ani, în care ar fi trebuit să se mute Liceul de Arte, fiind la stadiul de "roşu" de mai bine de zece ani. Edilii din Focşani spun că o vor finaliza cu banii de la PNDL.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite