Trei volume postum, lansate în memoria regretatului scriitor dr. Gheorghe Chirtoc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Chirtoc a lăsat în urma sa opere valoroase
Gheorghe Chirtoc a lăsat în urma sa opere valoroase

Medicul-scriitor Gheorghe Chirtoc, care a părăsit lumea pământească în vara anului trecut, în urma unei boli necruţătoare, a lăsat în manuscris încă trei volume de literatură pe care nu a mai reuşit să le tipărească în timpul vieţii.

Exact în urmă cu un an, când i-am fost alături la evenimentul lansării romanului Mărturisirea, ştiindu-şi sfârşitul aproape a încredinţat manuscrisele din „sertarul” calculatorului profesorului Culiţă Ioan Uşurelu, conducătorul Editurii Salonul literar, cu rugămintea că, poate cândva, scrierile sale vor ajunge  sub ochii iubitorilor de literatură, pe suport de hârtie, în volume tipografiate.

Noile apariţii editoriale dau, astfel, rotunjime unei opere care, iată, numără  în total 8 lucrări:  Sirepele Domnului Anason (2007), Jurnalul nescris al unui sat (2009), Întoarcerea ultimului erou (2010), Amintiri de pe ultimul drum (2013), Mărturisirea (2015), cărora li se adaugă „cadourile” postum ale familiei (soţia Emilia şi cei doi fii Radu şi Mircea) – Variaţiuni pe tema unui blazon, Mistuitoarele tăceri (romane) şi un volum cu trei piese de teatru intitulate Apartamentul de lângă triaj, Logodnicile, Castelanii.

Aceste trei volume, pe care scriitorul Gheorghe Chirtoc nu a mai avut zile ca să le vadă tipărite, vor fi lansate sâmbătă, 12 martie, începând cu ora 17, la Cercul Militar Focşani.

Moderatorul întâlnirii cititorilor cu cartea va fi editorul lor, scriitorul Culiţă Ioan Uşurelu, care, având în spate experienţa jurizării atâtor autori şi volume recenzate la varii concursuri de literatură, opinează că regretatul scriitor Gheorghe Chirtoc ar merita un premiu la nivel naţional pentru cel puţin două dintre romanele sale: Întoarcerea ultimului erou, respectiv Variaţiuni pe tema unui blazon.

Autorul acestor rânduri subscrie la părerea editorului: prietenul nostru comun Gheorghe Chirtoc a fost un prozator de anvergură naţional. A debutat însă târziu, l-a caracterizat modestia în raport cu valoarea operei sale, a fost un scriitor care şi-a trăit viaţa profesională şi scriitoricească într-o provincie oarecare a ţării şi nu s-a aflat în vizorul criticilor literari cu vocaţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite