Ultimul coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai I, pelerin printr-un veac de istorie. Ce amintiri îi păstrează biblioteca care poartă numele ilustrului său bunic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lascăr Duiliu Zamfirescu, fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu şi nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu, a murit la vârsta de 98 de ani.

Lascăr Duiliu Zamfirescu  s-a născut pe 23 mai 1922 la Berlin şi a fost fiul diplomatului Alexandru Zamfirescu (1892-1968) şi nepotul scriitorului şi diplomatului Duiliu Zamfirescu (1858-1922).

A fost, de asemenea, fratele disidentei Sanda Stolojan, remarcabilă personalitate a exilului românesc.
Lascăr Duiliu Zamfirescu  şi-a început studiile în străinătate, în Olanda Europei interbelice, şi a avut o copilărie marcată de numeroase călătorii în întreaga lume, dată fiind funcţia de ambasador a tatălui său.
Biblioteca Judeţeană Focşani, care poartă numele ilustrului său bunic, Duiliu Zamfirescu, a avut privilegiul să fie vizitată de mai multe ori de Lascăr Zamfirescu.

"În ultima întâlnire de la Focşani, în care domnul Lascăr Duiliu Zamfirescu a fost invitatul  Bibliotecii Judeţene Vrancea, acesta ne-a povestit, cu o însufleţire pe care nu i-o mai văzuserăm, despre fascinaţia acestor călătorii (mai ales în Brazilia şi Portugalia), despre bucuria copilului de a cunoaşte locuri şi oameni noi. Amintirile i se transformau în poveste, spusă în mai multe limbi, cu uimitoare uşurinţă şi, am spune, cu o candoare pe care ţi-o inspiră amintirile şi lucrurile care s-au fixat în suflet, lăsându-ne cu totul impresionaţi şi încântaţi, ca de fiecare dată când ne-am întâlnit pe meleagurile frumoase ale bunicului său", potrivit Bibliotecii Judeţene.

lascar zamfirescu

Viaţa sa a fost marcată de două efigii nepieritoare, fără să facă însă paradă de aceasta: cea a bunicului său, diplomatul şi scriitorul Duiliu Zamfirescu şi cea a Regelui Mihai I, al cărui coleg de liceu  a fost, în Clasa Palatină, colegialitate transformată într-o prietenie pe viaţă între cei doi, Lascăr Zamfirescu fiind devotat regelui şi, deopotrivă, prietenului său, până la capăt. Până şi pasiunea pentru tehnică le-a fost comună. După finalizarea studiilor la Colegiul Naţional “Sfântul Sava” din Bucureşti, Lascăr Zamfirescu a absolvit Universitatea Politehnică, devenind inginer în electromecanică. El a lucrat vreme de 11 ani în uzinele Malaxa şi a scris numeroase lucrări de specialitate.

lascar zamfirescu

"Ori de câte ori era invitat să vorbească despre descendenţa şi moştenirea sa zamfiresciană, Lascăr Duiliu Zamfirescu spunea, invariabil, cu demnă modestie, că nu şi-a întâlnit bunicul şi că, fiind inginer, lasă discursul despre scriitor pe seama specialiştilor, punctând însă, de fiecare dată, remarcabila contribuţie a bunicului său la desăvârşirea literaturii şi diplomaţiei româneşti ale timpului. Duiliu Zamfirescu, deşi îşi propusese să-şi viziteze nepotul recent născut, nu a mai apucat să facă acest lucru din cauza morţii sale subite, în iunie 1922, la nici o lună de la naşterea micului Lascăr Duiliu. Ca reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu”  Vrancea am fost onoraţi, în numeroase rânduri, de prezenţa alături de noi a domnului Lascăr Duiliu Zamfirescu, la manifestări dedicate srălucitului său bunic (întâlniri omagiale, comemorative, dezvelirea bustului marelui scriitor, la Sediul central Bibliotecii ş.a.). A colaborat, de asemenea, la Revista Lector a bibliotecii, cu articole ţinând de genealogia Zamfireştilor. Domnul Lascăr Duiliu Zamfirescu ne-a încântat, totdeauna, cu prezenţa sa distinsă, aristocratică, plină de cordialitate. Dacă în public intervenţiile sale erau concise, pline de discreţie, în mediul restrâns se dovedea un cozeur desăvârşit, căruia îi remarcai clasa, eleganţa şi curtoazia rafinată. Vorbea rar, alegându-şi cuvintele şi privind cu îngăduinţă şi încredere în ochii interlocutorului. Iubea frumuseţea lumii, a vieţii, a oamenilor. Ne-au cucerit zâmbetul şi bunăvoinţa sa. Ne-au impresionat memoria sa şi privirile sale lungi, uneori absente, ca o fugă în Timp, parcă spre a retrăi frânturi de viaţă păstrate într-un cuib nevăzut al inimii. Ne-au emoţionat, de fiecare dată, vizitele sale, sosirile sale în pragul Bibliotecii, ca un prieten bun, venit acasă de tare departe. Acum? Acum ne întristează că şi-a ales să locuiască înt-o altă lume! Lascăr Duiliu Zamfiresu – pelerin printr-un veac de istorie, ne-a lăsat acum demnitatea, buna-cuviinţă şi respectul faţă de trecut, ca moştenire şi ca lecţii de reperare şi păstrare a valorilor. Recunoştinţă eternă şi pios omagiu!", au mai menţionat reprezentanţii Bibliotecii Judeţene "Duiliu Zamfirescu".

lascar zamfirescu
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite