Focşani

articolul anterior articolul urmator

Un nou focar de pestă porcină africană în Vrancea. Zece porci au fost eutanasiaţi

2
28 Jan 2020 10:51:04
Autor: Borcea Stefan
Porcii au fost eutanasiaţi
Porcii au fost eutanasiaţi

Cazul a apărut în localitatea Mărăşeşti, într-o gospodărie individuală cae a fost plasată sub supraveghere de către DSVSA.

În cursul zilei de luni, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane într-o gospodarie  avand ca efectiv 10 porci,din care 2 morti situată în localitatea Marasesti, comuna Marasesti, judeţul Vrancea.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodaria  din localitatea Marasesti, comuna Marasesti, judeţul Vrancea a fost plasata  sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

"Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată şi completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic", potrivit DSVSA Vrancea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Iobag Nerfos
28.01.2020, 11:01:55

Am si eu o intrebare: de unde a aparut dom'le pesta porcina africana in curtea omului? Eu am impresia ca cineva se plimba prin tara ai arunca cu pesta porcina prin curti. Sa aiba oare vre-o legatura cu importurile masive de carne de porc din UE si faptul ca Romania era pe cale sa-si refaca efectivele de porci si nu mai avea nevoie de porcii din UE?

Vasile Naftuli
28.01.2020, 13:31:39

Ăștia nu au milă, importurile sunt masive, prețul a crescut dar ei vor să nu se refacă efectivele de porci găini și va apare și vaca nebună.